BLOG: PEDALIRANJE

Bike expressom u srce Moslavine

29.04.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Već tradicionalna biciklijada Turističke zajednice iz Kutine i ove je godine okupila puno sudionika. Ovaj je događaj vrlo popularan među biciklistima jer nudi puno sadržaja, posebno nakon pedaliranja. Tako je bilo i ove godine, pa je uz vrlo lijepo vrijeme biciklistima bilo divno, i roditeljima s manjom djecom i onima koji su htjeli voziti s malo više adrenalina. Iz Zagreba je stigao posebni vlak Bike express koji je dovezao stotinjak biciklista na izlet u Kutinu

Kolodvor u Kutini i glavni gradski trg zauzeli su biciklisti, barem na jedan dan. U povodu Dana planeta zemlje i ovogodišnju kutinsku biciklijadu pohodilo je mnogo biciklista. Bilo je puno mladih, što veseli. Poseban doživljaj imali su oni koji su putovali bike vlakom. Tako je za biciklističke priče bilo i druženja bilo više vremena. Svoje ljubimce pospremili smo u posebne dijelove vagona koji omogućuju besprijekoran transport bicikala. Mnogi su se i fotografirali sa svojim biciklima koji su takvim vagonima uspravno postavljeni. HŽ Putnički prijevoz za tu priliku osigurao je pet bike vagona. Iako je putovanje trajalo oko dva sata, svima je brzo prošlo. Partija una u veselom mlađahnom odjeljku jedva se do Kutine stigla završiti. Tako da evo ima i putnika koji će kada se modernizira pruga od Dugog Sela do Kutine još požaliti za malo duljom vožnjom.

Isto je bilo i u povratku, putovanje do Zagreba bilo je taman da smo stigli proanalizirati bike rutu i sve aktualne događaje. Neki su poput mene uživali u pogledima nepreglednih žutih polja i smeđih oranica. Tako da smo imali prekrasne poglede, a oni koji su bili uporni u promatranju vidjeli su i jata srna i puno fazana uz prugu. Da je vlak išao relativno kasno iz Kutine, što smo rogoborili cijeli dan, i to smo na kraju konstatirali da je bilo taman. Naime organizator nam je zaista tokom cijelog dana organizirao zanimaciju. Posebno za djecu.

A sve je počelo na novom svijetlom i bijelom gradskom trgu. Super je kada biciklijada počinje uz dobru atmosferu, a tako zaista bilo na gradskom trgu. Neki su uživali na toplom suncu uz kavicu, najmlađi su se rastrčali, drugi pak sjeli uz fontanu.

Ova biciklijada imala je dvije rute jednu adrenalinsku, duljine oko četrdeset kilometara i kraću dugu oko petnaestak kilometara. Start je bio na vrijeme iako je biciklista zaista bilo puno i organizacijski to nije lako. Zanimljivo kako je biciklista bilo doslovno iz cijele Hrvatske i to dovoljno govori o popularnosti ove manifestacije koja se održava trinaesti puta po redu. Ovoga puta vozio sam tzv. obiteljsku rutu jer sa mnom bila kćerka. Tako su napravili i drugi roditelji iako se pokazalo da i dulja ruta nije ove godine bila toliko zahtjevna, barem kilometarski. Kako su nam pričali oni koji su išli na dulju vožnju, možda je bilo previše vožnje po glavnim prometnicama, no zato je posjet obiteljskom gospodarstvu Bistrički u Osekovu bio dojmljiv. A također i malo uspona je dobro došlo. Treba reći da je i jednu drugu vožnju osiguravala i policija i redari s pratećim vozilima.

Naša lakša ruta išla je do ulaza u Park prirode Lonjsko polje točnije do novog prijamnog centra u Repušnici. Tu smo imali kraći odmor i okrepu i razgledali smo novi lijepi objekt. Iznenadili su nas najmlađi sudionici koji su bez problema odvozili prvi dio rute, a bogme bez ikakvog problema i natrag do Kutine. Na ulazu u grad napravili smo jedan krug da bismo stigli na jezero Bajer gdje je organizator pripremio zabavu za sve u zelenom okruženju. Iako više nije bilo vruće kao u jutro, sunce nas je i dalje tu i tamo razveselilo, no nije nam bilo hladno. A nije padala ni kiša koja je sve iznenadila s vrlo hladnim vremenom protekli tjedan. Tako da smo dobro prošli. Malo vjetra je smetalo ribičima, ribe, naime, slabije tada grizu. Ali nije streličarima koji su cijeli dan pokazivali i učili sudionike ovom zanimljivom sportu. Ne znamo gdje je bilo interesantnije jer dok se vozila alka na biciklima ili utrkivalo u vrećama, ali adrenalina i bez bicikla nije falilo. Neki su jahali pak na konjima, drugi pak omastili brk u netom uhvaćenim šaranima koji su se pekli na rašljama.

Ono što je ovu biciklijadu još učinilo drugačijom bio je puno šarenih boja koja su se još više uočavale na bijelom gradskom trgu kada smo kretali. Kacige, majice, rukavice, pa i bicikli u veselim su tonovima i nijansama dali pravi bike lifestyle ovom događaju. U jednom momentu sve se činilo kao da ide rijeka bicikala. Bilo je i dječjih prikolica, tako da roditelji djecu nisu samo vozili u sjedalicama već i vukli iza sebe. Neka djeca vozila su s pomoćnim kotačima što dovoljno govori i tome da je biciklijada u Kutini bila za sve uzraste.

Početkom lipnja, točnije u subotu, 4. lipnja, bit će još jedna prilika za pedaliranje po ovom kraju i Lonjskom polju, za sve koji su propustili ovu priliku. Planira se obilazak na biciklu gotovo cijelog Lonjskog polja. Također će biti organiziran prijevoz bike vlakom iz Zagreba. Lonja Bike express povest će vas na Lonja Bike tour do Sunje. Od kamo dalje biciklom gdje će nam se pridružiti i drugi biciklisti u vožnji prema Čigoču, Mužilovčici, Krapju i na kraju Jasenovcu gdje će nas sve čekati vlak za povratak na početno mjesto biciklijade ili povratak u Sisak i Zagreb. Organizator PP Lonjsko polje sprema nam super bike događaj i puno sadržaja, vožnju novim brodom po Savi, ručak i veliku feštu u Krapju.

Više o bicikljadama i i bike događajima te biciklima i prijevozu bicikla vlakom na: www.hzpp.hr, www.biciklijade.com, www.turizam-kutina.hr, www.pp-lonjsko-polje.hr i www.keindl-sport.hr