ROCK FEŠTA

Zagrebački Maksimir pjevao s Bon Jovijem

09.06.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Iako se pri spomenu koncerta Bon Jovija u Zagrebu mnogima podizala obrva uz prezrive komentare koji se mogu sažeti uglavnom pod zajednički nazivnik – 'još jedna ostarjela atrakcija koja dolazi desetljeća prekasno', američki hard'n' heavy veterani pokazali su se u najboljem svjetlu održavši lekciju iz kolegija 'vrhunski mainstream rock spektakl' na zagrebačkom stadionu Maksimir

Ništa manje nisu ni očekivali vjerni fanovi ovih sad već sredovječnih rokera iz New Jerseyja (prvi album nazvan kao i bend 'Bon Jovi' objavili su davne 1984. godine) kojima se upravo na zagrebačkom koncertu pridružio i skandalima i opijatima skloni Richie Sambora nakon što je pošteno 'odgulio' svoje u rehab klinici (i koji se našao u središtu medijske pozornosti zbog nesmotrene izjave o 'bizarnim zemljama u kojima održavaju koncerte poput Hrvatske').

Najave koja su dolazile uoči koncerta u Zagrebu samo su podgrijavale nestrpljenje obožavatelja kojih se prema procjeni organizatora skupilo oko nekoliko desetaka tisuća, pristiglih i iz nama susjednih zemalja Slovenije, BiH, Srbije, Austrije, Italije, Mađarske pa čak i Makedonije budući da je to bio jedini koncert Bon Jovija u regiji.

Upravo je zagrebačkim nastupom započela europska turneja The Circle Tour 2011, u sklopu koje će Bon Jovi posjetiti 24 europska grada. Impresivna pozornica koja teži 150 tona koja je u Zagreb stigla na 18 kamiona te videoekran veličine 35 metra, zasigurno jedan od najvećih na svijetu, nagovijestili su da će se u Maksimiru dogoditi spektakl o kojem će se još dugo poslije pričati.

Bon Jovi koji se od svojih početaka sa sweet/hair metal kolegama prometnuo u ambasadore američkog mainstream rocka te danas bez problema puni stadione i obara rekorde (prvi koncert na sjevernoameričkom dijelu The Circle Tour u Bryce Jordan Centeru u Pensilvaniji, koji je bio emitiran putem interneta, pogledalo je preko 10 milijuna ljudi diljem svijeta) dosad je prodao preko 120 milijuna albuma i 35 milijuna ulaznica, dovoljan je bio razlog za mnoge da ne propuste ovo zanimljivo gostovanje pa su se rijeke fanova slijevale još u prijepodnevnim satovima prema stadionu Maksimir.

Bend koji je na najbolji način spojio utjecaje američkog stadionskog hard' n 'heavyja, 'springsteenovskog rocka' za mainstreem pop/rock publiku (bez politike), nasljeđe nekad toliko popularne i eksploatizirane LA hair metal scene, zarazne melodije i - ruku na srce, ponekad presladunjave stihove, itekako zna i može prirediti spektakl koji će se pamtiti.

'Good evening Zagreb, it's good to be here', pozdravio je Jon Bon Jovi fanove okupljene na Maksimiru, a mnogi bi se složili da zasigurno dio popularnosti ovaj bend duguje i nevjerojatnoj karizmi frontmena koji i u 49-godini izgleda odlično, kao da je otkrio tajnu vječne mladosti.

Njegov stav i šarm pristupačne rock zvijezde koja se, usprkos bezbrojnih gažama, još uvijek veseli live nastupima, osvojili su srca i onih koji su na koncert došli slučajno ili iz znatiželje.

Dvoipolsatni koncert bio je bez zamjerke uz nekoliko akustičnih obrada, zadovoljivši bez sumnje sve ukuse. Red balada, zatim nekoliko MTV-jevskih megahitova ispresijecanih s ponekom Jonovom verbalnom interakcijom s publikom te nekoliko gitarističkih bravura nedavno izliječenog Richieja Samboru, izmamili su erupcije oduševljenja na Maksimiru.
Bez obzira na to voljeli ih ili ne, rijetko se koji bend kao Bon Jovi može podičiti s toliko uspješnih hitova koji su i danas aktualni.

Legendarne stvari poput You Give Love A Bad Name kojom su i otvorili koncert, Livin' On a Prayer,It's My Life, I'll Be There For You', Wanted Dead Or Alive, Bad Medicine, We Weren't Born To Follow, Bed of Roses In These Arms, These Days, Runaway, Keep the Faith ili Blaze of Glory nizale su se jedna za drugom.

'Ovaj koncert je bio povratak u djetinjstvo. Zbilja je vrijedilo svake kune i bilo je uistinu savršeno. Jedino mi je bilo žao da nisu odsvirali pjesmu Always', ispričala nam je uzbuđena Zagrepčanka Sandra Grbčić, prepuna dojmova nakon koncerta omiljenog benda.

Treba spomenuti i predgrupe, domaće rokere Opća opasnost i goste iz Danske The Breakers koji su svoj nezahvalni posao zagrijavanja publike za zvijezde večeri odradili korektno.

Maksimir je bio mjesto gdje se održao pravi rock spektakl i to doista nije samo rezultat te impozantne pozornice ili ogromnog videoekrana, već zbog silne pozitivne energije koju Jon Bon Jovi i članovi benda nesebično daju svojim obožavateljima. Bon Jovi uspjeli su rastjerali tamne oblake nad Zagrebom i natjerati nas da na nekoliko sati zaboravimo na sivu svakodnevicu pa nakon koncerta nije bilo osobe na čijem licu nije bio zadovoljan osmijeh. U svakom slučaju jedan od onih koncerata koji ostaje u dobrom sjećanju s nadom da će nas Bon Jovi uskoro opet posjetiti.