U VRUĆOJ ATMOSFERI

Završio deveti Illectricity Festival

10.12.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Dupkom puna dvorana Pogona Jedinstvo označila je vrhunac devetog Illectricity Festivala. Glavna večer se održala protekle subote, a mnogobrojna publika još jednom je potvrdila da je Illectricity Festival omiljen kod publike te je predvodnik u glazbenim trendovima zagrebačke scene

Deveti festival audio-vizualnih umjetnosti, Illectricity, ove je godine kroz desetak dana održavanja predstavio brojne radionice, bogat popratni umjetnički program kao i glazbene novitete. Edukativnim, multimedijalnim i inovativnim sadržajima Illectricity daje novu dimenziju festivalskoj i glazbenoj ponudi na koju je publika navikla, te potvrđuje da je predvodnik u glazbenim trendovima zagrebačke scene.

Završna večer Illectricity Festivala, kojeg je ispratila puna dvorana Jedinstva, održala se protekle subote, 7. prosinca, a Main Night je otvorila mlada nada hrvatske clubbing scene -13-godišnji Viatori, pobjednik Nucomers natječaja, predstavio je svoju produkciju house i dubstep glazbe i pokazao da kreativnost i talent nemaju dobne granice. Nakon njega za pult je stao Strobelyx, elektronički solo projekt iza kojeg se krije Janko Novoselić. Predstavio je klupsku plesnu glazbu građenu na basu, ritam mašini i samplovima, te pokazao da se i naši producenti svojim zvukom mogu svrstati u vrh svjetske glazbene scene. Majstor dubokotehnaškog zvuka, Pablo Bolivar, DJ i producent bio je jedno od glavnih imena večeri. Njegova selekcija deep house zvuka s elementima deep duba, klasičnog housea '90-ih te atmosferične elektronske glazbe, rasplesala je i dovela do transa krcatu dvoranu. Zabava uz odličan razglas nastavila se uz mladog Eliphina kojem obećavaju blistavu budućnost. Jedinstvo je zagrijao svojom selekcijom od hip-hopa, garagea, housea, preko R'n'B-a, do dancehalla i junglea. Jedno od nazanimljivijih imena drum 'n' bass scene, Rockwell, pred kraj je izvukao masovnu energiju i razbacao cijelo Jedinstvo. Autor je nekolicine plesno podijskih glazbenih ubojica koji je u samo godinu dana pokazao raznovrsnost produkcijskih, ali i DJ vještina što se moglo vidjeti na Illectricityju gdje je njegova selekcija digla sve na noge. Noć je završila nastupom CFSN DJ-eva, Æon, Funk Guru i phillipe su tradicionalno zatvorili festivalski lineup.

Illectricity je okončan prvim afterpartyjem u povijesti festivala na kojem je za glazbu bio zadužen Jakov Kolbas sa selekcijom elektroničkih zvukova, a kao gostujući DJ pojavio se i sam Pablo Bolivar te je uz Brogyja i Funk Gurua zatvoreno još jedno izdanje festivala. Illectricity Festival djelo je entuzijasta iz Confusiona, Udruge za promicanje audio-vizualnih umjetnosti, koji već godinama približavaju elektronički zvuk zagrebačkoj publici. Kroz koncept radionica, umjetničkih i glazbenih sadržaja daju novu dimenziju festivalskoj ponudi i pokazuju da i domaće snage mogu pružiti jedinstveni festivalski doživljaj. Svake godine dižu ljestvicu u produkciji festivala, stoga ostaje pričekati što će donijeti iduće 10. jubilarno izdanje koje će zagrijati zagrebačku zimu s inovativnim programom.