BLOG: PEDALIRANJE

Jesen u Gorskom kotaru: Mladi Česi i Francuzi na biciklu, srne i sladoled od meduna

10.09.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Fužine i Medun Fest u obližnjem Liču privukli su našeg blogera da posjeti ovaj dio Gorskog kotara, kraj blistavih jezera Bajer i Lepenice, podno Tuhobića i planinskog spleta koji odvaja ovaj goranski biser od mora. Medun je med od smreke i jele, a koji uz malu pomoć nametnika curi u šumi kao medena rosa koju dohvate pčele i proizvode ovaj izvorni proizvod Gorskog kotara. Uz mirise meduna, ova bike vožnja po goranskim šumama bila je očaravajuća

Biciklistički vikend u Fužinama počeo sam vožnjom po šumskom makadamu kod spilje Vrelo, skrenuvši strmo desno iz pravca Fužina. Jezero Bajer ostalo je lijevo od mene i njegove sam obrise još kratko vidio. Bio sam spreman na šumski put, pa nisam očekivao livadu iz snova koja se proteže skoro kilometar. Put ide po njenom lijevom rubu te pruža odličan doživljaj vožnje i vidike prema goranskim vrhovima Bitoraju i Viševici. Mir i tišina, to je ono što mi je trebalo nakon prvih rujanskih zagrebačkih dana. Staza do poznatog filmskog naselja Roswell ima oko šest kilometara, gdje počinje lagani uspon, a prekidaju ga razni puteljci. Dosta mi je trebalo da dođem na glavnu cestu i vidikovce s kojih se vide Lokve i jezero, a koje se lagano puni nakon što je ispražnjeno ovo ljeto.

Slijedi kraća vožnja po prometnoj cesti, no stara ruta za Rijeku ili Zagreb vrlo je široka u Gorskom kotaru, pa se biciklom svakako lakše kretati. Uostalom, skretanje lijevo za Lokve je vrlo brzo, nakon dva kilometra. Puno zelenila, slab promet, lijepo vrijeme - u Gorskom kotaru je to sjajno, jer ako vas sunce i grije, šume lagano hlade i osvježavaju. Povratak na ovoj 50 kilometara dugoj ruti isplanirao sam preko Gornjeg Jelenja te prema Fužinama. S desne strane strmiji je i lošiji makadamski put, no vrlo brzo postaje bolji za vožnju. Nakon što sam ponovno prešao staru riječku cestu, ovaj put dovest će me natrag u Fužine.

Kroz šumu se povremeno vidi jezero Lepenice, a dolaskom blizu Fužina izlazi se na asfalt i dolazi na stazu koja vozi uz jezero Bajer, pa se - ako želite - možete odmoriti u nekom od očaravajućih caffea uz njega. U Fužinama se mogu unajmiti bicikli, pa i dječji, te oni sa sjedalicom, a također i vrlo dobri MTB i električni bicikli. Oni željni na drugačiji način upoznati Fužine mogu to napraviti brodom koji vozi jezerom, vlakićem ili kočijom.

  • +2
Medun fest u Fužinama Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

U obližnjem mjestu Lič, udaljenom tri kilometra, proteklog vikenda održan je Medun Fest, pa je njegovo veličanstvo medun, novi goranski izvorni proizvod, dobio svoju proslavu koji mnogi obiđu. Ove godine proizveden je i prvi liker i sladoled od meduna. Med je pak posebno vrijedan jer minerala i drugih sastojaka ima nekoliko puta više od drugih vrsta meda. Bilo je i vrijeme da kušam taj medun, pa je izbor pao na rižoto sa sirom i medunom, kao i na palačinke s jabukama, orasima i medunom, jer se odlično spaja sa slanim i slatkim jelima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

Kakav je Gorski kotar, pokazao je novi dan, tj. jutro, kada se nad Fužine nadvila gusta magla, a nestala je prije 10 sati. Brzo je bilo vrlo toplo, no ono što je posebno interesantno - večeri u Fužinama su gotovo ljetne, što je neobično, pogotovo za rujan. Kako su životinje aktivnije ujutro, već pri prvom koraku ukazale su mi se vesele srne. Ništa manje veseli nisu bili ni biciklisti iz Češke kojima je baš u Fužinama bio prvi biciklistički dan. Krenuli su natrag u Češku biciklom, a do Rijeke su stigli vlakom iz Praga. Tereza, Tony, Martin i Petr kreću dalje za Delnice i Brod na Kupi, a prespavat će, kažu, negdje na putu. Lijepe Fužine, kažu mladi Česi, baš su im uljepšale dan.

  • +2
Fužine i hotel Bitoraj Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Nakon osvježenja krenuli su na vožnju oko jezera, a potom na svoj put dug oko 800 kilometara. Moje biciklističko putovanje završilo je na željezničkom kolodvoru Fužine, a u Zagreb se vraćam vlakom i biciklom. No nisam jedini, u vlaku susrećem trojac iz Francuske koji je došao upoznati hrvatsku obalu biciklom. Ali i Velebit te neke otoke i na kraju Istru. Bicikliranje će im početi već sutradan, a te večeri cilj im je bio nakon presjedanja u Ogulinu stići do Gospića te do kampa u Baškim Oštarijama.