U KINIMA: 'VITEZ TAME: POVRATAK'

Zaista visoki uzlet Čovjeka šišmiša

  • Autor: Igor Saračević
  • Zadnja izmjena 27.07.2012 16:00
  • Objavljeno 27.07.2012 u 15:03
Tom Hardy kao Bane i Christian Bale kao Bruce Wayne/Batman u sceni obračuna u filmu 'Vitez tame: Povratak'

Tom Hardy kao Bane i Christian Bale kao Bruce Wayne/Batman u sceni obračuna u filmu 'Vitez tame: Povratak'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ron Phillips

Završni film trilogije Christophera Nolana o Batmanu opravdao je visoka očekivanja i svakako je jedan od najboljih filmova s ovogodišnjeg kinorepertoara

Danas se gotovo za svaku drugu novu kinoatrakciju kaže da je 'najiščekivaniji film godine', no barem u 2012. takva izjava zaista je opravdana u slučaju filma 'Vitez tame: Povratak', kojim redatelj i scenarist Christopher Nolan zaokružuje svoju trilogiju o Batmanu. Nakon vrlo dobrog starta s filmom 'Batman – Početak' i izvrsnog središnjeg dijela, 'Viteza tame', očekivanja od Nolanova završnog filma o Čovjeku šišmišu opravdano su bila golema – i dobra je vijest da ih je u velikoj mjeri i ispunio.

Foršpan 'Vitez tame: Povratak'

Priča 'Povratka' odvija se osam godina nakon zbivanja u 'Vitezu tame'. Nakon što je, pod krinkom Batmana, preuzeo krivnju za smrt popularnog javnog tužitelja Harveyja Denta, koji se pretvorio u zločinca Dvoličnog, multimilijarder Bruce Wayne (Christian Bale) prestao se boriti protiv kriminala te živi gotovo bez dodira sa svijetom u svojoj golemoj palači, a jedina osoba s kojom kontaktira je njegov vjerni batler Alfred (Michael Caine). No stvari će se početi mijenjati nakon što jedne večeri, tijekom jednog domjenka u Wayneovoj palači, lijepa Selina Kyle (Anne Hathaway) provali u njegov sef, odakle ukrade ogrlicu njegove majke, a Bruce uskoro shvati i da je prilikom provale uzela njegove otiske prstiju. Uskoro će se pokazati da će ti otisci prstiju poslužiti opakom Baneu (Tom Hardy) kao veoma važan element njegovoga plana da sruši društveni poredak u Gotham Cityju i zavede svoju strahovladu. Bruce tada shvaća da je vrijeme za povratak Batmana...

Ovo je tek najosnovniji sažetak zapleta, koji uključuje još četiri važna protagonista – šefa policije Gordona (Gary Oldman), Wayneova starog poslovnog suradnika Luciusa Foxa (Morgan Freeman), bogatu poslovnu ženu Mirandu Tate (Marion Cotillard) i idealističnog mladog policajca Blakea (Joseph Gordon-Levitt) - te barem pet-šest istaknutih sporednih likova. 'Vitez tame: Povratak' film je raskošnog zapleta, tematski iznimno ambiciozan. Jedna od središnjih tema filma je ni manje ni više nego revolucija protiv današnjeg ekonomskog poretka, u kojoj Bane i njegovi sljedbenici svojim djelovanjem umnogome podsjećaju na protagoniste francuske revolucije, pogotovo u obračunavanju s bogatašima.U svjetlu tragedije koja se dogodila za vrijeme projekcije filma u kinu u američkom mjestu Aurora, 'Vitez tame: Povratak' vjerojatno će dugo biti obilježen stigmom osobito nasilnog filma – nadovezujući se na takvu perspektivu, ugledni New York Times ovih je dana čak objavio površan i nemalo bizaran tekst u kojem analizira sklonost studija Warner Bros., u čijoj je produkciji nastao Nolanov film, prema produciranju filmova nasilnog sadržaja. No takvo gledište je posve neutemeljeno – u tretmanu nasilja 'Vitez tame: Povratak' ni po čemu nije eksploatacijski niti bi se mogao nazvati šokantnim (iako definitivno nije za djecu ispod 10 godina, no nema ni razloga zašto bi trebao biti).

Kao što se i očekuje od filma realiziranog s budžetom od 250 milijuna dolara, 'Povratak' je ispunjen spektakularnim scenama, počevši od uvodne scene s Baneovom otmicom vojnog aviona koja predstavlja tek uvod u atrakcije koje slijede, ali o kojima ovdje nećemo opširnije, radi izbjegavanja spoilera. Christian Bale ovdje je ostvario najkompleksniju interpretaciju Bruce Waynea/Batmana, a od ostalih glavnih glumaca osobito se izdvaja Joseph Gordon-Levitt, koji se u ulozi Blakea potvrđuje kao jedan od najkarizmatičnijih mladih holivudskih glumaca. Tom Hardy zaista je dominantna pojava kao Bane, ali njegov je nastup ipak glumački ograničen činjenicom da neprestano nosi zastrašujuću masku. Sa ženskim likovima situacija nije baš pretjerano blistava: Anne Hathaway i Marion Cotillard ostvarile su dobre nastupe, no i Selina Kyle i Miranda Tate, svaka na svoj način, nisu baš besprijekorno scenaristički dorađene.


Nolanovu filmu moglo bi se prigovoriti i da je prekrcan zbivanjima – u trajanju od gotovo puna tri sata definitivno nema praznog hoda, dapače, ali stječe se dojam da ne bi bio ništa manje zanimljiv kada bi bio i 15-20 minuta duži, sa scenama u kojima bi određeni elementi zapleta i motivacije likova bili dodatno razrađeni (iako Nolan takve stvari dosad nije radio, poželjeli bismo da se na DVD-u/Blu-Rayu pojavi i kakva redateljska ili 'produžena' verzija ovog filma, kako god je odlučio nazvati).

Navedeni prigovori baš ništa ne mijenjaju na činjenici da je 'Vitez tame: Povratak' spektakl koji je u ligi iznad ostalih holivudskih megablockbustera i jedan od najboljih filmova koje smo ove godine vidjeli u kinima. Nolan je svojom trilogijom o Batmanu postavio gotovo zastrašujuće visoke standarde, za adaptacije stripovskih predložaka i teško je zamisliti da će mu se u bliskoj budućnosti itko približiti, a kamoli ga nadmašiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi