PET GODINA ZAKLADE

Zvijezde na koncertu za Anu Rukavinu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.12.2010 14:01
  • Objavljeno 02.12.2010 u 11:35
ana rukavina

ana rukavina

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Samboloce

Već je pet godina prošlo otkako nas je napustila Ana Rukavina, ali želja mlade djevojke, koja se grčevito borila za život i izgubila tu bitku, i danas je duboko upisana u srca ljudi okupljenih oko Zaklade Ana Rukavina, brojnih volontera i običnih građana koji nastavljaju Aninu misiju

Nakon pet godina rezultati koje je Zaklada, koja nosi njezino ime, postigla služe kao svjetski primjer. U studenom 2006. godine, kada nas je Ana napustila, u hrvatskom Registru dobrovoljnih darivatelja koštane srži bilo je upisano svega 150 potencijalnih donora. Tijekom pet godina održane su brojne akcije darivanja krvi za upis u Registar, gdje se danas nalazi više od 33.000 potencijalnih donora, od kojih je više od 18.000 tipizirano. Postupak tipizacije znači da je uzorak krvi obrađen te da je aktivan dio Registra. To znači da bilo koja osoba u svijetu, oboljela od hematološke maligne bolesti, može potražiti svog kompatibilnog donora i u hrvatskom Registru. Tako su spašena već tri ljudska života u inozemstvu i tri u Hrvatskoj, a Registar i Zaklada dobili su potvrdu da je ono što rade kao Anina ostavština pomoglo da se spase ljudski životi.

Još jedna velika stvar koja je pokrenuta zahvaljujući Ani je Banka krvi iz pupkovine. Pupkovina u kojoj se nalazi krv bogata matičnim stanicama do ožujka 2007. godine se bacala nakon poroda, a bogatstvo koje se krije u matičnim stanicama dotad je predstavljalo biološki otpad. Zahvaljujući aktivnostima Zaklade osnovana je prva hrvatska Banka krvi iz pupkovine, smještena u sklopu Kliničke bolnice Zagreb. Javna i privatna banka nalaze se na jednom mjestu, a uskoro će i javna moći postojati zahvaljujući privatnoj. To konkretno znači da se svaka majka prilikom poroda može odreći pupkovine svoga djeteta i donirati njegove matične stanice te ući u Registar dobrovoljnih darivatelja. U privatnu banku roditelji mogu pohraniti matične stanice svog djeteta te platiti da se one čuvaju isključivo za potrebe obitelji. Važno je napomenuti da uzimanje pupkovine ne remeti regularan postupak poroda te da nije ni na koji način opasno ni za majku ni za dijete. Javna banka krvi iz pupkovine nosi Anino ime te će zauvijek ostati upisana u povijest kao Anina ostavština.

Da bi se prikupio novac za daljnju tipizaciju dosad uzetih uzoraka, ali i da bi se zahvalilo svima onima koji su tijekom godine podržavali njen rad, Zaklada svake godine organizira predbožićni koncert na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Ove će godine 21. prosinca uveseliti Zagrepčane i njihove goste, a na koncertu koji će se moći pogledati u direktnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji nastupit će 12 vodećih domaćih estradnih zvijezda. Pozivima na humanitarni broj telefona 060 9000 građani mogu donirati 6,15 kuna te tako pomoći da se misija Zaklade Ana Rukavina i dalje nastavi. Jer zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu – zdravlje.

Humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi