NA VERDIJEVOJ OPERI

Zajednički izlazak Mani Gotovac i kćeri Katje

28.10.2015 u 12:23

Bionic
Reading

Jedno od rijetkih zajedničkih pojavljivanja majke i kćeri Mani i Katje Gotovac na nekom od javnih događanja dogodilo se prošlog vikenda u zagrebačkom HNK-u na izvedbi Verdijeve opere 'Sicilijanske večernje' u režiji Janusza Kice

Jedinstvena žena od teatra Mani Gotovac (75) ni u osmom desetljeću ne propušta nijednu kazališnu premijeru jer daske koje život znače ono je čemu je posvetila skoro cijeli svoj život.

Iako je u njezinim kulturnim putešestvijama nerijetko možemo vidjeti samu ili u društvu dragog prijatelja Velimira Viskovića, u gledanju Verdijeve opere 'Sicilijanske večernje' u zagrebačkom HNK-u Mani je društvo pravila njezina kćerka, doktorica znanosti, 48-godišnja Katja Gotovac.

Bio je to jedan od rijetkih izlazaka majke i kćeri Katje, za koju poznata spisateljica i teatrologinja zna reći da je zbog danonoćnog rada ne viđa često. Katja iz dva braka ima dvoje djece, 17-godišnjeg sina Jakova Gotovca i 12-godišnju kćer Brinu Verdnik, miljenike bake Mani. Ovo ljeto Brina je s bakom u Dubrovniku bila na nekoliko premijera Ljetnih igara.

'Katja je odrastala u kazalištu i svaki slobodan trenutak koji ima koristi za neku dobru kazališnu predstavu. Često idemo skupa, a ovo je prvi put da su nas 'registrirali', valjda zbog dobrih kostima', našalila se Mani u razgovoru za tportal, dodavši kako je i opera 'Sicilijanske večernje' u režiji Janusza Kice pokazala da je u zagrebačkom HNK-u započelo novo razdoblje.

'To ne znači da je svaka predstava dobra, samo da je to kazalište počelo razmišljati na drugačiji način i da ne pripada više 19. stoljeću. A Kica je s dosad manje poznatom Verdijevom operom uspio napraviti malo umjetničko čudo. Za mene kao teatrologa, on režira iz pozicije kreativnog zamaha u duhu najboljih iskustava suvremene berlinske opere', tvrdi Mani.


Mani u publici Dubrovačkih ljetnih igara s unukom Brinom


Mani s unukom Brinom i glumcima Doris Šarić Kukuljicom te Mislavom Čavajdom

Njezin prvi obiteljski roman o tri generacije žena, 'Snebivaš me', za koji su je inspirirala mnoga životna iskustva, izlazi sredinom studenog, a promocija će se održati 10. prosinca. Za nju sprema i iznenađenje:

'Moja unuka Brina odlično piše pa sam odlučila iskoristiti priliku i dati joj uvodnu riječ', otkrila nam je Mani, a podršku tog dana zasigurno će joj pružiti i 17-godišnji unuk Jakov, o kojem je najviše pisala u svojoj autobiografiji 'Fališ mi' i za kojeg zna reći da joj je najviše nalik.


Mani s unukom Jakovom