HARD'N HEAVY VETERANI

Whitesnake protutnjao Domom sportova

16.06.2013 u 08:09

Bionic
Reading

Nostalgični vremeplov u hard 'n' heavy osamdesete na old school način priredili su britanski rock velikani Whitesnake u zagrebačkom Domu sportova

Bend koji iza sebe ima pregršt bezvremenskih hitova i čiju glazbu (uz, dakako, obavezno puštanje kose) rado svim neženjama preporučuje i osebujna TV persona, 'Vidoviti Milan', u sklopu turneje Year of The Snake posjetio je i Zagreb.

U moru odlične ovosezonske koncertne ponude, mnogi su ipak odlučili propustiti ovaj glazbeni događaj, pa Dom sportova nije bio dupkom ispunjen. No oni koji su došli oduševljeno su pozdravili Davida Coverdalea & CO koji su na pozornicu izašli nakon predgrupe Ivan Mihaljević and Side Effects.

Whitesnake u 'godini Zmije' prema kineskom kalendaru (koja je započela u veljači i, kako vjeruju Kinezi, donosi napredak) obilježava 35 godina svoje karijere, a u Zagreb su stigli nakon Helsinkija, St. Petersburga, Moskve i Beograda.


Gitarist Whitesnakea Doug Aldrich u akciji

Priča o Whitesnaku, jednoj od najvećih hard'n heavy grupa, počinje još davne 1977. godine. Uspon na sam vrh 'cementirali' su 1984. godine multiplatinastim albumom 'Slide It In' te 1987. godine albumom 'Whitesnake', na kojem se nalazi nekoliko pjesama koje su bile među prvih 10 na top ljestvicama diljem svijeta, uključujući singlove koji su zauzeli prva mjesta: 'Here I Go Again', 'Is This Love' te nezaboravnu energičnu stvar 'Still Of The Night'.

Vremešni rokeri koje predvodi 61-godišnji Coverdale, a koje je VH1 uvrstio na svoj popis najboljih hard rock bendova svih vremena 2005, odradili su žestoku set listu: Give Me All Your Love, Ready an' Willing, Can You Hear the Wind Blow, Don't Break My Heart Again, Love Will Set You Free, Fool for Your Loving, Here I Go Again, Still of the Night, We Wish You Well...

Nakon što se u jednom trenutku zahvalio na prijamu publici Coverdale je svojim šarmantnim britanskim akcentom upitao: 'Je li ovo grad ljubavi?', te je uslijedila legendarna 'Is This Love', a kako su se postave benda tijekom tih 35 godina stalno mijenjale, pjesmu 'Gambler' posvetio je preminulim članovima Whitesnakea.

Dugokosi roker kojem bi rijetko tko dao 61 godinu u prepoznatljivoj raskopčanoj košulji nimalo se se nije štedio na stageu. Ovaj punokrvni rock frontmen koji bez sumnje 'zna znanje' (ne zaboravimo i vrijeme koje je proveo u Deep Purpleu) suvereno je vladao pozornicom: bilo je tu i vratolomija s mikrofonom, zavodljivih kretnji bokovima na veliku radost mnogih obožavateljica, a lakoća kojom komunicira s publikom zbilja je fascinantna. Ipak, ruku na srce, godine polako uzimaju svoje, pa mnogima nije promaknulo kako u pauzama David odlazi u backstage kako bi prikupio snagu prepuštajući u tim trenucima svirku svojim odličnim gitaristima Dougu Aldrichu i Rebu Beachu i bubnjaru Tommyju Aldridgeu.

Ostatak benda sinoć također je bio na visini zadataka: radi se o vrhunskim glazbenicima koji su svoj zanat ispekli u znoju lica svog i s bezbroj koncerata 'u nogama'. Odradivši svoj šou u Domu sportova kako je i predviđeno u duljini od oko sat i pol – mnogi su fanovi kasnije komentirali da im je to ipak premalo - Whitesnake su se povukli u backstage. Za hard rock velikane nema odmora, čeka ih put za Bratislavu gdje nastupaju večeras.