blog pedaliranje

Biciklistički doživljaj za pamćenje u skijaškom kraju: Pravo je vrijeme da iskušate 42 kilometra čistog alpskog užitka

20.10.2019 u 07:58

Bionic
Reading

Biciklistička staza od Jesenica u Sloveniji preko Kranjske Gore sve do Tarvisija u Italiji u cijelosti je asfaltirana, a duga je 42 kilometra. Tportalov bike bloger iskušao je ovu planinsku rutu. Nije propustio kušati kranjske kobasice te posjetiti jezero Jasna kraj Kranjske Gore, a koje ga je očaralo

Za početak pedaliranja odabrao sam selo Hrušica iza Jesenica, i to zato što je smješteno neposredno kraj zadnjeg izlaza ispred tunela kroz Karavanke, na autocesti koja ide od Ljubljane za Villach. Ima puno mjesta za parkiranje ako autom dolazite iz Zagreba. Ondje ga bezbrižno možete ostaviti kraj bike staze.

Biciklom se ide dalje desno u pravcu Mojstrane i Kranjske Gore. Bike dan možete isplanirati samo do Kranjske Gore, naprimjer posjet fantastičnom jezeru Jasna te obilazak poznate skijaške skakaonice na Planici i Rateče na granici Slovenije i Italije.

  • +3
Mojstrana i Kranjska Gora Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Do Kranjske Gore uspon je lagan. Izuzev dva teža, ali kratka. Dio rute kod Mojstrane ide po lokalnoj cesti koja nije jako prometna. To je jedini još neizgrađeni dio biciklističke staze. Ukupno od Hrušice do Kranjske Gore ima 20 kilometara. Jezero Jasna tik je do Kranjske Gore i svakako ga treba obići. Boje i alpski prizori zaista su nestvarni. Do graničnog sela Rateče ima sedam kilometara, a do Tarvisija u Italiji ukupno 42 kilometra. Ukupni uspon je 360 metara. Od Rateče do Tarvisija staza se stalno spušta, pa pedale gotovo i ne treba okretati. No zato pri povratku treba računati na teži put.

U Tarvisiju kod željezničke stanice Boscoverde velika je biciklistička raskrsnica. Tu se odvaja bike ruta prema Austriji i obližnjem Villachu te staza koja ide sve do talijanskih Udina. Kako bi olakšali povratak na početnu poziciju biciklistima, ovog ljeta uvedeni su posebni bike vlakovi između Jesenica i Villacha kako bi se mogli vratiti odakle su došli. Saznao sam da će i iduće sezone ova dva grada povezivati četiri bike vlaka dnevno.

  • +4
Tarvisio i Rateče Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Rutu od Jesenica (Hrušica) do Kranjske Gore može savladati svaki rekreativac. Oni koji nisu sigurni mogu li se vratiti neka idu samo da sela Rateče. Samo spremniji biciklisti mogu nastaviti sve do Tarvisija. I istim putem vratiti se. Ako isplanirate drukčiji povratak, vlakom primjerice, ili odlučite prespavati u Italiji, možete bez obzira na snagu otići do Italije ili Austrije.

Za ručak i odmor odabrao sam Kranjsku Goru. Na polovici je puta u svakoj varijanti. Puno je restorana koji su otvoreni i pružaju izbor za svakoga. Gostilna Oštarija, u kojoj sam ručao, na samom je skijalištu, pa ćete je lako pronaći. Kranjske kobasice i zelje bile su odlični za nadoknadu izgubljenih kalorija. Ruta do Kranjske Gore ljepša je od talijanskog dijela. Barem meni, jer slovenska ide kroz puno čarobnih alpskih predjela, a vidi se i Triglav. Dnevne su temperature još uvijek oko 15 Celzijevih stupnjeva, što je odlično za ugodnu bike vožnju uz Alpe.