BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger provozao se uzduž i poprijeko Brača; evo kako se dobro zabaviti na dva kotača

02.09.2018 u 15:35

Bionic
Reading

Bloger tportala biciklirao je južnom i najljepšom obalom otoka Brača. Očarala ga je netaknuta priroda i puno starih cesta koje vode kroz vinograde do skrivenih plaža. Murvica i uvala Farska adrenalinska su avantura na biciklu i na žalu

Sresti leptira Lastin rep bilo je pravo nadahnuće. I iznenađenje na volanu bicikla i kacigi na bike ruti od Bola na Braču prema Murvici te uvali Farska. Lastin rep je jedan od prvih znakova čistog okoliša i ukazuje na njegovu veliku bioraznolikost.

Lagana brdska ruta puna je veselih biciklista. Sve je omiljenija jer na relativno kratkoj ruti pruža puno užitaka. Nakon što se prođe poznata plaža Zlatni rat, do Murvice se vozi po asfaltiranoj cesti. Slijedi vožnja po makadamu koja zahtijeva i malo vještine. Puno je zavoja s manjim uzbrdicama, a cesta se diže do sto metara iznad mora. Zbog toga se pružaju veličanstveni pogledi prema otoku Hvaru i Visu. Prava je uživancija zaustaviti se u nekoj od uvala, a najpoznatija je Farska, u kojoj je konoba te više plaža. Strma obala pogodna je za uzgoj vinove loze te je tamo već počela berba grožđa.

Od Bola do Farske ima desetak kilometara, što je odlična rekreacija za početak dana i aktivan odmor. Prema želji se može krenuti na kupanje ili obilazak sela. Oni koji žele nastaviti mogu doći do viših predjela Brača. Vožnja po serpentinama pružit će puno brdskog adrenalina, a uspon je dug oko četiri kilometra.

Put vodi prema središtu otoka, Vidovoj Gori, a ambiciozniji biciklisti naprave kružnu rutu i tako se vrate u Bol. Ta ruta je duga pedeset kilometara.

  • +4
Bol Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Ovog puta odlučio sam krenuti natrag za Bol. Kupači su već zauzeli svoja mjesta na plaži, pa se lakše provući kroz šetnice i mjesto. Htio sam razgledati i drugi dio Bola. Ne samo onaj mondeni, gdje su hoteli i čuvena plaža. Istočna strana Bola nekako mi je uvijek bila u drugom planu. A također se ima što vidjeti - puno pješčanih i manje razvikanih plaža. Tu je na poluotočiću Glavici dominikanski samostan te kao da se nametnuo na stjenovit dio Bola.

Nedavno je probijen vatrogasni put u dužini od osam kilometara, čime se otvorila potpuno nova vizura te bike ruta. U ovo područje naime moglo se donedavno samo čamcem - tek pokoji vinograd ili stara kamena kuća prkosili su vremenu i prilikama. Sve je prepuno plažica koje su bile omiljena mjesta nautičara. Sada i cikloturista. Ruta je umjereno teška, a usponi su duži nego prema Murvici, no zato ima i predjela gdje se vozi po ravnom. Puno je manje šume, više trave i niskog bilja, a cesta je više otvorena prema nebu i moru, što daje posebnu ugodu vožnji. Zanimljivo je da se odavde Bol najljepše vidi, a na drugu stranu uz Hvar pogled seže prema Pelješcu, Korčuli i kopnu. Do neke od šljunčanih plaža svakako se treba spustiti na osvježenje. Inače, na rutama oko Bola nije tako vruće jer uvijek puše vjetar. Nije bez razloga u Bolu i najpoznatiji surferski centar.

  • +4
Farska i Murvica Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Najam bicikala u Bolu je moguć u bike centru Big Blue Sport na šetnici prema Zlatnom ratu. U ponudi je više od stotinjak bicikala i dvadesetak onih električnih. Uz kacige, tu su bicikli sa sjedalicama za manju djecu i za sve uzraste. Ukoliko na udaljeniju vožnju ne želite sami, postoje organizirani bike izleti. Uz vodstvo, biciklisti imaju tehničku podršku. Najviše je interesa za izlet na Vidovu Goru i do plaže Lovrečini na drugoj strani otoka. Popularan je i bike&boat izlet za Jelsu uz vožnju biciklom do Vrboske i Starog Grada na Hvaru.

U mondenom Bolu zaista ne može biti dosadno. Tamo se može pronaći za svakog ponešto. Ni bicikl više nije problem dopremiti. Osim katamarana Krila, čak i neki bolski taksisti prevoze ih do trajekta u Supetru ili Sumartinu. Prvi licencirani bike hotel Elaphusa na Braču pruža smještaj bicikala, a posebni mountain bike paketi uključuju najam. Izvan glavne sezone vrlo su povoljni i popularni vikend aranžmani na biciklu. Početkom listopada na Zlatnom ratu i glasovitom bijelom žalu održat će se rekreativna XCO bike utrka. Već tradicionalni i popularni jesenski bike event 'Na dva kola oko Bola' održat će pak za vrijeme produljenog vikenda u subotu 6. listopada. Nova je to prilika za promociju cikloturizma i produljene sezone na Bolu.