blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Bloger tportala provezao se Gorskim kotarom, u kasno ljeto pravim magnetom za bicikliste i rekreativce

  • 19.09.2021 u 09:22

  • Bionic
    Reading

    Naš bloger oduševljen je medunom, inače najslađim ambasadorom Gorskog kotara. Kako je poseban med kojeg ima samo u goranskim šumama postao novi brend Fužina, Medun fest bio je dobar povod za dolazak i provođenje još jednog rujanskog vikenda na biciklu. Ruta oko jezera Bajer i Lepenice te obilazak neizostavnog Winnetouova naselja Roswell i polja oko mjesta Lič postali su prava jezerska i šumska bike meka za rekreativce i izletnike

    Goranski sladoled od šumskog meduna, ali i ostala jela spravljena s medunom zdrava su jer ovaj med nastaje od soka koji doslovno curi s jele i revitalizira organizam. Medun je ponos svakog tko ga može proizvesti. S okusom meduna i ja sam krenuo na svoje revitalizirajuće putovanje po ovom planinskom kraju i najljepšem dijelu Gorskog kotara.

    Ruta oko jezera Bajer, uz dodir s jezerom Lepenice, duga je oko sedam kilometara i idealna za lagano pedaliranje po makadamu, dijelom po asfaltu, a na kraju slijedi vožnja uz samo jezero s nekoliko lijepih ugostiteljskih objekata. Na ruti se može razgledati mala spilja Vrelo. Oni koji žele više svakako trebaju otići na malo teži uspon, ali vrlo kratak, do predjela Tović polja, koji izgleda kao da je s nekog crteža.

    Bike Fužine Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Prava zelena ljepotica nadomak Fužina pruža nestvarne prizore i doživljaje. Zastane se svako malo jer su prekrasni pogledi prema dolini s kolibom u sredini. S puta koji ide po rubu livade i uz šumu sve se fantastično vidi i kontakt s prirodom je idealan, malo je reći. Nakon kilometra slijedi ugodna vožnja po finoj šumskoj cesti koja bike izletniku daje posebne mirise rane jeseni i okusa goranskih plodova.

    Staza po kojoj se vozim dobro je označena i nakon petnaestak minuta dolazi se do spoja s cestom koja ide također iz Fužina za Roswell, samo preko mjesta Vrata. Još nekoliko kilometara i dolazi se na još jednu livadu, na kojoj se smjestio Roswell izgrađen za potrebe snimanja filma. Općina Fužine sve je ostavila kako bi se naselje moglo razgledati kao turističko odredište. Tako i jest jer svaki posjetitelj Fužina želi ga vidjeti. Vikendom se uvijek može doći, a uz pomoć mlade obitelji koja živi ondje okušati i u jahanju, ali i drugim indijanskim i kaubojskim običajima.

    Rutu možete nastaviti prema staroj riječkoj cesti ili se vratiti u Fužine, naprimjer kružnom rutom, kako sam i ja napravio. Preko sela Vrata, koje znamo po izlazu s autoceste, stigao sam u Fužine. Za ovaj izlet bila su mi potrebna četiri sata, možda i više. Išao sam lagano, zatim puno fotografirao, a i kod Winnetoua sam se zadržao skoro sat vremena zbog gulaša. Ruta je duga oko 20 kilometara, uključujući obilazak uz jezero Bajer.

    Za još jedan bike vikend uz puno gastro, ali i opuštajućih trenutaka odabrao sam hotel Bitoraj u Fužinama. Išli smo istražiti novi hotelski wellness i ostali ugodno iznenađeni veličinom, izgledom i konceptom zone za opuštanje na najvišem katu hotela. Nakon saune ili turske kupelji nestaju sve brige, a kada se smjestite u jednu od panoramskih ležaljki, slijedi potpuno opuštanje. Nakon biciklizma ovakva terapija je više nego dobrodošla. S obzirom na to da smo u jednom od zahvalnih gastro tjedana, hotelska ponuda pod geslom 'Gorski kotar na tanjuru' iskrena je i dobrodošla.

    • +6
    Fužine i hotel Bitoraj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Uz to, ideja Turističke zajednice Gorskog kotara je da se sve gastro meke uključe u Gastroventure, ideju da se rade nova jela od autohtonih goranskih namirnica, što je podržao i restoran Bitoraj. Svaki mjesec predstavljaju se nova kulinarska iznenađenja na gastro putovanju Gorskim kotarom. Štrudla od borovnice sada je najbolja za konzumaciju, kao i ona od šumskog voća. Za glavno jelo preporučujem medaljone od divljači u umaku od brusnica ili medvjeđi gulaš. Najbolja juha od gljiva u Gorskom kotaru jede se baš u Bitoraju. Za rujan tu je posebni meni i bit će za svakog ponešto, kaže mi direktor hotela Andrej Kauzlarić. Kare od veprića mariniran u medunu od borovih iglica. Sve što se može pripremiti od jelena i vrganja čini gastro teme ovog mjeseca. I ne zaboravite kušati ili kupiti, zašto ne, medun.

    Zahtjevnije bike ture možete kreirati odlaskom na Platak ili do Lokvarskog jezera. Ili prema Liču i dalje prema zaleđu Vinodola. Tu je niz putova koji će vas odvesti na razne atrakcije, poput pojila za konje ili staklene kapelice. Okrijepiti se pak možete u Vaganbandinoj kolibi. Ako ne želite samo biciklirati, iz Fužina se može na splet izleta, vrlo malo zahtjevnih, poput penjanja na Preradovićev vrh, odakle puca pogled na jezero i Fužine.

    Posjetite Šumsku bajku u Liču, pogotovo ako ste na putu s djecom. More je blizu, a na moru je jesen vrlo lijepa. Otiđite do Zlobina ili posjetite vidikovce iznad Križišća i uživajte u planinskom morskom ozračju. Pozivnicu za posjet Gorskom kotaru uputila je svima i Silvija Sobol iz Turističkog ureda Fužine, posebno biciklistima kojima ovaj kraj može puno toga pružiti.

    'Zadovoljni smo s dvije kasnoljetne manifestacije, Medun fest i Kaubojski kotlić, a bile su vrlo posjećene i privukle su velik broj gostiju. Fužine su opet vrvjele turistima, kao i cijelo ljeto', kaže Sobol.

    • +2
    Dacia Sandero Stepway Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Dacia Sandero Stepway bio je auto koji smo mogli samo poželjeti za odlazak u Gorski kotar. Manji je od Dustera, tj. kraći, ali ima svoj šarm. Svidjela nam se njegova oprema, a tempomat je besprijekorno koordiniran u vožnji posebno autocestom, na kojoj i inače ostavlja dojam auta koji nije samo svestran, već i istinski ugodan. Kamera za vožnju unatrag i sustav upozoravanja pri vožnji, posebno kod parkiranja, uvijek su vrijedni dodaci i treba ih uzeti kao dodatnu opremu. Kada je auto ispred naglo usporio, skrenuvši na parking, iako je to bilo bez opasnosti, informacija koju je trenutno bučno javio dobro je došla. Po tome sam vidio da je auto prije reagirao nego zjenica oka i koliko je informacija putovala do mozga vozača iliti mene, a radi se o dijelovima sekunde.

    Robusnost i avanturistički duh Sandera naravno da su dobro došli u vožnji po goranskim šumskim cestama i vidjelo se da je to njegov teren. Daciu Sandero još krase pedantnost i besprijekornost u vožnji, a s malo povišenom karoserijom mami poglede. To je auto za kojim ćete se okrenuti kao za curom i za svoju cijenu daje ne više, nego uopće nema konkurenta s približnim karakteristikama. A naglasak je na tome da je vrlo siguran za obitelj, ali vole ga svi, i poslovni ljudi i turisti te mladi i stari vozači.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.