blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Lutajući sjevernom stranom Medvednice bloger tportala naletio je na Matiju Gupca; vožnja Gupčevim krajem pun je pogodak, a skriva i blagotvorno iznenađenje

 • 05.09.2021 u 08:47

 • Bionic
  Reading

  Gupčev kraj očarao je našeg blogera koji se vozio sjevernim obroncima Medvednice. Kada je iz šume izašao na proplanak visoko iznad Zagorja, nemalo se iznenadio shvativši da je stigao u Hižakovec i do rodne kuće Matije Gupca. Donja i Gornja Stubica i niz naselja čine jedinstvenu cjelinu koja nudi niz doživljaja i atrakcija. Dvorac Golubovec, Lojzekov izvor i niz puteljka i cestica bili su odlična bike inspiracija. Sve je završio onako kako i treba - u Termama Jezerčica, kako bi dočekao bablje ljeto na zelenoj plaži s biciklom

  Toplo i lijepo vrijeme mami na nove bike avanture jer je dnevna temperatura od 25 celzijevaca idealna za vožnju biciklom. A sjeverna strana Medvednice nedovoljno je istražena i promovirana. Šteta, jer pruža pregršt mogućnosti, od biciklizma, hodanja i uopće rekreacije do outdoor turizma. Ali i puno povijesnih atrakcija i starih zdanja koji kao da sami pišu svoju povijest.

  Spuštajući se sa Sljemena prema Zagorju, prvo na što sam naišao lijep je puteljak koji mi je otvorio poglede prema meni manje poznatom dijelu Zagorja iako mi je doslovno tik pred nosom. Samo s druge strane Zagreba, Gupčev kraj pokazao se kao pravo otkriće. Ima li ljepše nego kreirati izlet u ovaj kraj i naći se odjednom pred starom kućom i nekim čovjekom. U prvi mah pomislio sam da je to neka replika drvene kuće ili naprosto sačuvana starina. Grozd na trsu s jedne strane ceste koji baš dozrijeva, lijepa tikvica od koje idu sline i Matija Gubec, tj. njegova drvena statua. Ne mogu vjerovati da sam nabasao baš na njega osobno. Sve je ovdje, jezerce, stari klozet, kućica s niskim slamnatim krovom. Pa neka ova vožnja bude posvećena seljačkom tribunu i pedaliranju po Gupčevu kraju.

  Slijedi desetak kilometara vožnje, malo po makadamu i većinom po lokalnim cestama. Najprije dosta strmo od Hižakovca prema Gornjoj i Donjoj Podgori, zatim lagano vijuganje uz Donju Stubicu i odlazak do pomalo skrivenih tajni što ih krije dvorac Golubovec, a koji izgleda mistično u šumi vrlo blizu središta Donje Stubice. Iako oštećen u potresu, dobro se drži i može se prošetati oko njega i pripadajućeg prostora s divnim dvorištem, olucima i balkonima.

  Zapinje za oko kapelica koju su vlasnici dali izgraditi kako ne bi morali u crkvu s pukom. Inače, Golubovec je najvredniji kasnobarokni dvorac u Hrvatskoj.

  Pedaliranje Gupčevim krajem Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

  Do Lojzekova izvora ide se prema Podrtini, dublje u šumi i zapadnije od grada, a planira se do samog izvora izgraditi šetnicu kako bi svi posjetitelji mogli pristupiti ovoj turističkoj atrakciji, ali i planinarskom putu prema Sljemenu. Ovaj izvor pitke vode nalazi se na visini od 400 metara i omiljeno je izletničko odredište. Svakako još treba posjetiti Gornju Stubicu te Muzej seljačkih buna i dvorac Oršić.

  Sjeverni brežuljci Gupčeva kraja također su isprepleteni šumskim stazama i cestama kojima se može obići područje s kojeg se također pružaju divni pogledi na Zagorje i Medvednicu. Tu je i vidikovac, koji također planiraju urediti, a može se doći sve do Stubičkih toplica po stazi Kamenjak. I tako obići čitav kraj, a da se ne vozi biciklom glavnim prometnicama, već puteljcima ili malim i slabo prometnim cestama i mjesnim ulicama. Tako se može kreirati krasan bike izlet oko Gupčeva kraja dug skoro tridesetak kilometara. Mjesta koja bismo htjeli posjetiti dobro su označena smeđim turističkim putokazima. Kako je kraj vrlo naseljen, kao i uostalom čitavo Zagorje, trgovine, caffei, pa i objekti za brzu prehranu i manji restorani gotovo su na svakom koraku.

  • +2
  Gupčev kraj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

  Nadahnuto mi govori o projektima i perspektivi Gupčeva kraja i Marina Breber, stručna suradnica u lokalnoj turističkoj zajednici. Već uhodana zimska manifestacija, rekonstrukcija Seljačke bune, koja se održava u veljači, privlači velik broj posjetitelja. Održava se u spomen na ustanak malog čovjeka u borbi za pravicu - okupljanje kmetova kod Gupčeve kuće i lipe te početak bune.

  Također, ovo područje ima potencijal u outdoor turizmu i upravo povijesna tematika može biti dobar mamac za goste i turiste, pa i one na dva kotača koji vole spoj povijesti, kulture i rekreacije. I sam sam se iznenadio time koliki je prostor s druge strane Medvednice neiskorišten i prilika je za kretanje i posjet većeg broja gostiju, posebno onih iz Zagreba, kojima je Gupčev kraj tik do kuće.

  • +4
  Terme Jezerčica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

  Nakon vožnje slijede šetnja i uživanje u šumskim prostranstvima i poljima prepunih kukuruza, a koji je, čini se, ipak dobro rodio. Nije loše ni grožđe i već je slatko, tako da i berba uskoro počinje u Gupčevu kraju. Ovih dana ponovno je toplo, pa i vruće.

  Poznate toplice Jezerčica pune su kupača i gostiju. Ernest Horvat iz Termi Jezerčica proveo me kompleksom, a obišao sam novi kamp, mobilne kućice i vrlo moderan sanitarni blok. Naravno da sam se okupao i to u termalnoj vodi temperature tridesetak stupnjeva Celzija. Osim velikog vanjskog bazena, toplice ih imaju i u zatvorenom dijelu, kao i restoran i puno druge ugostiteljske ponude na terasama uz same bazene. Krase ih i lijep mali hotel i puno zelenila.