blog pedaliranje

[VIDEO/FOTO] Izazovna vožnja uz Koranu nagradit će sve koji se odazovu zovu ličke divljine

  • 18.04.2021 u 07:47

  • Bionic
    Reading

    Tportalov bike bloger vozio se oko Plitvičkih jezera uz Koranu, tirkiznu rijeku koja baš sada pokazuje svoj pun sjaj. I šepuri se i ukazuje na mjestima na kojima se inače ne može vidjeti od bujne vegetacije. Ili ponire, po čemu je Korana poznata, posebno oko Plitvica. Doživljaji su ovih dana posebni jer svako malo pada snijeg, a već drugi dan sunčano je i toplo. To je postala bike svakodnevica koja se ipak može doživjeti samo u Lici

    Biciklom se sve može, pa tako i zavući tamo kamo nitko ne ide ili gdje nikoga nema. Baš sada, u pandemiji, aktivan odmor na bajku nudi taj odmak od velikih gradova i središta. Najbolje je otići na područje na kojem se može voziti kroz bezbroj naših malih sela i slabije naseljenih krajeva. A Lika se nameće kao idealna destinacija.

    Najbliže Zagrebu područje je oko Plitvičkih dolina jer nudi kreaciju savršenog opuštanja na biciklu. Tko zna za selo Smoljanac tik do Plitvica? Ima možda i dvjestotinjak kuća, od kojih gotovo sve nude smještaj ili su ih vlasnici uredili za sebe. Kako bi cijeli kraj bio ugodan i privlačan, posebno bodu oči predivni voćnjaci i okućnice.

    Tu je i Camping Plitvice s pet zvjezdica, a izgleda kao futuristički raj usred sela. Mobilne kućice, parcele za kampiranje, bazen, amfiteatar i ostali sadržaji izgledaju kao da su iz bajke, pa kada se vozite biciklom, ne znate biste li zastali ili odmah uživali u prirodi, poljima, šumama i planinama. Ili grabili dalje, a bogme i trebate. No sve se stigne, dani su već dugi.

    Treba uživati u prirodnom okruženju, ispijati kavu do iznemoglosti, kao moja bike i životna partnerica Svjetlana i ja. Tople zrake sunca ipak su nas izmamile, uz zov divljine koja ne da se budi, nego jedva čeka da sve opet bude kao prije. Ondje znaju švrljati bar turisti, a sada nas je manje, ali ima onih koji su mobilni i u ovim vremenima. Boravak na otvorenom u svim opcijama je ok, pogotovo na biciklu, na kojem se distanca i podrazumijeva. U našem kampu puno je ljudi s kamperom, uglavnom stranaca koji su pronašli svoj privremeni virtualni i digitalni dom.

    • +3
    Camping Plitvice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Ima i nas, domaćih gostiju, pogotovo vikendom, tražimo bar malo opuštanja, ali i siguran boravak. Svi pružatelji usluga trude se i nastoje biti konkurentni, vidljivo je to na svakom koraku. I posjećivanje Nacionalnog parka Plitvice sada je dostupnije, bar cjenovno.

    Vožnja biciklom po Plitvičkim jezerima i oko njih nije dopuštena. No zato je širok prostor oko parka i po njegovim rubnim dijelovima na kojima se može pedalirati. Osim koreničkog kraja i područja Vrhovina, kao sjajan bike mamac nameće se rijeka Korana. Naselja Smoljanac i Plitvice Selo formalno pripadaju Lici i nude niz bike izleta koje sami možete kreirati. Iz Smoljanca i našeg Campinga krenuli smo dalje selom kako bismo se spustili do Korane.

    Plitvice i Korana Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Nakon tri kilometra dolazi se kao na jezero, Korana se ondje požurila raširiti. Taman je izašla iz kanjona kroz koji se jedva provukla. Stari drveni most izgleda kao da je vječno ondje. Ali još dobro služi, posebno biciklistima. Biciklom se može uzvodno oko kilometar po single tracku, dok ne postane pretijesno. Vožnja je luda i izazovna, zahtijeva malo vještine, ali ne previše. Podloga je super, no gdjegod je neravna, s kamenim izbočinama koje se mogu zaobići. Ta kratka dionica zadovoljit će sve bike apetite.

    A Korana tu hvata krivine, pa jednostavno nestane, kroz obilje malih slapova. Na riječnom otočiću možete se odmoriti. Ondje se zaista isplati doći, u ljetnim mjesecima i okupati. Korana je toliko bistra da se vidi svaki kamenčić i detalj na dnu.

    • +3
    Korana Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Obišli smo Čatrnju, Selište Drežničko i Plitvica Selo. Uglavnom smo se vozili pustim cesticama, a tek nekoliko stotina metara po D1 kada bismo ju prelazili ili išli do prvog skretanja. Uz puno istraživanja i zavirivanja, uvijek se naiđe na nešto novo. Usponi su lagani i kratki, no ipak svako malo se dignemo iznad Korane ili se opet vozimo uz nju. Pregršt je mostova i puteljaka i izlaza, a najbolje je da ih sami otkrijete.

    Dvadeset i pet kilometara kružne rute oko Smoljanca i Korane bio je izlet za plus pet, uz puno sunca, ali i zraka ispunjenog ionima koji nastaju od velike količine vode na Plitvičkim jezerima i struje u zraku niz tok Korane. Nemojte se iznenaditi ako malo lelujate ili osjetite malo umora, to je od plitvičkih iona. Zato uvijek sa sobom imam svoju biopločicu B!TEME i nove biokolačiće ovog hrvatskog brenda. Lava Cookies je zdrava potpora mojim bike i drugim aktivnostima na otvorenom.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.