blog pedaliranje

[FOTO] Bicikli i fina vina itekako idu zajedno; zašto se nakon Svete Gere i prekrasne planinske ture obroncima Žumberka ne biste dobro okrijepili

  • 25.04.2021 u 08:05

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala skočio je na još uvijek snježnu Sv. Geru i obronke Žumberka. Nakon prekrasne planinske ture spustio se malo niže u pitoresknu Vivodinu zbog manifestacije Wine & Walk. Pridružio se hodačima koji su prtili vinske brege i uživali u prekrasnim vizurama ovog dijela Karlovačke županije uz rijeku Kupu i tik do granice sa Slovenijom. Naravno, glavni bike i hike motiv bio je okusiti blagodati tog kraja te kušati najbolja vina i ostale delicije koje proizvode lokalni vinari sa stoljetnom tradicijom

    Snijegom prekrivena Sv. Gera, koja se dobro vidjela iz Vivodine, samo je bila podsjetnik na to da smo još uvijek u varljivom proljeću. Ipak, lijepo i toplo vrijeme svakim danom sve nas više privlači da boravimo vani. U tom smislu i odlično zamišljena fešta cjelodnevnog hodanja i obilazaka vinskih podruma Wine & Walk bila je odličan potez Turističke zajednice Karlovačke županije.

    Velik broj gostiju iz Zagreba, Istre i Dalmacije imao je priliku upoznati i otkriti ovaj dio skrivene Hrvatske. Ovaj put ozaljski kraj preplavili su hodači, a ja sam naravno bio na biciklu i možda glasnik da će se na idućoj turi priključiti i biciklisti. Koliko je ovaj kraj atraktivan, dovoljno govori podatak da se u njemu ovaj vikend natječu i automobilisti u sklopu utrke WRC Croatia Rally.

    A na našoj utrci, koja to i nije bila - već uživanje, hodanje i pedaliranje, sve je počelo na obali Kupe, u Obrežu Vivodinskom, odakle smo krenuli prema brežuljcima koji su nakon vinskih postaja bili sve strmiji kako smo išli prema krajnjoj točki Petruš Vrhu, na kojem je vidikovac i odličan pogled na pola Hrvatske i susjedne Slovenije. Zbog epidemioloških mjera hodači su bili odvojeni u devet grupa kako bi na mjestima okrepe, odmora i degustacija bilo što manje ljudi.

    Bike ruta bila bi nešto duža od pješačke, a svakako bi obišla i širu okolicu, posebno područje Parka prirode Žumberak, u kojem sam se i vozio dio dana. Na početku rute najviše sam se zadržao kod vinara Darka Vrbaneka, a na kraju rute kod kamenog mlina na potoku, gdje su svi uživali u čarima prirode te je bilo i malo prilike za opuštanje i rezime cjelodnevnog izleta.

    • +7
    Wine&Walk Vivodina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Ušao sam biciklom i u vinski podrum, dobro, zbog fotke, ali i atmosfere koja je vladala na punktovima uz kušanje domaćih proizvoda koje su spravili naši domaćini i finih vina - svima se dopala graševina i žuti muškat našeg domaćina Darka koji nam je opisao svoj vinarski put. Nastavili smo prema Vrškovcu i vinima obitelji Lešćanec. Zatim po makadamu uz stare drvene kleti kao nekada stigli do Guština. Kočija koja je dalje prigodno vozila do iduće točke odvela nas je u mislima u neka stara i prošla vinska vremena.

    Na vidikovcu iznad Vivodine svi su mogli dobro vidjeti rutu kojom smo išli, ali i kamo smo trebali ići dalje. Zadovoljni Željko Fanjak iz TZ-a Karlovačke županije nije skrivao smiješak. Ujedno je bio vodič u jednoj od grupa. Raznovrsna tura, odličan koncept te dobra vinska priča, uz boravak u prirodi, bili su dobar mamac pa je sve bilo dobro prihvaćeno i posjećeno. Ova dvodnevna vikend manifestacija imat će i svoje prigodno jesensko izdanje s okusom berbe. Posjetili smo još šest vinara, obitelji Ferko, Frlan, Vrbanek, Viktorovski, Šostar i Pećavar kod mlina. Gdje smo, osim traminca, koji još osjećamo u ustima, kušali nezaboravan roštilj.

    • +5
    Sv. Gera i Dacia Duster Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Na Žumberku sam nakon bijelih bike radosti u Radatovićima susreo i par breza koji je suncobranima veselo najavio valjda konačno ljepše vrijeme. Osim električnog bicikla Talon E+, koji me odlično podupro u toj kombinaciji snježne podloge i makadama, a poslije i na vinskoj turi, testirao sam Daciju Duster, koje me pratila proteklog tjedna na putovanjima od Zagreba do bike destinacije. Ovaj ne preskup auto, koji koristi plin i benzin, vrlo je stabilan i koristan na makadamskim usponima. Snježna ili vlažna podloga kao mu je uobičajena tura i mirno je prolazio kroz sve outdoor zadatke. Auto baš za avanturu, moderan i robustan, a za svoju klasu nudi puno komfora na svim terenima. Vozio sam model ne prevelike snage, s vrlo korisnom kamerom MultiView.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.