BLOG: PEDALIRANJE

Krapje bike tour u Lonjsko polje

23.09.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Biciklistički bloger tportala vodi vas u Lonjsko polje u subotu, 26. rujna. Ljubitelji pedaliranja moći će uživati u čarima Parka prirode Lonjsko polje, vožnji brodom po Savi ili kanuom po kanalu Strug. Dan otvorenih vrata parka bit će prilika za doživljaj s puno tradicijskih običaja i zanimljivog programa za posjetitelje s puno glazbe, pjesme i plesa

Svi biciklisti koji bi išli iz Zagreba na bike izlet u Park prirode Lonjsko polje, do Novske mogu ići bike vlakom koji kreće u subotu, 26. rujna u 7.45 sati. Za čitatelje tportala i bloga Pedaliranje prijevoz bicikla besplatan je, a HŽ Putnički prijevoz nam je omogućio i povlasticu od 40 posto, tako da cijena povratne karte do Novske iznosi 82 kune i svaki biciklist treba na pri kupnji karte za vlak naglasiti da putuje na biciklijadu u Novsku s tportalom kako bi ostvario popust.

Pedaliramo od Novske uz Unu, Savu, kanal Strug po asfaltnoj podlozi 25 km lagane vožnje po ravnom. Okrepna je stanica u Jasenovcu, a u Krapju gdje nam je cilj imamo ručak, a meni je fiš i grah. U Krapju ima puno mogućnosti za rekreaciju, zabavu i lijep provod. Uz tradicijske običaje, narodne nošnje i puno glazbe bit će i puno animacije i dodatnih sadržaja jer je nadolazeći vikend i Dan otvorenih vrata Parka prirode Lonjsko polje i čeka nas lijep program i animacija. Povod je i Dan europske baštine koji se održava u Krapju, gdje ćete moći razgledati tradicionalne posavske drvene kuće te uživati u narodnim pjesmama i plesovima koje će predstaviti više kulturno-umjetničkih društava koji će sudjelovati na manifestaciji.

U subotu ćemo, dakle, svi uživati u prekrasnoj prirodi Lonjskog polja koje je jedno od posljednjih poplavnih područja u Europi. Moći čete se provozati brodom po Savi ili kanuima po kanalu Strug te razgledati netaknutu prirodu te mnogobrojne vrste ptica i ostalih životinja kojima je Lonjsko polje prirodno stanište. Osim tradicionalnih nošnji i plesova, posjetitelji će moći pogledati i umjetnine u sklopu likovne kolonije ali i staro tradicionalno posuđe i ukrase u tradicionalnim posavskim domovima, te uživati u glazbi koju će izvoditi tamburaški sastav Lađari iz Davora. U sklopu manifestacije bit će predstavljen i tradicionalni način vršidbe žita.

Ruta kojom pedaliramo ravna je i lagana. S obzirom na to da je okrepna stanica na pola puta do Krapja, realno je za procijeniti da je može savladati i rekreativac početnik. Također rutu mogu savladati i djeca starija od sedam godina, ali svakako trebaju nositi kacige koja se preporučuje i svim sudionicima. Mlađu djecu roditelji mogu prevesti i u sjedalici. U Krapju će biti dovoljno vremena za opuštanje i odmor pa povratak i novih 25 kilometara ne bi trebalo biti problem. Ipak savjetuje se ponijeti dovoljno tekućine sa sobom, energetske dodatke prehrani te malo rezervne odjeće u skladu s godišnjim dobom i jesenskim prilikama i danima koji su upravo počeli. Povratak iz Krapja u Novsku predviđen je oko 16.30 sati, a polazak vlaka iz Novske prema Zagrebu je u 19 sati.
Oni koji idu u subotu u Lonjsko polje iz Zagreba, vidimo se u Bike vlaku! Svi ostali koji dolaze u svom aranžmanu ili kreću iz Novske, zajedno pedaliramo prema Parku prirode Lonjsko polje. Vidimo se na bike eventu i veliko hvala na pomoći PP-u Lonjsko polje, HŽ Putničko prijevozu, Keindl sportu i tportalu. Više na http://www.pp-lonjsko-polje.hr/, http://www.hzpp.hr/ i https://keindl-sport.hr/