BLOG: PEDALIRANJE

Oduševili su nas izvor rijeke Kupe i Risnjak, evo što smo pronašli

  • 03.09.2023 u 07:29

  • Bionic
    Reading

    Izvor rijeke Kupe i selo Kupari u Gorskom kotaru oduševili su našeg blogera koji je na biciklu i hodajući stigao u ovaj biser Nacionalnog parka Risnjak iz Crnog Luga i preko planinskog seoca Razloge

    Vidikovci s fantastičnim pogledom, mali i slatki OPG Tratinčica, ribiči, biciklisti te hodači okupirali su rijeku Kupu u Gorskom kotaru. Lijepo vrijeme produljuje sezonu i na kontinentu, a živahno je i u Crnom Lugu kod glavnog ulaza u Nacionalni park Risnjak, gdje se mogu unajmiti bicikli ili upoznati obližnja poučna staza Leska te istoimena livada koja pruža pravi goranski ugođaj. Iako je vruće više nego nekada, noći su ipak friške i odlične za spavanje. Gostima pružaju pravi odmor i prikupljanje energije za novi aktivan dan u Gorskom kotaru.

    U Nacionalnom parku Risnjak saznajem od voditeljice promidžbe Silvije Brabarić da se konačno sprema revitalizacija planinarskih domova, i Snježnika i Risnjaka, pomoću novca EU-a i iduće godine krenula bi obnova, a potom bi ovi planinarski domovi bili otvoreni. Također, most kod Rodne kuće rijeke Kupe ponovno će biti sagrađen nakon što su ga odnijele bujice i visok vodostaj.

    • +3
    Kupari i Kupa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Tako bi područje oko izvora ponovno dobilo lakši pristup za posjetitelje. Na području NP-a i ovog dijela Gorskog kotara puno je staza i mogućnosti za obilazak na biciklu. Posebno za povezivanje bike i hike ruta, tako da se brže može prići lokalitetima koji se mogu samo tako obići, na biciklu ili pješice. Kretanje na biciklu je brže, pa i ljepše, a mogućnosti, baš ovdje podno Risnjaka, jako su impresivne. I mtb biciklisti mogu se voziti mnogim šumskim putovima, ali neki su vrlo zahtjevni te treba voditi brigu o orijentaciji, snazi, dobroj opremi, tekućini i hrani. Dio staza nalazi se u aplikaciji Delnice Bike&Hike dok se za ostale izlete može koristiti postojeća signalizacija ili bar neka digitalna podrška poput Google Mapsa i sl.

    Na više mjesta u parku, osim info točki, prisutni su šumski radnici ili lokalni stanovnici i poznavatelji kraja, stoga će uvijek netko naići i pomoći. Osim toga, Gorski kotar u ljetnim mjesecima pun je posjetitelja koji svaki na svoj način kreću u njegovo istraživanje. Nakon laganijeg treking dana na biciklu po okolici Crnog Luga, stazi Leska i obilaska slikovite Mrzle Vodice, u novi goranski dan na biciklu krenuo sam s ulaza NP-a Risnjak kroz Crni Lug u smjeru Gerova.

    Prvo naselje je Malo Selo i nakon dva kilometra skrećem desno po maloj šumskoj asfaltnoj cesti za selo Razloge. Cesta svojim vijugavim trasama i kamenim potpornim zidovima izgleda kao nekadašnji karavanski putovi. Samo više nema težaka koji su se razlagali, tj. rasteretili i odmarali u selu Razloge, a koje je po tom detalju dobilo i ime. Putem ćete sigurno sresti nekog na biciklu ili bez njega.

    Ima puno hlada, cesta se stalno lagano spušta i nakon osam kilometara stiže u Razloge. U bivšoj školi nalazi se interpretacijski centar o životu i običajima iz prošlog stoljeća i može se razgledati. To je i mjesto i info punkt Nacionalnog parka, gdje susrećemo susretljivu informatoricu Barbaru, a ona upravo priprema malu grupu koja će krenuti na izvor Kupe. Ima do njega pola sata pješke, no nije se jednostavno vratiti i savladati visinsku razliku od 200 metara. Pogotovo po vrućini koja vlada ovog ljeta i u gorskim krajevima, a posebno u kotlinama poput Kupske doline. U Razlogama, uz nekoliko lijepih kuća i idiličnih izvora, nalazi se crkva sv. Marije Bezgrešne.

    • +3
    Staza Leska Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Biciklom nastavljam nešto strmijim putem kako bih se što više približio rijeci Kupi, osobito njenom gornjem toku. Kao prava alpska dolina, ukazala se Kupa već na prvom vidikovcu. Nakon fotografiranja, spuštam se bajkom po trošnom asfaltnom putu te dolazim do mjesta na kojem ga moram ostaviti. Malo riskiram, vežem bajk za stup, no malo je vjerojatno da će ovuda bilo tko proći jer sam već pomalo u bespućima Gorskog kotara. No moje misli su već u selu Kupari, u koje još nisam stigao, jer kaže se - tko nije bio u Kuparima, nije bio na Kupi. Iako je skoro podne, iz Kupe se još pari, a vuče se i sumaglica. Vani je trideset, a rijeka je na 18 stupnjeva Celzija. Prelazim most i, zadivljen svime, koračam prema lijevoj obali do Kupara, tj. te dvije, tri kućice. Seoska idila koja se rijetko gdje vidi. Ribiči love posred rijeke na mušicu i vraćaju pastrve koje uhvate, a turisti koje srećem stigli su drugim, njima bližim putom iz Slovenije.

    U OPG-u Tratinčica se krijepim rakijom, pravom kavom i sokom. Josip Turk i supruga Helena imaju otvoren mali uslužni objekt, u kojem se može nešto pojesti i popiti. Tu su i sobe za smještaj, a mogu prihvatiti goste od svibnja do studenog u svom carstvu uz Kupu kao nekada na karavanskom putu, a danas na mojem cikloturističkom. Slijedi povratak, prvo pješice cca 15 minuta, pa biciklom do Razloga - sada je to već zahtjevniji uspon, treba se 232 metra dignuti do sela. Slijedi još 300 metara uspona do Crnog Luga, no to je lakše jer su performanse ceste bolje i više nema težih i duljih penjanja. Putem se naiđe na nekoliko imanja, a ovoga puta ususret mi ide i nekoliko automobila. Izlazi se potom na državnu cestu koja ide od Čabra i Gerova za Delnice preko Crnog Luga.

    Kuće Runolist dio su smještajne ponude ovog kraja. Modri bazen i tri tipična goranska zdanja skrivaju se iza kosih krovova koji su se protegli do zemlje. Svi hvale te tri goranske kuće, govoreći da su prave ljepotice. Iva, Eva i Ana imaju po dvije sobe na katu te veliki dnevni boravak i kuhinju u prizemlju. U okruženju smreka, padina Risnjaka i živopisnog Crnog Luga, pružaju sve modernim nomadima, pa i onima na biciklima. S bazenom, terasom, puno hladovine i cvijeća, drvene kućice gorsko ljeto na biciklu čine još atraktivnijim.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.