BLOG: PEDALIRANJE

Biciklom kroz Lonjsko polje - dođite svi!

01.06.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Pedaliranje kroz Lonjsko polje dobra je bike-pozivnica za prvi lipanjski vikend. U subotu, 4. lipnja, održava se biciklijada 'Lonja Bike Tour' s početkom u Sunji u 9.15 sati, ili već na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu u 7.55 sati ili u Sisku u 8.43 sati. Kako bi svima omogućili sudjelovanje na ovom velikom biciklističkom događaju, Park prirode Lonjsko polje i HŽ Putnički prijevoz organizirali su poseban bike-vlak. Tako 'Lonja Bike Express' kreće s biciklistima i iz Zagreba, Buzina, Velike Gorice, Lekenika i Siska prema Sunji, mjestu starta biciklijade

Nakon dolaska u Sunju posebnim vlakom 'Lonja Bike Express' počinje ova, po svemu, posebna biciklijada 'Lonja Bike Tour'. Biciklistička ruta kroz Lonjsko polje duga je 57 kilometara, no zbog ravničarskog kraja nije teška ni zahtjevna i potpuno je bez uspona. Vozi se asfaltiranom cestom, osim na dijelu posjeta retenciji Lonjskog polja u Mužilovčici. U duljini od oko dva kilometra, s podlogom tvrdog makadama. S obzirom na to da se uz lagani tempo planiraju tri odmorišne točke, realno je da ovu biciklijadu mogu voziti svi ljubitelji vožnje na dva kotača. U sjedištu parka prirode u Krapju biciklisti će imati vremena i za odmor i ručak te slobodno vrijeme. Vrijeme neće biti prevruće, a i vozi se kroz močvarni kraj, šume i uz rijeke Savu, Lonju, kanal Strug te brojne rukavce, i za očekivati je da će vožnja biti ugodna.

Iako je proteklih godina izostao, 'Lonja Bike Tour' vraća u velikom stilu na hrvatsku biciklističku pozornicu te se očekuje puno sudionika i bike-rekreativaca, i onih mlađih i onih malo starijih. Ovo je neponovljiva prilika za upoznavanje Lonjskog polja i Posavine, uopće. Djelatnici PP-a Lonjsko polje maksimalno će biti na raspolaganju biciklistima, a u pratnji će biti posebno vozilo za prijevoz bicikala i pokretan bike-servis. Također, o sigurnosti brinut će policija iz Siska i Novske, članovi BK-a Roda iz Siska i motokluba Škorpion iz Novske. Partneri biciklijade su turistička zajednica grada Siska i tportal - Pedaliranje. Biciklijadi će se priključiti i biciklistice koje se pripremaju za svoj prvi maraton Rapha Women's.

Cjelodnevna rekreativna tura počinje u Sunji, odakle se kreće prema rijeci Savi i Čigoču (12 km). Tu će biciklisti biti prevezeni preko Save tradicijskom skelom. Nakon osvježenja i kušanja čigočke pogačice, kreće se u razgledavanja europskog sela roda. Biciklom se potom nastavlja prema Mužilovčici (10 km) gdje se pruža mogućnost nezaboravnog pogleda na jedinstveno Lonjsko polje. Na kojem, u društvu mnogobrojnih ptica močvarica, mirno pasu autohtone pasmine domaćih životinja, od posavskih konja do turopoljske svinje. Ova biciklijada bit će upamćena i po prvoj glazbenoj pratnji, naime na cjelodnevnom bike-izletu nazočan je lokalni tamburaški bend.

Nakon odmora i osvježenja u lovačkoj kući kod Mužilovčice, vijugavom posavskom cestom biciklom se nastavlja kroz slikovita sela Suvoj, Trebež i Puska sve do Krapja (23 km), sela graditeljske baštine. U Krapju je duža stanka koja će se iskoristiti za ručak, upoznavanje s posavskom drvenom arhitekturom, vožnju novim turističkim brodom po rijeci Savi te kušanje i kupnju tradicijskih lokalnih proizvoda. Krapje je ujedno i sjedište parka te ima centar za posjetitelje za edukaciju s kompletnom infrastrukturom i logistikom koja je potrebna za prijam većeg broja posjetitelja i gostiju. Multimedijalni i galerijski prostor te suvenirnica i uređeni prostor na otvorenom, pogodan za igru i odmor, dostupni su gostima.
Ovdje će najveća atrakcija svakako biti panoramska vožnja novim brodom po rijeci Savi. Za to vrijeme bicikli će se malo odmarati, a biciklisti uživati u nezaboravnim pejzažima. Organizator PP Lonjsko polje potrudio se organizirati popularne cijene prijevoza vlakom i ručka u Krapju. Oko 18 sati izletnici nastavljaju biciklom kroz selo Drenov Bok i stižu u Jasenovac (12 km) te kroz Spomen-područje Jasenovac dolaze na željezničku postaju gdje ih čeka vlak za povratak. U Jasenovcu je predviđena i kraća stanka za sladoled ili kavu te opskrbu u prodavaonici. Polazak vlaka iz Jasenovca je u 19.02 za Sunju, Sisak i Zagreb.

Povratna karta za vlak iz Zagreba, koja uključuje i prijevoz bicikla, stoji 50 kuna, 40 kuna plaćaju umirovljenici i djeca (6 - 12 g.), dok djeca do šest godina ne plaćaju kartu. Od Siska je cijena 30 kuna i 20 kuna za djecu (6 - 12 g.) i umirovljenike. Vozni red 'Lonja Bike Expressa' po stanicama je: Zagreb GK: 7.55, Buzin: 8.04, Velika Gorica: 8.10, Lekenik: 8.24, Sisak: 8.43 i Sunja: 9.15.

A vozni red Bike Expressa u povratku je sljedeći: Jasenovac: 19.02, Sunja: 20.14, Sisak: 21.04, Lekenik: 21.23, Velika Gorica: 21.37, Buzin: 21.43 i Zagreb GK: 21.54.