BLOG: PEDALIRANJE

Brdovec postao nova i pametna bike destinacija!

15.05.2016 u 09:25

Bionic
Reading

Otvorenje biciklističke sezone u Zagrebačkoj županiji održano je u Brdovcu u savskoj i sutlanskoj ride & bike mikroregiji, a sudionici su kroz više ruta obišli splet osmišljenih staza, pametnih odmorišta i vidikovaca. Ovaj projekt EU-a je ostvaren i dijelom u susjednoj Sloveniji te Zagrebačkoj i Zagorsko-krapinskoj županiji. Uključivao je, osim biciklizma, uređenje i označavanje konjičkih staza. Ovaj nadasve zanimljiv projekt već dovodi mnoge cikloturiste u ovo područje jer im nudi tzv. pametne i digitalizirane rute te isto takva odmorišta i otkriva dosad manje poznat, ali vrlo zanimljiv kraj uz Savu i Sutlu. Dvorci, brojne hidroelektrane u Sloveniji, ujedno mostovi i poveznice ruta, te lijep ravničarski kraj Brdovca i drugi brežuljkasti uz Sutlu pružaju jedinstven turistički proizvod koji obilazi sve više ljubitelja vožnje na dva kotača

Protekli vikend testirali smo nove biciklističke rute izrađene u sklopu projekta Ride & Bike. I ne samo to, već i otvorili novu bike sezonu u Zagrebačkoj županiji na najljepši mogući način. Brdovec i BK Sutla bili su odlični domaćini cjelodnevnog bike druženja. Okupili smo se kod dječjeg vrtića Maslačak i dvorca Januševec, gdje je i mjesto polaska svih bike i konjičkih ruta. Tu je velika nadstrešnica i prva od ukupno pet pametnih klupa koje su postavljene u ovom području. Odmah smo isprobali USB priključke na svojim mobitelima, a također i prislanjanjem na klupu i bežično napajanje. Odmorište ima vlastitu solarnu ploču, a uključuje klupu i parking za bicikle.

Na startu je bilo vrlo veselo i živahno i gotovo stotinjak biciklista jedva je čekalo da krene. Bilo je puno djece, pa su mnogi izbrali baš obiteljsku rutu koja je duga prikladnih petnaestak kilometara. Vrlo brzo prošli smo uz željezničku postaju Savski Marof i nastavili prema mjestu Prudnice, gdje smo vidjeli lijepu kapelicu. Ovaj kraj zaista je lijep i nadomak Zagreba. Oni koji ne mogu doći u Brdovec vozeći bicikl, na primjer iz Zagreba, biciklima mogu doći vlakom. HŽ Putnički prijevoz u novim niskopodnim vlakovima omogućio je i prijevoz bicikala, tako da je sada lakše i jednostavnije organizirati i kreirati vlastiti bike izlet u okolicu. Tako sam i ja stigao sa svojom obitelji jer bi to bilo previše kilometara u jednom danu i nepotrebno izlaganje frekventnim gradskim prometnicama s malom djecom. Elegantno rješenje za to kako izaći iz Zagreba što jednostavnije je upravo vlak u koji možete sa svojim limenim ljubimcem.

Nastavili smo voziti uz farmaceutski kompleks Plive, ali smo vidjeli i staru tvornicu koja je zaštićeno kulturno dobro industrijske baštine. Iznenadili su nas najmlađi učesnici koji su nam dobro nabili tempo. Ali ni mi nismo bili loši vozači. Uživali smo u laganoj ravničarskoj vožnji te su nam se stalno izmjenjivali prizori zelenih i obrađenih polja. Tako smo prošli i kroz Drenje Brdovečko, gdje je rimsko nalazište i planira se izgraditi arheološki park. Najviše nas je dojmio stari armiranobetonski željeznički most iz davne 1924. godine, a tu smo prešli i staru prugu. Iako nije bilo prevruće, dobro nam je došla hladovina idućeg odmorišta te uređena infrastruktura za bicikliste.

Najviše je bio ponosan i najviše zadovoljstva na licu imao je Stjepan Esih, direktor Turističke zajednice Savsko-sutlanska dolina i brigi. Kako i ne bi - pa Brdovec je postao biciklistička destinacija. 'Želja mi je', kaže nam Stjepan Esih, 'da se ovdje stalno nešto događa i organizira na temu biciklizma. Jer ovaj projekt u koji je uloženo puno truda i novca može zaživjeti samo ako će se stalno koristiti. Učinit ćemo sve da budemo stalno na usluzi biciklistima i da su ovdje dobrodošli te da se osjećaju ugodno. I u Mariji Gorici i Dubravici, ali i da se voze i dalje po našim rutama prema Sloveniji i Zagorju'. Dodao bih da je time stvorena kvalitetna bike cjelina. Biciklisti su poznati po tome da vole šarati između država ili regija, pa čak i općina.

Ovim projektom je upravo to postignuto. Svaka ruta ima svoj smisao, početak i kraj, a vrlo lako se mogu raditi poveznice i kreirati izleti. Uz lakšu i ravnu rutu. Tu su i adrenalinska i sportska ruta, također dobro posjećene. Sportska je također kružna i duga je oko tridesetak kilometara, povezuje dio obiteljske i brdovite rute preko vidikovca kod Marije Gorice, prolazi i dolinom Sutle i kroz Kraj Donji ide prema zavojitom usponu u brige. Adrenalinska je značajno i duža i teža, a ide sve do općina Dubravice i Pušća te prelazi granicu Zagorske županije. Ova ruta omogućuje i bolje upoznavanje gastronomske ponude ovog kraja, ali i druge kulturne ljepote i znamenitosti.

Brdovec je sada velikim slovima upisan na bike kartu Hrvatske i ne bez razloga pohode ga mnogi biciklisti. Tako je dio manifestacija bio upriličen i za goste iz Slovenije i Zagorja koji su vozili rutu iz Slovenije do Brdovca dugu oko sedamdeset kilometara. Evo, kako su je opisali na svojoj fejs stranici članovi rekreativnog bike kluba Kukuriku iz Zaboka: 'U organizaciji Kolesarskog društva Sevnica, kao dio projekta Ride & Bike, održana je biciklijada Izlet s kolesom ob Savi preko Sotle. Projekt je pokrenut u okviru europske teritorijalne suradnje, a uključene su Krapinsko-zagorska županija, Zagrebačka županija i općine Brdovec, Marija Gorica i Dubravica te Spodnjeposavska regija i Savinjska regija u Sloveniji. Projektom su obuhvaćeni trasiranje, izrada i digitalizacija biciklističkih i konjskih staza.

Start biciklijade sa slovenske strane bilo je u Radeču, odakle smo krenuli prema petnaestak kilometara udaljenoj Sevnici. Odmor i okrepa čekali su nas u starom gradu Sevnici, gdje nam se pridružila još jedna skupina biciklista te smo svi zajedno krenuli prema sljedećem odredištu, Brestanici. Oba grada su na uzvisini pa su se pružali lijepi pogledi prema rijeci Savi. Nakon ova dva teža dijela slijedila je ravničarska ruta sve do Brežica i Dobove. Vožnju smo nastavili preko granice u Hrvatsku i odvozili oko 17 kilometara od Harmice, preko Marije Gorice do Brdovca, gdje je za sve sudionike organizirano druženje. Prekrasna ruta, savršeno vrijeme i odlična organizacija bili su kao stvoreni za subotnji izlet.'