BLOG: pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Zavukli smo se u labirinte oko Vodica: Već na prvom zavoju bike izleta čekalo je iznenađenje...

  • 22.05.2022 u 13:13

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala zavukao se u labirinte oko Vodica, vozeći se brojnim starim rimskim putovima, opasanim suhozidima i kršem. Ceste i puteljci povezuju vodička polja požutjela od brnistre, prelijepe biljke koja raste baš u svibnju i vinula se u nebo kao da čuva brojne nasade vinograda i maslina koje ovih dana uz njihove vlasnike, vinare i maslinare, najviše obilaze biciklisti. Njima su ovo najbolje rute jer, eto, samo nekoliko kilometara od zadnjih vodičkih kuća skriva se pravi bike raj. Treba se samo malo odvojiti od mora i plaža te krenuti u istraživanje - nećete se razočarati, staze su lagane, uz čarobne boje koje ovdje vladaju. Dok još nije prevruće, stignete otići na aktivan vikend ili ljetni odmor

    Vodice su prva bike destinacija u Dalmaciji koja je krenula s organiziranim besplatnim turama, poput mnogih mediteranskih cikloturističkih meka. Free Bike Tour postao je već vrlo popularan, a najviše su se takvoj usluzi razveselili prvi predsezonski gosti kojima se pružila prilika da, iako aktivno ne bicikliraju, upoznaju Vodice i zaleđe s bicikla te vide i dožive ono što su možda krajičkom oka vidjeli s Dalmatine pri dolasku na odmor. Izleti se obično organiziraju kasnije popodne kako bi gosti mogli prema svojem planu provesti veći dio dana.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Free Bike Tour privukao je i Vodičane, jer bike izlet dostupan je svima. 'Nije rijetko da odnos domaćih i gostiju bude pola - pola, što dovoljno govori o tome da se pogodilo 'u sridu', jer cilj je svoju povijest s bicikla ispričati svima - mještanima i domaćim i stranim gostima. Turistička zajednica Vodica', kaže nam direktorica Anita Franin Pećerica, 'pokrenula je ovaj projekt i originalni izlet biciklima s namjerom da sve goste Vodica, pa i Vodičane, povedemo na putovanje kroz naše vinograde i maslinike, na kojem će više saznati o našem podrijetlu i kulturnoj baštini.'

    Labirinti Vodica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Inače, bike izlet uključuje najam bicikla i kacige te degustaciju u vinariji Birin. Grupe su ograničene na dvanaest biciklista, a sve ture kreću ispred Turističko-informativnog centra u Vodicama. Preko mrežnih stranica Turističke zajednice mogu se vidjeti termini izleta, a potrebno je i rezervirati svoje mjesto kod pružatelja usluga Karika Vodice. Bike vodič Ivan Cukrov tako će vas povesti na putovanje i moći ćete uživati u rekreaciji i prekrasnom izletu koji će sve ispuniti, pa i najzahtjevnije turiste na dva kotača. Pa krenimo na takvo promotivno bike putovanje.

    Nismo ni krenuli, a već smo stali. Obožavam takve izlete, kada te već na prvom zavoju nešto iznenadi i razveseli. Masline cvatu sto na sat, brnistra se pak vinula u nebo desetak metara, kao stablo je. A u vinogradima sve vrije od strojeva i kopača. Gledam gdje su mi vodič i ostali, stali su kod brojnih starih kapelica.

    Vodice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Ovdje se nekada, a čini se i danas, jako puno i teško radi. Do vrhunskog maslinovog ulja ili vina nije lako doći. No ni nekada nije bilo lako prehraniti se, u polju se danima boravilo, a neki put nije se vraćalo kući dulje vrijeme, pa su Vodičani ili oni koji su nekada živjeli uz more izgradili bunje, stare nastambe koje su služile za skrivanje od sunca i odmor. Kružnog su oblika, a interesantno je to da imaju mali ulaz i veliki prostor u kojem se možete uspraviti, pa i boraviti u njemu, a jedva uđete, i to bez bicikla. Ali je zato u njima uvijek bilo svježe, pogotovo noću, pa se dobro spavalo, da bi se danju moglo puno raditi. Za to služi i vino plavina. Lagano i s vrlo malo alkohola, to crno vino daje energiju i osvježava. Pa i bicikliste, no za čašicu sam uvijek pri kraju vožnje. Zato se vino degustira kod Birina, čije su vinarija i kušaonica praktički u samim Vodicama.

    Bili smo i kod Rimske cisterne, neizostavne točke vodičkog zaleđa i arheološkog nalazišta. Ondje je bilo i staro rimsko naselje, a cisterna je ostala gotovo sačuvana. U njoj i sada ima vode koja se sakupi. Bili smo i kod crkvice koja je super svim turistima jer je u hladu, a svi koji žele mogu pokrenuti crkvena zvona. Kada zvoni u polju, svi već znaju da su stigli biciklisti. Super je to doživljaj svima, a još više priče koje čuju, one iz prošlosti ili današnjeg vremena. Na naoko pitomim brdašcima ostaci su utvrda koje podsjećaju na prošlost jer se oko Vodica uvijek nešto i od nekoga branilo.

    Brzo je prošlo tih dva i pol sata, dvadesetak kilometara svima je začas proletjelo. Djeca ne rogobore puno, zavaraš ih sladoledom ili obećanjem o kupanju sutra cijeli dan. Oni kojima je bilo mrvicu bilo naporno zaborave sve pri prvom gutljaju vrhunskih vina iz područja kojima su netom prije prošli. A to gosti najviše vole - da nakon pedaliranja mogu okusiti nešto od onoga što su vidjeli i kuda su prošli. Makadamski putovi su fini i održavani, taman toliko da je svima ugodno za vožnju.

    U Vodicama ima još bike novosti, pri kraju je gradnja šetnice prema Tribunju. Osvijetljena, široka, s jednim kamenim mostom, već sada izgleda svjetski i svi rekreativci jedva čekaju da bude dovršena i otvorena. Tako će biti olakšan put uz more između dva velika mjesta, pa se uz plaže osim prema Srimi može prema drugoj strani koja vodi prema Tribunju i Murteru. Jedan od atraktivnih izleta je i onaj prema Jadriji, poznatom šibenskom kupalištu, odakle se vide šibenski kanal i tvrđava Sv. Ante. O još jednom sjajnom bike izletu na Jadriji - koja izgleda kao da je ondje stalo vrijeme i prvi je dojam bio da sam stigao na Kubu, a ne na Jadran - više u jednoj od idućih bike epizoda.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.