blog pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Bloger tportala najbolje 'bike' odmorište pronašao je u Zagorju. I ne samo to, već i hrpu dobrih biciklističkih izleta i tura...

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Proljeće je pokazalo svu svoju ljepotu. Livade su već zelene, a tratinčice se već guraju koja će bolje narasti. S bicikla je Zagorje zaista dostupno kao na dlanu, uz puno skrivenih šumskih putova, ali i pregršt cestica koje povezuju sela, izletišta te brojne toplice i dvorce

Bike standard koji je postavila Krapinsko-zagorska županija u cikloturističkoj infrastrukturi teško će tko nadmašiti. Futuristička bike odmorišta vrlo su korisna za bicikliste. Nisu samo ikonografija na ruti, već osim odmora i zaklona od vjetra ili kiše služe za pomoć i imaju svu moguću potporu. Nigdje u Hrvatskoj nisam našao odmorište koje pruža više od priručnog alata, klupe i parkinga za bicikle.

Odmorišta u Zagorju opremljena su malim kompresorima koji besprijekorno rade. Uvijek poželimo bar malo napumpati gume ili ćemo nakon zamjene zračnice podesiti tlak zraka onako kako nam odgovara. Naravno, tu su USB priključci i beskontaktni punjači mobitela, stalak za popravak bicikla i lijep parking.

Odmorišta su postavljena izvan naseljenih mjesta, gdje su zapravo i najpotrebnija. Naravno, tu je i dnevni i godišnji brojač biciklista, čiji je display velik i vidljiv izdaleka. Kada biciklist priđe odmorištu noću, aktivira se nužno osvjetljenje. Obišao sam odmorište Mirkovec na raskrsnici županijske Topličke rute i one lokalne, koja povezuje Zabok i Sv. Križ Začretje.

Modernizacijom željezničke pruge od Zagreba do Zaboka svi će vlakovi prevoziti bicikle. To će otvoriti nove mogućnosti kako bi biciklisti došli u Zagorje, a potom pedalirali na destinaciji. Nemaju svi vještine i snage da dođu, pogotovo obitelji s djecom, naprimjer do Krapine. Ali vlakom mogu do Zaboka, pa dalje po bike stazi i manje prometnim cestama prema svojem odredištu. Želite li se naprimjer voziti u Mariji Bistrici, možete vlakom do Zlatar Bistrice i dalje biciklom preko Selnice ili paralelno uz glavnu cestu.

  • +4
  • +1

Bike odmorište

Izvor: Privatna kolekcija / Autor: Dražen Breitenfeld

No ni ona nije jako prometna i tih šest kilometara može se proći po njoj. Obilazak svetišta, pa dalje po bregima iznad Marije Bistrice. Tamošnja općina označila je rutu '4 kapelice', a možete otići i do obližnjeg izletišta Lojzekova hiža, smještenog u zelenoj udolini na putu prema Donjoj Stubici.

U Mariji Bistrici je i poznati bike friendly hotel Kaj, u kojem se može unajmiti bicikl. Ili ostati više dana ili vikend. Zašto ne? Za one željne više toga nude bike pakete i vođene ture s posebnim pogodnostima. Tu je i Academia, poznati restoran koji će zadovoljiti sve gastro bike nomade.

  • +6
  • +3

Zagorje na dlanu

Izvor: Privatna arhiva / Autor: Dražen Breitenfeld

Umirujuća i netaknuta priroda Hrvatskog zagorja prava je vikend i blagdanska pozivnica. Biciklom je najljepše otkriti Zagorje, a njegov slogan 'Bajka na dlanu' dodatna je motivacija i za neku bike bajku, do koje je lako doći jer su bregi puni starih hiža i kleti. Prirodna idila i mistične priče brojnih dvoraca i perivoja samo će potaknuti avanturističku maštu. Što još obići i kamo otići? Ruta termalnih izvora nije teška, a povezuje Tuheljske i Krapinske toplice. Ona putovima krapinskog pračovjeka obilazi Krapinu i Đurmanec.

Nije duga, doduše malo teža je bike ruta prema Strahinjčici, na kojoj se isprepliću krajolici puni brežuljaka i udolina, a vozi se okolicom Radoboja i Gornjeg Jesenja.

Oni koji bi htjeli ići do Sutle trebaju znati da su sve dionice prikladne za rekreativnu i izletničku vožnju. Malo su brdovitiji dijelovi prema Zagorskim Selima, Kumrovcu i Miljani, a dalje uz granicu sa Slovenijom može se doći do Huma na Sutli. Gastro meke na Vuglec bregu i Grešnoj gorici same po sebi već su nezaobilazne destinacije za dobar provod. Ali i poznati restorani i izletišta. Naći će se vremena za odlazak na zagorsku puricu i štrukle. Poslije još stignete do dvora Veliki Tabor, u kojem se na Uskrsni ponedjeljak okupljaju kuburaši iz Zagorja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!