OSOVINA SABO-BANDIĆ

Vukovar festivalom stvara imidž po uzoru na Sarajevo

  • Autor: I. T./Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2009 16:01
  • Objavljeno 24.08.2009 u 13:43
Bandić i Sabo

Bandić i Sabo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

U organizaciji Discovery filma, grada Vukovara i vukovarskoga Hrvatskog doma, u Vukovaru se od 26. do 30. kolovoza održava 3. 'Vukovar Film Festival' na kojem će biti prikazano 40 filmova podunavskih zemalja u tri službene i tri popratne kategorije
vukovarfilmfestival.com

vukovarfilmfestival.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Suzuki'

'Zemlja partner ovogodišnjega festivala je Njemačka pa će u srijedu, 23. kolovoza, u 20 sati na šlepu na Dunavu festival otvoriti njemački kratkometražni film Suzuki, a zatim njemački dugometražni film Berlin Calling', rekao je direktor Vukovar Film Festivala, Igor Rakonić na konferenciji za novinare.

Prije otvorenja u vukovarskome Gradskom muzeju otvorit će se izložba fotografija njemačkog autora Norberta Enkera 'Granični slučaj', koja se bavi rušenjem Berlinskog zida.

Dan prije otvaranja, 25. kolovoza bit će svojevrsno festivalsko zagrijavanje s norveškim filmom 'O' Horten', šaljivom pripovijesti o umirovljenom vlakovođi.

U službenoj konkurenciji u kategoriji dugometražnoga igranog filma bit će prikazano sedam filmova, među kojima i nagrađivani hrvatski filmovi 'Kenjac' Antonija Nuića i 'Metastaze' Branka Schmidta, te rumunjski film 'Policijski, pridjev', redatelja Corneliua Porumboiua, nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

U kategoriji kratkometražnih filmova također je sedam filmova, među kojima i rumunjski 'Megatron' redatelja Mariana Cristana, koji je 2008. u Cannesu dobio nagradu za najbolji kratki film. U toj kategoriji bit će prikazan i film Dalibora Matanića 'Tulum'.

U kategoriji dokumentarnih filmova je 11 filmova, među kojima i njemački 'Gitti' Anne Deutsch, koji je dobio nagradu ocjenjivačkoga suda na ovogodišnjemu Berlinskom filmskom festivalu.

vukovarfilmfestival.com

vukovarfilmfestival.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Kenjac' u službenoj konkurenciji

U popratnom festivalskom programu bit će prikazana tri filma u kategoriji 'Svijet', šest filmova u sklopu retrospektive suvremenoga njemačkog filma i šest matineja crtanih filmova namijenjenih najmlađima.

Projekcije kratkih i dugih igranih filmova iz konkurencije i popratnog programa 'Svijet' na šlepu naplaćuju se 10 kuna, a projekcije u Ružičkinoj kući, dakle crtići, dokumentarci i Retrospektiva njemačkog filma besplatne su

Posebnost festivala, osim kina na šlepu, bit će i najavljivači, u čijimulogama će se izmjenjivati Vukovarci raznih dobi i zanimanja. Tako ćešlepske naslove najavljivati konobarica iz obližnjeg restorana,bagerist, slastičarka, profesor engleskoj jezika u vaterpolo izdanju,fotograf u zubarskoj stolici i mnogi drugi.

Tijekom festivala održat će se dunavska scenaristička radionica, svojevrsna filmska škola koju će voditi njemački scenarist i redatelj Yilmaz Arslan. Radionica će se održavati svaki dan za vrijemetrajanja festivala, a sudjelovat će Vjekoslava Bagarić, Davor Kanjir, Damir Čivrak, Luka Čurčić i Tatjana Budimir.

'Želimo da filmski festival u idućim godinama da novi image Vukovaru, poput onoga koji ima Sarajevo sa svojim festivalom', rekao je na današnjoj konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

Istaknuo je da je riječ o festivalu podunavskih zemalja, da je Dunav rijeka koja spaja mnoge zemlje, a festival prilika da dodatno razviju međusobne odnose.

Sabo je najavio da će, u skladu s dogovorom sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, troškove organizacije festivala snositi grad Zagreb.

Napomenuo je i kako će dok traje festival svi kafići i restorani u gradu raditi do dva sata poslije ponoći, da su pojačani noćni gradski autobusi te da svi posjetitelji mogu kampirati na Vukovarskoj adi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi