blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Kasno ljeto u srcu Dalmacije pravi je praznik za bicikliste, a dvodnevni izlet uz Krku i Čikolu do Murtera nikoga neće ostaviti ravnodušnim

 • 12.09.2021 u 07:52

 • Bionic
  Reading

  Naš bloger otvorio je biciklističku posezonu na moru, a kasno ljeto koje je ovih dana zavladalo Jadranom označilo je i početak najljepšeg doba u godini. Može se uživati, dani su još dugi i ne prevrući, a voziti bicikl može se čitavog dana. Boravak nadomak Nacionalnog parka Krka bio je samo razlog više za istraživanje zaleđa Šibenika te Vodica i otoka Murtera na biciklu. Aktivan odmor i hedonizam idu zajedno, pa smo se smjestili u moderan Olivia Green Camping u Tisnom tik do Murtera

  Bike vikend na moru mogao je početi, bila je dvojba ubaciti se u bazen ili more, pa smo napravili oboje. Mobilne kućice iliti vile imaju svoj bazen, pa kako ne isprobati vlastitu plažu pokraj velike terase. Supruga i kći stigle su se i ljuljuškati na suncu koje je lagano tonulo u more. Predvečer smo se provozali na biciklu do mjesta te prešli most i stigli na Murter. Za večeru smo odabrali konobu Brošćica i nismo pogriješili. Morali smo probati crni rižoto od sipe, a nakon toga red tjestenine i ribe. I sve to skupa nismo puno platili, a kći je ipak jela pizzu, po kojoj je Brošćica poznata, kao i po tome da se dobro gušta i jede uz prihvatljive cijene.

  Stigli smo i napraviti bike plan - subota je rezervirana za rijeke Čikolu i Krku i odlazak prema Skradinu, a popodne za more. Nedjelja pak za ranojutarnju vožnju po otoku Murteru, a popodne bi bio vremena za odmor u kampu, za uživanje na plaži i suncu, jer temperatura mora je ugodnih 24 stupnja Celzija, pa sve treba dobro iskoristiti, a bogme i planirati.

  Sutradan smo iz sela Drinovci krenuli prema Čikoli finim makadamom između suhozida. Nakon pet kilometara stigli smo do mjesta na kojem se cesta spušta u kanjon rijeke Čikole, no mi smo krenuli desno i kilometar išli po trailu koji je pogodan za sve vrste bicikala. Stigli smo na fenomenalan vidikovac Ključica, s kojeg se odlično vide Miljevački plato i cijelo šibensko zaleđe sve do Dinare i bosanskih planina. U kanjonu je malo polje, kao i most i rječica Čikola te okruglo jezero Torak, duboko 30 metara. Bedemi grada Ključice izgrađeni su na strmoj i neravnoj hridi, vide se izdaleka i vrlo su impozantni. Ako želite, možete se spustiti u kanjon i otići do jezera Torak, koje je krški fenomen, a izgledom podsjeća na zjenicu oka. Jezero Torak, koje to u biti i nije, sutok je rijeka Krke i Čikole.

  NP Krka i Olivia Green Camping Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

  Sljedeće odredište bio je Roški slap. Povratak u Drinovce išao je istim putem, pa lagani spust do Krke i Roškog slapa po asfaltnom putu u duljini oko pet kilometara. Slap s ogrlicama i sedrenim barijerama, kako ga od milja zovu, svakako treba obići. Uzvodno su i brodovi kojima se može otići na izlet. Splet mostova vodi i na drugu obalu Krke, tako da šetnju možete lijepo začiniti. Nije daleko, ali vrlo je lijepa i hike tura, oko kilometar i pol. Bicikli za to vrijeme mogu biti parkirani kod info točke NP Krka, gdje se ujedno može kupiti ulaznica za ovaj dio i značajno je jeftinija od one za cijeli park. Ulaznica će vrijediti i za sljedeće točke na bike izletu.

  Nastavak pedaliranja podrazumijeva široku, zavojitu i malo prometnu cestu do sela Laškovica. To je uspon od četiri kilometra, ali ne težak. Centar za posjetitelje NP Krka u Laškovici ima svu potrebnu infrastrukturu za prijem gostiju, pa tako i za bicikliste. Možete dobiti i bike karte NP Krka, ali i osvježiti se i popiti kavu ili sl. U Laškovici se mogu unajmiti i električni bicikli. Također, prema želji se veća pauza može napraviti i na Roškom slapu jer ondje ima vrlo lijepih ugostiteljskih objekata u kojima se može i pojesti nešto.

  • +3
  NP Krka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

  Do sada smo prošli ukupno 20 kilometara, pa se stigne još na obližnji vidikovac Rogovo, do kojeg nema uspona i vozi se po platou, malo po asfaltu i potom po makadamu. Odlazak ondje nemojte propustiti. Od Laškovice je to samo novih pet kilometara, a vidikovac Rogovo pruža neviđen pogled na svu raskoš Krke i Čikole. Osim toga, vidi se otočić na kojem je manastir Visovac.

  Povratak prema Laškovici i Roškom slapu lagan je i potom ide uspon taman da se potroši preostala snaga do Drinovaca. A možete kao i mi - dio obitelji ostao je u Laškovici, a jedan biciklist otišao je po auto u Drinovce.

  • +4
  Olivia Green Camping Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

  Opuštanje u našim simpa vilama u Oliva Green Campingu bilo je zasluženo. Neke od kućica imaju dijeljeni bazen, a neke svoj. Svaka ima veliku terasu, a tu je i beach bar i opet veći bazen. A pješčana plaža s pogledom na Murter - očarava. Već vidimo stazu koja se provlači od otočnog dijela mjesta Tisno prema Betini i gradu Murteru te cijelim putem ide kroz šumu i uz more. Plan je bio obići još nekoliko vidikovaca prema istočnoj obali otoka i onda se vratiti u mjesto Jezera, pa po šetnici natrag u Tisno i u kamp.

  U kampu se ponose ekološkim pristupom i održivim razvojem turizma. Udobne kamping vile zaista su spojene sa životopisnom i netaknutom prirodom Dalmacije. Nudi se devet vrsta kućica, i za veće i manje obitelji te za parove. I sve imaju jedinstven pogled na more, sa zasjenjenom terasom, velikom garniturom za odmor te stolom na kojem se može objedovati ili raditi. U restoranu na metar od mora uživali smo u mnogim delicijama i proizvodima lokalnih dobavljača. Bili smo i na ribarskoj večeri, na kojoj su sve goste častili dagnjama, a za večeru smo uzeli salatu od hobotnice uz malo crnog vina.

  Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.