DVA MJESECA ZABAVE

Viško ljeto otvara Valetudo

26.06.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Od 7. srpnja do 8. rujna Viško ljeto svojim će sugrađanima, ali i turistima nuditi mnogobrojne zabavne i kulturne sadržaje

Ovogodišnji program Viškog kulturnog ljeta promovira Vis na način koji mu jedino i pristaje – kao vrhunsku destinaciju kulturnog turizma: tijekom šezdeset dana na deset različitih lokacija održat će se više od pedeset različitih tradicijskih, edukativnih, kulturno-umjetničkih, zabavnih i gastro događanja uz promenadu pop, rock, world, klasičnih, jazz domaćih i međunarodnih izvođača.

Program će 7. srpnja 2012. otvoriti promenadni koncert Hrvatske gradske glazbe, koncert grupe Valetudo i Kam Hram – kazalište novog cirkusa na trgu ispred općine, čime nedavno obnovljeni trg postaje nova lokacija Viškog kulturnog ljeta. Ostale lokacije su tradicionalno KUT gdje će se održavati jazz večeri i jam sessioni te večeri viških vinara uz klape, atrij tvrđave Baterija poznat po savršenoj akustici gdje su se smjestili koncerti američke gitaristice Kaki King i ruskog Kvarteta Čajkovski, a ljetno kino je rezervirano za koncerte Tamare Obrovac i Transhistria Ensamblea, Pips Chips i Video Clipsa i Goribora.

Tijekom prvog tjedna Viškog ljeta 2012. najmlađe će u svijet kazališta uvoditi Jelena Vukmirica iz dramskog studija ActLab iz Zagreba. Radionice namijenjene djeci od pet do osam i od devet do 12 godina će se održavati u Dječjem vrtiću Vis od 9. do 14. srpnja. Radionice su besplatne, a broj polaznika u svakoj grupi je 15. Glavna tema radionica bit će životinje i otkrivanje karakterizacija pomoću životinja, a koristit će se motivima iz poznatog dječjeg klasika Vesne Parun 'Mačak Džingiskan i Miki Trasi'. Vesna Parun je u Visu završila osnovnu školu i napisala svoje prve pjesme.

Osim vinara, u programu će se od lokalnih kulturnih udruga predstaviti Amatersko kazalište Ranko Marinković, čija će predstava 'U sudnici' igrati tijekom cijelog ljeta u Bateriji, Paradajz Lost s izborom iz Festivala stvarnog filma i programom izložbi, a biser u programu su svakako i večeri poezije i dalmatinske pjesme u Zelenoj špilji na otočiću Ravniku (Rukavac), najegzotičnijoj lokaciji programa.

Posebna novost je međunarodna škola za improviziranu glazbu - ImproVIS - koja će se održavati od 27. kolovoza do 3. rujna. Mentori dolaze sa suvremene regionalne i međunarodne glazbene scene: Habiba Jonić (HR), Daniele di Bonaventura (IT) i mnogi drugi, s ciljem da kroz međusobnu suradnju i suradnju s polaznicima prošire percepciju o glazbi koja dolazi s ovih prostora.

U istome tjednu od 31. kolovoza  do 2. rujna Vis će ugostiti Kino Mediteran - turneju Festivala mediteranskog filma Split. Tijekom tri dana publika će imati priliku vidjeti najbolje filmove s tek završenog festivala u Splitu. Svakodnevni jam sessioni vezani za ImproVIS i recentni filmski naslovi Kina Mediteran će tako Visu na samom kraju ljeta udahnuti i intenzivno festivalsko ozračje.