BLOG: PEDALIRANJE

Bučko bike vas vodi u Ivanić-Grad!

14.10.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Jesensko pedaliranje mora imati u sebi utkane i okuse i mirise jeseni: zato vas Pedaliranje ove subote, 17. listopada, sa startne pozicije na Bundeku u devet sati vodi u carstvo buča, u prijestolnicu ljubitelja delikatesa od buča – u Ivanić-Grad. 'Dođi, okusi i osjeti!' slogan je kojim nas mami Turistička zajednica Ivanić-Grada, a do bučnih delicija proći ćemo i edukativnom linijom kroz arheološki park Andautonija i divne močvarne pejzaže… Da, sigurno ćete poslije uživanja biti umorni, zato nema pedaliranja natrag – vraćamo se vlakom!

Idemo na pedaliranje na Bučijadu u Ivanić-Grad! Ako volite buče i bicikl i spremni ste za pravi jesenski aktivan vikend, onda je gotovo za vas idealan biciklistički izlet od Zagreba do Ivanić-Grada. Polazak je u subotu 17. listopada u devet sati s jezera Bundek s istočnog dijelu parka i jezera. Ruta je duga 60 kilometara, lagana uz Savu, preko Šćitarjeva, Bukevja preko naselja Orle i Veleševac. Potom slijedi prelazak Save skelom kod Oborova i dalje preko Prevlake za Ivanić-Grad. Uz vrludavu Savu, mnogobrojne rukavce i jezera, turopoljske šume i posavska polja proći ćemo brojna stara i pitoreskna naselja.

U Šćitarjevu, našoj prvoj bike stanici, predviđen je kratak odmor, a pogledat ćemo čuveni arheološki park Andautoniju gdje su sačuvani dijelovi rimskog grada. Slijedi tura jesenskih boja i kontrasta zagrebačke okolice, gdje možete sresti sve vrste ptica od fazana, čaplje ili vidjeti kako orao odmara na nekoj od drvenih ograda okućnica. Visoke hrastove šume i konji i krave koji bezbrižno pasu su uobičajeni prizori ovog kraja. Kod Veleševca ćemo skrenuti prema srcu turopoljskog luga kako bi vidjeli još jedan od preostalih starih drvenih mostova na rijeci Odri. Ovisno o vodostaju Save skelom ćemo prijeći Savu kod Oborova ili Dubrovčaka. Ako skela neće voziti, pedalirat ćemo do atraktivnog mosta kod Martinske Vesi kako bismo stigli do Ivanić Grada. Povratak biciklista u Zagreb predviđen je oko 17 sati bike vlakom.

Nakon pedaliranja ćemo uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. Bučijada se u Ivanić-Gradu održava ovog vikenda, a ovogodišnji slogan - 'Dođi, okusi i osjeti!' - primamljiv je svakom posjetitelju. Organizator je Turistička zajednica Ivanić-Grada, a direktorica Ankica Bešter najavljuje niz sadržaja od izložbeno-prodajnog sajma, programa za djecu do organiziranih razgleda grada, pješačkih i biciklističkih obilazaka okolice i šume Žutice.

Bučijada kao tradicionalna turističko, gastronomska i gospodarska manifestacija održava se treći vikend u listopadu i to jedanaestu godinu zaredom. Ovo je jedinstveni sajam buča, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda. Sve to se može vidjeti i doživjetiu samom centru Ivanić-Grada. Sudjeluje oko dvjesto pedeset izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš najavljuje najbolju Bučijadu do sada i vjeruje da će svaki posjetitelj naći nešto za sebe. Osim same manifestacije Bučijda organizirano je još pedesetak popratnih događanja. Vožnja buča kočijom, ponijima, tu je i eko-dvorište s bučama za djecu, igraonice i radionice s bučama za najmlađe, brojne kazališne predstave, izložbe i prikaz tradicijskih običaja.

Za vrijeme Bučijade svi restorani uz tradicionalnu gastro ponudu spremaju razna jela od buča. Izlozi, okućnice ukrašavaju se bučama, a na samoj Bučijadi proglašavaju se najuspješniji. Bira se najveća, najmanja i najoriginalnija buča, najljepše uređeni štand, najbolje slane i slatke bučnice kao i ostala jela od buča. Za tu priliku i u subotu i nedjelju vozi i turističko-izletnički vlak Bučko express između Zagreba i Ivanić-Grada. U subotu je polazak iz Zagreba u 9.46 sati, a povratak iz Ivanić-Grada je u 17.34, a u nedjelju je polazak iz Zagreba u 9.25 sati, a povratak u 17.55 sati.

Više informacija na www.tzig.hr, www.tzzz.hr i www.hzzp.hr