blog pedaliranje

Ljetna tura po Gorskom kotaru - od čarobnog Risnjaka do najfinije štrudle od borovnica

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bloger tportala vozio se električnim biciklom po Nacionalnom parku Risnjak i najslikovitijoj šumskoj stazi Leska. Guštao je među lijepim kućama za odmor i jeo svoju najdražu goransku štrudlu od borovnice

Selo Crni Lug najbolje je polazišno mjesto za obilazak Risnjaka. Odande se može na prekrasan hike i bike izlet do izvora Kupe. Biciklom do sela Razloge, a dalje pješke. Bicikl možete ostaviti kod Rodne kuće rijeke Kupe, odnosno centra za posjetitelje. Uprava Nacionalnog parka Risnjak te pansion i restoran su u obližnjim Bijelim Vodicama. Tu je i adrenalinski park za najmlađe s prirodnim zaprekama. Vrlo dobri brdski električni bicikli za obilazak parka mogu se unajmiti na info punktu te kupiti i brojni goranski proizvodi.

Iako sama staza Leska nije duga, tek oko pet kilometara, svojom raznolikošću zadivit će vas. Ako još dođete bajkom na neke od pašnjaka ili obiđete osmatračnice, putovanje po šumskom kraljevstvu Risnjaka će potrajati. Samo da promatrate leptire i vrijeme će brzo proći.

  • +5
  • +2

Nacionalni park Risnjak

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Predvečer ili ujutro možda vidite i neke od velikih zvijeri, poput medvjeda. A ostale, poput risa ili vuka, samo na interpretacijskim mjestima. Medvjeđu šapu bar u prahu pojest ćete na tanjuru, uz već čuvenu štrudlu od borovnice, koja je baš ovdje u pansionu NP Risnjak najbolja.

Vožnja do Crnog Luga i obilazak mjesta vrlo su interesantni. To je jedno od najviših mjesta te obiluje lijepim planinskim zdanjima, onim starim, ali i urbanim.

Posjetio sam jedno takvo imanje na zelenom proplanku. Kuće za odmor Runolist izmislio je i sagradio Čedomir Rukavina. Nimalo se nisam iznenadio kada nas je dočekao s kosilicom u rukama, pun trave i goranskog bilja. Uspjeh vitalnog sedamdesetogodišnjaka upravo je u životnom iskustvu u turizmu, ali i osjećaju za planinski turizam i potencijal Gorskog kotara. Kuće nisu samo za odmor, već zovu na kretanje i aktivnost.

Wellness, hidromasažni bazen te bicikli dio su ponude uz blagodati ovog kraja. Kuće mogu primiti komotno čak sedam osoba, a idealne su za obitelji. No ovdje vole boraviti svi, pa i udvoje. Ljeta su ovdje friška, a o žutim jesenima i čarobnoj zimi da ne govorimo.

Preko dana su svi gosti negdje raštrkani po planini, kaže naš domaćin, a neku večer imali su pečeno janje za bicikliste iz poznatog talijanskog zimovališta Brunica. Kako je na moru sada vruće, došli su se voziti ovdje. Išli su do Lokvi, Fužina, pa čak i u dolinu Kupe, do našeg mjesta, Hrvatsko, odakle se također može prići izvoru Kupe. Inače, do vrha Risnjaka pješke se može po dvije staze, a do vrha treba oko tri sata. Jedna preko Vilja pogodna je i za bike prilaz. A može se kombinirati i s posjetom Platku.

  • +4
  • +1

Delnice i Mazda MX-5

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Kakav bi to bio posjet da ne navratim u Delnice. Moja domaćica u Gorskom kotaru Jelena Holenko virtualna je Lynx and Fox. Ovog puta odlučila mi je pokazati skriveni dragulj Delnica, najljepši pogled na grad s nekadašnje jedine zimske skakaonice u Hrvatskoj. Danas se planira urediti barem dijelom za ljetni turizam i rekreaciju. Dok ručamo u Lovačkom domu, koji svojom terasom, ali i gastro ponudom naprosto mami, smišljamo nove ponude za turiste i kako iskoristiti bolje mogućnosti promatranja velikih zvijeri.

Nismo se samo vozili na biciklu i guštali u goranskoj kuhinji. Mazdu MX-5 dvosjed s mogućnošću jednostavnog skidanja platnenog krova provozali smo malo goranskim krajem pod vedrim nebom. Ovo je uljepšani model koji je pod imenom Takumi dostupan u Hrvatskoj. Iako sam se bojao prve vožnje u životu u kabriju, strah je brzo nestao. Zapravo ne znaš kako je milije, s otvorenim ili zatvorenim krovom. Pokazalo se i da je fobija od tog otvaranja i zatvaranja krova bila neopravdana. Sve se obavi u trenu i lako. Auto malo više troši, no zna se i smiriti pokazivač rezervoara. Ovaj benzinac od 130 KS i ne troši puno više od sedam litara na 100 kilometara. Možda je zgodno i reći da je to najlakši auto, teži naime manje od tone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!