FILMSKO KUGLANJE U KARLOVCU

Završila 18. Filmska revija mladeži

03.03.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Završilo je filmsko kuglanje i 18. Filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival, a redovi prepuni Hrvata, Danaca, Srba, Austrijanaca, Poljaka, Norvežana i filmaša iz nama dalekih zemalja značili su da je ovo pravi sretan kraj

U subotu je zatvorena Revija i Festival koji su počeli jutarnjom projekcijom Filmskog 5+ uz Dukatino. Klinci u Kinu Edison tako su zadnjeg dana festivala uživali u japanskom obiteljskom animiranom filmu- filmskom uratku koji je uvršten u popis 250 najboljih filmova kinematografije na hvaljenoj web site-u IMDB.com i ono još važnije, dobitniku Oscara iz 2002. godine. Dok su najmlađi prepričavali dojmove filma Avanture male Chihiro, nešto stariji filmoljupci radili su na širenju filmskih poznanstava u sklopu popratnog programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima. Tako su se u Gradskom muzeju grada Karlovca predstavili austrijski Jugend Median Festival i srpski festival Slobodna zona koji nam predstoji u studenome u Beogradu.

Konačno, došao je red i na dodijele nagrada. Nakon tri dana gledanja filmova, proučavanja kadrova, zapisivanja ocjena i komentiranja dojmova - žiri i publika odlučili su se za 11 sretnika.

Osim glavne nagrade Grand Prixa, nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te onaj u kategoriji slobodnog stila četvrtu godinu za redom tročlani žiri odlučio je i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju, s naglaskom na mlade. Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Belgijanac Thijs de Block, Norvežanka Jorunn Oluassen i naš glumac Antonio Parač odlučili su se za portugalski film Igra. Po njihovom mišljenju film video kluba Montemor-o-novo najviše je pridnio širenju svijesti o nenasilju u filmu, ali i u svijetu.

U konkurenciji filmova prijavljenih za 18. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film - Galeb, Škole likovnih umjetnosti iz Splita, najbolji dokumentarni film 'Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom', osječkih Almodovarca, najbolji igrani film - Haralampije, Studia kreativnih ideja Gunja, a porečki UM SAVE je s filmom Ekvinocij kući ponio nagradu za najbolji film u kategoriji slobodnog stila.

U sklopu 6. Four River Film Festivala žiri je nagrade dodijelio igranom filmu Čudan grad, Cinema en cursa iz Barcelone, animiranom filmu iz Velike Britanije - Lov videoskupine Electric December te norveškom Tvibitu za najbolji dokumentarni film – C&C- Film o ljubavi. U konkurenciji filmova slobodnog stila najboljim se pokazao austrijski film Osobna aplikacija mladog Stefana Bohuna.

Kako je sama organizatorica naglasila, publika je ove godine imala puno dvojbi pa čak i trojbi. Tako je nakon dugog zbrajanja glasova nagrada otišla u ruke mladića iz danskog Station Nexta. Oni su svojim filmom Plima vremena osvojili karlovačku, ali i svjetsku publiku koja je punila redove našeg kazališta.

Filmovi Slobodne zone nude sasvim drugačije viđenje svijeta daleko od holivudskog spektakla, a to je dokazao i filmski uradak Kaje Šišmanović - 'Kak je doma?' osvojivši nagradu Grand Prix. Upravo njezin film zarobio je srca velikog žirija - Daniela Kušana, Maureen Carrig i Vere Schopfer.

Ova godina pobjednicima će zbog još jedne stvari ostati u sjećanju. Nakon prozivanja pobjednika na scenu je izašla koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković te iznenadila sve prisutne. Nagrada za njihove odlične uratke tako neće ostati samo na već tradicionalnom filmu u boci, već i na brojnim putovanjima. Srpkinja Kaja Šišmanović tako u organizaciji putničke agencije KAtravel putuje u Gardaland, osvajači Žute nagrade i nagrade publike u Pulu na Foto dane mladih koje sponzorira udruga Izvan fokusa, a svi ostali posjetit će Jadransko more. Naime, svih osam pobjednika iz revijskog i festivalskog natjecateljskog programa sljedeće godine odlaze u Kraljevicu na Školu medijske kulture pod palicom Hrvatskog filmskog saveza.
Kugle su bačene, čunjevi srušeni, a vrijedne nagrade dovele su nas do kraja 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala.

Četiri dana zaredom, podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam, na kojim je prikazano sedamdeset i osam filmova iz cijelog svijeta. Uživali su u još jednom u filmskom druženju i oživili strast za filmom u nizu radionica i popratnim programima.

Karlovac se pozdravlja od Revije i Festivala. Pred nama je cijela godina napornog rada i osmišljavanja 19. Filmske revije mladeži i 7. Four River Film Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koje će 2014. trajati do 10. do 13. rujna.

Kuglanje je završeno. Kuglana u Karlovcu do iduće godine je zatvorena. Smišljajte, stvarajte, snimajte i sjetite nas se u proljeće kada kreću nove prijave za natjecateljski program!