ČUDNOVATIH 48 FPS

Zbog kvalitete slike u 'Hobitu' se vide i leće Iana McKellena

04.12.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Novinar Huffington Posta Mike Ryan odgovorio je na brojna pitanja o novom filmskom formatu 48 slika po sekundi (FPS) u kojemu je snimljen 'Hobit'

Koliko se format 48 slika u sekundi razlikuje od uobičajenog formata?

Ima duplo više slika u sekundi. To mu daje nevjerojatnu čistoću i jasnoću, što je ujedno i dio problema.

Zašto je čišća i jasnija slika problem?

Toliko čista i jasna slika više ne izgleda realistično. Odnosno toliko realistično da vas izvlači iz čarolije filma. Nešto poput: ovaj filmski set izgleda kao – filmski set. Slika je toliko precizna da se u jednoj sceni mogu vidjeti kontaktne leće Iana McKellena. Nisam veliki stručnjak za Tolkiena, ali sam prilično siguran da leće nisu postojale u Međuzemlju.

Jeste li uživali u gledanju prvog dijela 'Hobita' u 48 FPS?

Jesam i nisam, i to zbog drugih razloga. Moram priznati da je bilo fascinantno gledati film u 48 FPS jer, iskreno, nikad nisam vidio nešto nalik tome. Nikad! Zbog toga sam uživao u gledanju. Ali ta fascinacija 48 slika u sekundi me sprečavala da se unesem u filmski svijet 'Hobita' i družbe.

Na koji način Vas je sprečavala?

Često sam bježao iz priče lijepeći se na pojedinosti. Tako sam u sceni u kojoj u Rivendellu Gandalf i Galadriel vode važan dijalog, cijelo vrijeme promatrao vodopad u blizini. Bio je prekrasan. Mogao sam vidjeti svaku kap u tom vodopadu. Jedino što sam u tom trenutku želio je piti vodu iz tog vodopada. Jasno, dijalog Gandalfa i Galadriela mi je u potpunosti promaknuo.

Znači, sve u 48 FPS izgleda prekrasno? To zvuči kao dobra stvar.

Nekoliko stvari ne izgleda dobro u 48 FPS. Većina scena koje se događaju u eksterijerima izgleda odlično, no u interijerima je bilo jako teško odmaknuti se od osjećaja da se sve odvija na filmskom setu. Što se tiče kompjuteriziranih likova, oni su polučili različite rezultate.

Kako Gollum izgleda u 48 FPS?

Apsolutno fenomenalno. Krupni kadrovi Gollumova lica su nevjerojatni. Ali, nažalost, scena s Radagastom Smeđim kojeg na saonicama vuku zečevi, a prati ih vojska orka, izgleda prilično grozno. Pozadina je toliko čista da sve djeluje poput igre 'Duck Hunt'.


Je li Peter Jackson u pravu kad kaže da se oko vrlo brzo navikne na 48 FPS?

Jest i nije. Prvo, ni u jednom trenutku nisam zaboravio da gledam film u drukčijem formatu. Ponekad je to dobra stvar, a ponekad nije. Ali najproblematičnija stvar je ta da je prvih deset minuta filma izgledalo kao da su ubrzane.

Ubrzane?

Jeste li ikad gledali staru snimku iz 1927. na kojoj Babe Ruth optrčava baze? Zamislite to, samo s najčišćom slikom koju ste ikad vidjeli. Mozgu je potrebno nekoliko minuta da se prilagodi na novi format.

Ima li 48 FPS budućnost u komercijalnim filmovima?

Možda. Sve ovisi o tome hoće li se oko priviknuti na novi format.

Je li bolje gledati 'Hobita' u 48 ili 24 FPS?

Ako ste ljubitelji novih tehnologija, pogledajte ga u 48 FPS. Ako ste fan 'Gospodara prstenova' i želite gledati 'Hobita' bez ikakvih smetnji, pogledajte ga u 24 FPS.