IVO JOSIPOVIĆ:

'Za neke je film najljepša i najplemenitija prevara'

20.07.2014 u 14:08

  • +9

Otvorenje 61. pulskog filmskog festivala

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Bionic
Reading

Svečanim programom, tradicionalnim vatrometom te projekcijom debitantskoga dugometražnog filma Darka Šuvaka 'Happy Endings' u subotu navečer je u pulskoj Areni otvoren Nacionalni program ovogodišnjeg 61. pulskog filmskog festivala u sklopu kojega će publika moći pogledati dvanaest dugometražnih i dvanaest kratkometražnih filmova

Otvarajući festival Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je publiku da uživa u filmovima i umjetnosti.

'Za neke je film najljepša i najplemenitija prevara dok su za neke filmaši mađioničari. I doista, oni u jedan veliki šešir pod zvijezdama stavljaju puno važnih mirodija a najvažnije su talent i ljubav prema umjetnosti', istaknuo je Josipović.


Ustvrdivši kako je pulski filmski festival zapravo festival filmske publike, umjetnosti i zanata ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako će upravo novoosnovani Umjetnički savjet festivala od ove godine krenuti drugim novim koracima u razvoju hrvatske filmske djelatnosti.

'Mnogo je hrvatskih filmova prijavljenih na ovogodišnju Pulu, a njih jedanaest nastalo je u nezavisnoj produkciji što ukazuje na dobro snalaženje filmskih producenata s fondovima Europske unije te sve uspješnije funkcioniranje Hrvatskog audiovizualnog centra', istaknula je ministrica Zlatar Violić. Dodala je da 'ako nešto može ispričati hrvatske priče onda su to zasigurno hrvatski filmovi' istaknuvši kako će ove hrvatske priče biti predstavljene i na drugim festivalima jer je 'filmski svijet iskoračio iz granica i ušao u međunarodne prostore'.

'Pulski filmski festival je nacionalni festival i uvijek će to biti penjući se svojim međunarodnim stepenicama', poručila je ministrica kulture.

Predsjednik Umjetničkog savjeta festivala Hrvoje Pukšec kazao je kako je osnovna zadaća tog tijela pozicionirati pulski filmski festival na međunarodnoj sceni.

'Vjerujem kako smo prve korake napravili već ove godine. Pored brojnih filmova u sklopu festivala imamo cijeli niz novosti, od radionica i predavanja do okruglih stolova. Puno se toga promijenilo ali ono što nije je vjerna i brojna pulska publika', rekao je Pukšec.

O najboljemu hrvatskom filmu 61. pulskog filmskog festivala odlučivat će međunarodni ocjenjivački sud u kojemu će biti producentica Amra Bakšić-Čamo iz Bosne i Hercegovine, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić i redatelj Antonio Nuić iz Hrvatske te filmski kritičar 'The Hollywood Reportera' Nick Holdsworth iz Velike Britanije.