BLOG: PEDALIRANJE

Od kleti do kleti, biciklom, bez sumnjivih nagiba

17.04.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Naslov ovog sedmog po redu pješačko-biciklističkog pohoda po ivanićgradskom kraju – Od kleti do kleti – bio je opasno znakovit, ali nemojte da vas zavara naziv. Bila je to prije svega zdrava rekreacija, krstarenje po prekrasnom pejzažu, udisanje divnog zraka, uživanje u iznimnim zalogajima, ali OK, ne treba ni to zatajiti: oni koji su htjeli mogli su probati i koju kapljicu prvorazrednog vina

Bio je to sedmi po redu pješačko-biciklistički pohod vrlo primamljiva imena 'Od kleti do kleti'. Ivanić Grad sa svojom lijepom okolicom tako se čvrsto ucrtao u na outdoor kartu Hrvatske. I više od toga jer je to pohod koji okuplja pješake i bicikliste. Uvijek je inovativan i trendovski, pa je tako ove godine bio u programu obilaska bio i posjet ekološkom gospodarstvu Francetić, kao i obilazak mjesta gdje se planira revitalizirati prvo crpilište nafte u Hrvatskoj. Obilazak postrojenja sve nas je fascinirao, zato jer su male pumpice i cjevčice više podsjećale na neku zastarjelu instalaciju, ipak prvi spremnik nafte izgleda kao cepelin. Tako će Ivanić-Grad najavljuje nam direktorica Turističke zajednice Ankica Bešter dobiti prvi muzej nafte u Hrvatskoj na lokaciji Petica.

Šezdesetak biciklista i isto toliko kilometara je prošlo po ovom dijelu istoka Zagrebačke županije i ruba Moslavine. Ruta je ove godine bila relativno lagana, no trekking fanovi došli su na svoje jer su prije ručka imali još dodatnu brdsku vožnju po šumi Marča. A krenulo se iz Ivanića kod izletišta Petek, a vožnja asfaltiranim putem do područja Kloštar Ivanića nije dugo trajala. Tu smo skrenuli na manje prometnu cestu i počeli zaista uživati u proljetnim prizorima, a uz brojne vinograde i obiteljska gospodarstva stigli smo do prve postaje i odmora. Nakon malo jurnjave po ravnici i laganog uspona to je bilo onako taman.Antun Francetić nas je dočekao ispred svog ekološkog gospodarstva s višegodišnjom tradicijom u proizvodnji i preradi 72 vrste ljekovitog i začinskog bilja. Sa zanimanjem smo poslušali savjete i nešto o proizvodima koje nudi i koji su se mogli i kupiti. Ovaj stari znalac pričao nam je o bilju i sastojcima koje imaju te svojim proizvodima od čaja, masti pa do raznih ulja. I što je najvažnije savjetovao nas je za koju namjenu koristiti koji čaj, začin ili pak bučino ulje. Naj jači su mu proizvodi za prirodnu kozmetiku. Neven, ulje gospine trave te masti od smilja i ružmarina. Mnogi su odlučili probati neke od proizvoda kako bi unaprijedili zdravi i aktivni način života. Tema se odlično poklopila s nama rekreativcima koji smo u potrazi za nadomjescima za poboljšanje energije, zaštite kože, ali i pomoći pri održivoj kvaliteti današnjeg načina življenja. Upravo ti proizvodi iz ove netaknute prirode liječe i pomažu pri obavljanju mnogih funkcija organizma. To je život u skladu s prirodom rekao je nam je na kraju posjeta Antun Francetić. Svi smo se na ovom imanju prošetali po divnim brežuljcima i uživali izležavajući se na proplanku. Ljubimci na dva kotača su zasluženo odmarali.

Do iduće kleti otišli smo pješke jer je vinar Mate Vrbanić tu odmah preko puta. Tu smo kušali bermet i to bijeli i crni, pa kupinovo vino i graševinu uz naravno domaće delicije. Potrošene kalorije su se istopile pa smo mogli krenuti dalje u otkrivanje ljepota ovog kraja koji privlači sve više turista. Uz ostalo, gosti uživaju u blagodatima domaće kuhinje i odličnoj vinskoj kapljici u što smo se i sami uvjerili. Ljubitelji rekreacije, pak, opuštaju se uz šetnje, vožnju biciklom po valovitim obroncima Moslavine. No radi dinamike vožnje, zanimljivosti i boljeg upoznavanja turističkih putova ivanićgradskog kraja krenuli smo ponovno u nizinski dio preko Sobočana kako bismo posjetili nekadašnje naftno i plinsko postrojenje koje se planira pretvoriti u muzejski postav. Tako smo se malo i vozili po makadamu i ponovno počeli uspinjati prema našoj zadnjoj postaji seoskom imanju Kezele.

Gotovo cijelo vrijeme pratilo nas je i čuvalo policijsko vozilo iz PP Ivanić-Grad, a bicikliste je vodio Tihomir Golner iz GT Bike. Ne spominjem to samo tako, ova biciklijada je bila primjer uzorne organizacije, ali i njenih sudionika koji su svojom odmjerenom vožnjom tome pridonijeli. Zato i je uslijedilo i to s velikim zadovoljstvom druženje i grah u Šumečanima na Seoskom imanju Kezele. Bačve su služile za parking bicikala, to ni ne treba posebno reći. Te degustacijom tri sorte vina, ovdašnjim vinskim brendom – škrletom, te tramincem i graševinom. Cijelo područje ima velike mogućnosti za razvoj seoskog turizma, pa je na tome i težište turističkih planova i razvoja u idućem razdoblju. Potencijal cikloturizam je također veliki, a za sad su označene dvije biciklističke rute, ova Moslavačka i Savska ruta. U ovo doba godine vožnja je posebno atraktivna zbo zelenih proplanaka, procvalih voćki i žutih nepreglednih polja uljane repice.

Više o izletima i posjetu Zagrebačkoj županiji i Ivanić-Gradu na www.tzzz.hr i www.tzig.hr