U KINIMA: 'PARIS EXPRESS'

Zabavna akcijska komedija kao vodič kroz ludi Pariz

30.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Osvježavajuće vedar i zabavan film pokazuje Hollywoodu kako to treba raditi

Nakon obilja očajnih, neoriginalnih i često dosadnih holivudskih komedija, u našim kinima pojavljuje se 'Paris Express', francuski film koji obećava zabavu na razini serijala 'Taxi'. Pitanje je, naravno, je li ovo primjer kvalitetne francuske kinematografije ili još jedan uradak koji se oslanja na formule Hollywooda (što nažalost postaje čest slučaj u Europi). Možda ne iznenađujuće, 'Paris Expres' sasvim je solidna akcijska komedija koja pruža standardne francuske humoristične ideje, i to uglavnom izrazito uspješno i domišljato.


U osnovi je radnja filma već mnogo puta viđena; glavni lik Sam dobronamjerni je momak s bezveznim poslom dostavljača na skuteru i u postupno raspadajućoj vezi s djevojkom koja sanjari o boljem životu. Prilikom odlaska na vjenčanje djevojčine sestre, Sam dobiva poziva za obavljanje brze dostave koja će mu donijeti povišicu ako je izvrši. Sve se čini normalnim dok se ne počnu pojavljivati tajni agenti koji su spremni ubiti radi paketa i Sam će se morati snaći kako god zna u svijetu profesionalnih ubojica...

Iako je očito da u osnovi priča nije originalna, ovaj film izvrstan je primjer kako to ne mora nužno predstavljati problem, ako je scenarij dobar i zanimljiv. Kao što je običaj za francuske komedije, i ovdje imamo pregršt raznih likova kojima je dodijeljen pametan dijalog. Svi glumci ukusno su odabrani, kao što je i dijalog domišljato napisan, no pozitivne strane filma ponekad se pretvaraju u njegove slabosti jer se mnogi likovi često zapostavljaju i nedovoljno razrađuju. Primjer je recimo Samova djevojka koja se baš i ne uklapa s ostalim likovima zbog slabo naglašenih osobina, pa ljubav nje i Sama ne pruža očekivani osjećaj važnosti. To, uz ponekad očito gubljenje dinamike, jedine su veće mane filma, koje je lako zanemariti jer je humor stalno na otprilike istoj razini. Dobri likovi spojeni s kvalitetnim humorom čine 'Paris Express' ugodnim iskustvom, pogotovo jer se šale temelje na potezima i reakcijama naših likova u ludim situacijama bez potezanja za holivudskim formulama, kao što je čest toaletni humor najniže razine. Isto tako redatelj vrhunski zna baratati kadrovima kako bi nas što bolje uključio u akciju, a isto se može reći za ostale tehničke aspekte gdje je uistinu teško naći zamjerke.

Ako tražite vedru i pametnu komediju, 'Paris Express' neće vas razočarati. Možda nije savršen film, ali sveukupno pruža veoma zabavno iskustvo te je topla je preporuka naspram velike palete sve lošijih holivudskih komedija.