BLOG: PEDALIRANJE

Posjetili smo Stari grad Ribnik: Dvorac iz filmske priče koji možete obići biciklom

  • 27.08.2023 u 11:52

  • Bionic
    Reading

    Stari grad Ribnik izgleda kao dvorac iz neke filmske priče, a možete ga obići na biciklu i odlično vidjeti sa svih strana. Nije ni čudo da je nekada bio veliko prometno čvorište

    Područje Ribnika od obala Kupe i susjedne Slovenije te šumovit i brdovit kraj prema rijeci Dobri fantastičan je i miran kraj, idealan za bicikliranje. Poznato izletište Srce prirode s lijepim glampingom, restoranom i drvenim kućicama za odmor super je odmorišna točka na bike putovanju tim dijelom Karlovačke županije.

    Ondje će ujedno biti organizirana treća bike ruta Štrudla by bike, a ona nudi izlete na kojima se upoznaje ovaj kraj uz štrudlu. Ujedno se posjećuje Jaškovo, mjestašce u kojemu se odražava čuveni Štrudlafest. Ove godine možete ga posjetiti od 1. do 3. rujna, na biciklu ili bez njega.

    Možete se tako voziti uz Kupu i Dobru, obići dvorce Frankopana i ostale povijesne lokalitete te ići mirnim i tihim cesticama. Priroda je zaista čudesna: zelene rijeke u kojima se još možete okupati, stari mlinovi, brojni izvori, vinogradi koji upravo dozrijevaju izazov su za novi izlet na kojem ćete istražiti i okusiti spoj mističnosti, gastronomije i cikloturizma.

    Vožnja od Ribnika do sela Mošanci, mojeg prvog odredišta, bila je puna dojmova i lijepih prizora. Sve je počelo malo iznad Ribnika, kod crkvice s pogledom na Stari grad Ribnik i dolinu. Dugo nisam vidio tako netaknutu prirodu te puno toga na jednom mjestu što se može obići. Tu je mali dotrajali most, ali i potok, vrlo blizu i izvor, a oni okružuju dvorac. Ribnik je malo općinsko središte uz državnu cestu koja povezuje ovaj dio Hrvatske i autocestu A1 sa Slovenijom. Toliko je ljepote ondje, i baš je šteta što svi auti samo projure, no biciklisti obično saznaju za vrijedne lokalitete i tajne koje oni skrivaju.

    Ovo je kraj baš za istraživanje, što cikloturisti najviše vole, ali i trenutak za odmak od sadašnjosti i upoznavanje s tajnama plemstva, ali i pučana. U nekim sačuvanim spisima iz ovdašnjih dvoraca našla su i mnoga jela i proizvodi koje danas nude lokalni OPG-i i restorani. Dio rute od Ribnika do Kupe dug je oko šest kilometara. Za one koji vole rijeke - poneki slap, posjet mlinu ili neka od kupskih plaža bit će svakako preporuka.

    • +2
    Ribnik Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Nakon Ribnika slijedi oko pet kilometara brdske vožnje, no usponi nisu teški, zahtjevni niti konstantni. Uz puno šumske i biljne vegetacije te lijepih proplanaka za pola sata nađete se na imanju obitelji Srakovčić. Ondje se može odmoriti te smjestiti na jednu od terasa na otvorenom ili u zatvorenom prostoru pa pojesti štrudlu ili što god želite. Avanturistima i onima koji su odlučili ondje ostati, kampirati, prespavati ili kako god ovo je dobra središnja pozicija za ostale izlete. Oni koji su na jednodnevnom putovanju mogu krenuti prema Grdunu i rijeci Dobri, gdje Štrudla by bike nastavlja rutu.

    Do Grduna i Jaškova ima oko devet kilometara. Cesta ide uglavnom niz brdo, uz brojne stare i lijepe seoske kuće i dvorišta, a uz mnoge ćete i zastati i poželjeti ostati, kušati pokoju šljivu ili jabuku ili se jednostavno ispružiti. Ukupno od Ribnika i Kupe do Jaškova ima malo manje od 20 kilometara, no za povratak ćete trebati malo snage i vremena iako je kilometraža malo kraća, pogotovo ako ste krenuli iz Ribnika i želite se vratiti u njega. Za svakog rekreativca ovo će biti šarmantan izlet, pun iznenađenja, ujedno prilika za dobar trening, uz odličan omjer uspona, ravnog dijela rute i onog koji je lakše odvoziti spuštajući se prema dolinama rijeka.

    Hotel obitelji Srakovčić, Srce prirode, ima ukupno 20 soba i 46 ležajeva u autohtonim i glamping kućama. Uz restoran i vinariju, ondje zaista svatko može naći nešto za sebe. Kažu domaćini, na nadmorskoj visini od 350 metara samo duboko udahnite i opustite se u oazi mira te budite prirodni. Baš tako sam doživio ovaj kraj na bike putovanju.

    • +2
    Hotel Srce prirode Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Od idućeg tjedna u Karlovačkoj županiji održava se i Tjedan štrudle, koji traje sve do 10. rujna, a prvog rujanskog vikenda tradicionalno se održava Štrudlafest u Jaškovu. Kako god, negdje ćete već kušati pokoju štrudlu koja se radi na stotinjak načina i ima toliko okusa. Baš one od šljiva i jabuka su najbolje ili, naprimjer, spoj jabuke i grožđa, ali ništa manje ni one od drugih namirnica, posebno onih koje su se nekada koristile u prehrani. Možda će vas privući neka od prigodnih vođenih tura Štrudla by bike oko sela Jaškova uz Dobru, oko Ozlja i Vrhovca uz Kupu. Ili se odlučite na samostalni bike izlet u ovaj neotkriveni dio Karlovačke županije. Poput ovog našeg u Ribnik budućom bike rutom posvećenom štrudli, kojom smo prvi prošli, a koja će povezati rijeke Kupu i Dobru te Ribnik i Jaškovo.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.