blog pedaliranje

Naš bloger iskoristio je ljetno ozračje u Dalmaciji i uputio se na predivnu bračku avanturu

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Impresivni Brač jedna je od 'bike' destinacija koja ima cjelogodišnji potencijal za vožnju biciklom. Bloger tportala iskoristio je ljetno ozračje u Dalmaciji koje ove jeseni koje kao da je pravilo, a ne iznimka. Ugodne temperature oko 20 i više stupnjeva Celzija idealne su za pedaliranje po Braču. Onom brdovitom, ali i uz samo more po mnogim cesticama ili 'trailovima' koji okružuju gotovo cijeli otok

Brač je dobio novu asfaltnu prometnicu na južnom i slabije naseljenom dijelu otoka, a ona će razveseliti mnoge bicikliste, uz lokalne stanovnike Farske i vlasnike brojnih maslinika i vinograda te obližnjih mjesta Murvica i razvikanog Bola.

Biciklisti sada u Bol mogu stići i ovim novim putem i zaobići glavnu otočnu prometnu cestu koja ide od Supetra prema Bolu. A posebno, opasne dionice od Nerežišća i Gornjeg Humca do Bola.

Na novi dio ceste stiže se po postojećoj prometnici uz Vidovu Goru koja ide prema pustinji Blaca. Od tuda se vrlo brzo se stiže na prijevoj gdje počinje relativno kratka, ali vrlo bitna nova asfaltna cesta. Duga je samo tri i pol kilometra. No, zbog visinske razlike od tristo metara i vrlo loše podloge nije bila dostupna svim biciklistima. Vrlo je slabo prometna, a široka i pregledna. Biciklisti će ju brzo savladati i pri spustu, ali i penjanju. Također cesta je atrakcija sama za sebe s mnogo serpentina i vidikovaca.

Cesta nastavlja za uvalu Farska odnosno Murvicu i Bol do kojeg ima malo manje od osam kilometara. Po makadamskoj cesti se ide četiri kilometra jer je od Murvice do Bola ponovno asfaltna cesta. Ruta je vrlo atraktivna jer se provlači kroz razvedenu južnu bračku obalu. Koja je nepoznata i gotovo skrivena.

S brojnim plažama do sada je bila dostupna samo nautičarima. Sve više i biciklistima koji mogu bezbrižno uživati u vožnji i istraživanju otoka Brača na biciklu. Iako ni u sezoni ovuda nema gužve. Naime tu prolaze ili zalutaju samo rijetki turisti, sada možete sresti samo bicikliste ili berače maslina. Iako će vas privući bezbroj plaža za zadnje ljetno kupanje.

Zlatni rat je mamac i dobar cilj za bicikliste. Sada možete, kada nema doslovni nikog na poznato kupalište, na sam vrh pješčane plaže doći sa svojim ljubimcem na dva kotača.

  • +5
  • +2

Supetar i Postira

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Boravak na Braču još sam iskoristio i za posjetu novotvorenom 'Bike centru' u bolskom hotelu Elaphusa. Koji je značajno povećao ponudu najma bicikla i uopće razvoj cikloturizma na Bolu. Na Braču svakako treba obići bike rutu koja kroz pustinju Blaca ide uz obalu gotovo sve do Milne.

Radi se također o još jednoj, makadamskoj cesti koja ima vrlo dobru podlogu i pogodna je i za trekking bicikle i većinu cikloturista. Kao i već spomenuta nova i postojeća cesta do Bola. Obje počinju zapadno od Vidove Gore, već kod spomenutog prijevoja koji čete prepoznati odmah po fenomenalnim pogledima prema Hvaru i Visu.

Za nešto laganiju, ali ništa manje lošiju predložio bih vožnju biciklom od Supetra prema Splitskoj, Postirama sve do uvale Lovrečina. Tamo i natrag trideset kilometara lagane rute. I po makadamu i asfaltu. Kroz divna mjesta Splitska i Postira koja će vas očarati svaka na svoj način. Na nekoj od lokacija pronaći čete mjesto i za okrepu i odmor. Treba obratiti samo pozornost na tri kilometra vožnje od Supetra do Splitske koja ide po glavnoj cesti koja je uska uz nešto veći promet ostalih sudionika u prometu.

  • +4
  • +1

Bol i Sutivan

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Na zapadnu stranu od Supetra također se otvara puno bike mogućnosti sa sličnom kilometražom. Također lagane vožnje uz obalu odvojenu od glavne prometnice do Sutivana i dalje do mnogih uvala.

U Sutivanu svakako razgledajte palme koje su ovdje visoke kao nigdje na otoku. Kao i sunčani sat na jednoj od starih zgrada. Očarat će vas i plaže koje kao da se nadmeću između modre i zelene boje. Ako vam podloga za bike vožnju koja s vremenom postane zahtjevnija ne svidi, uvijek se možete vratiti. Ambiciozniji rekreativci će krenuti sve do Bobovišća i Ložišća te se drugim putem po lokalnim prometnicama vratiti natrag u Sutivan i Supetar.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!