blog: pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Vižinadu je najbolje upoznati na biciklu, a evo kamo nas je odvela ova istarska pustolovina

  • 30.10.2022 u 08:10

  • Bionic
    Reading

    Istra je lijepa i ponovno nas je zatekla njena ljepota. Vižinada je kao istarsko dijete, bezbrižno, razigrano i veselo. Bar tako izgleda danas, a očito je bila fensi i nekada. I naravno, najbolje ju je upoznati na biciklu jer tako ćete najlakše proći kroz čudesni centar, mjesni trg, proći brojna sela i zaselke. Bike staza Parenzana, koja prolazi njome, povezuje Vižinadu s obližnjim Porečem i Motovunom, a trasa se izdigla na 257 metara nad morem. Razvijen je i seoski turizam, puno je OPG-ova, ali i kuća za odmor...

    Šterna u Vižinadi najpoznatiji je ovdašnji spomenik, u koji se skupljala kišnica s krovova kuća, a ukrašena je poznatim željeznim arabeskama. Danas je to posebno mjesto koje se čuva kao podsjetnik na nekadašnji način života i običaje. Vižinada je još poznata po vinima, malvaziji i teranu, a posađeno je više od milijun trsova svih sorti.

    Aktivan odmor ovdje je vrlo popularan, a moglo bi se reći da su pedaliranje i cikloturizam moderna renesansa Vižinade. I dok gledamo veliku bike kartu u urbanom dijelu Vižinade, pokraj nas sa svih strana jure biciklisti, a neki naprave i krug više po novom rotoru te onda odlaze svojim putem. Dvoje Slovenaca, Tine i Pia, došli su do bike self servicea. Imali su defekt i promijenili su gumu. Jutros su krenuli iz Grožnjana i evo ih ovdje točno u podne. Što signalizira i zvono crkve, a mjesto je znano i po najstarijem istarskom tornju s vedutama. Ne treba ni reći da povijesna i kulturna baština caruju ovdje, a u Vižinadi je bio i car Franjo Josip, ništa manje poznati glumci Clint Eastwood i Telly Savalas, a i rodno je mjesto balerine Carlotte Grisi.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Vršljanje po Vižinaštini, tako smo od milja nazvali naše putešestvije, a iz nje počinjemo vožnju po Parenzani prema Motovunu. Malo izvan mjesta je ulaz na trasu, a vidjet ćete ga izdaleka po brojnim automobilima koji imaju nosače za bicikle. Ovdje svi parkiraju aute i kreću na bike ture, ovdje je i info točka i prvi vidikovac na Parenzani. Nekoliko kilometara dalje prema Motovunu jedan je od najljepših kamenih mostova na Parenzani, a stopio se sa šumskim krajolikom. Kada se vozite tom trasom, tek tada vidite koliko je Istra šumovita.

    Vižinada Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Na putu za Motovun još je jedan vidikovac, inače staza Parenzana duga je 125 kilometara, a od Motovuna se pruga, tj. bike staza ponovo uspinje prema Grožnjanu i Bujama. Vrlo je popularna ruta od Vižinade prema Poreču jer nije teška, a ni duga. Možete otići na izlet prema Poreštini ili, kao mi, kružiti oko Vižinade po istoimenoj bike ruti - voziti se malo po Parenzani, a malo po lokalnim cesticama ili poljskim putovima. Prošli smo tako kroz sela Bajkine, Vranje Selo, Markoviće, Ćuke i Brdo. Malo se izmjenjuju makadamske ceste i asfaltna podloga, a na biciklu smo prošli poznata naselja ovog kraja, Kaštelir i Ferenece. Tada smo došli natrag na Parenzanu, po kojoj smo se vratili taman na kavu u istoimenom kafiću u Vižinadi.

    Parenzana Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Što nam se najviše svidjelo ovdje? S toliko različitosti i ljepote na jednom mjestu, ovaj dio zapadne Istre nam je svakako otkriće. Najljepše se osjećam kada nekamo dođem, a već razmišljam kada ću opet doći... Obično i osluhnem oko sebe, a kada su opušteni i zabavni turisti na dva kotača puni priča s rute, odmah znam da je destinacija nadmašila očekivanja. Zaista nisam nigdje vidio da biciklisti, kao ovdje u Vižinadi, naprave krug ili dva po velikom rotoru, ali ne izgledaju izgubljeni, već je, čini se, izbor takav da ne znate što prvo, navratiti na kavu ili pivo, poštelati bajk, zaviriti u neku od tajni, spustiti se do šterne ili juriti dalje Parenzanom kao nekada vlak koji je prevozio vino i maslinovo ulje prema Trstu. Danas upravo na takvim stečenim vrijednostima živi Vižinada, a bogme i mi kada dođemo u posjet na biciklu ili bez njega.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.