TOM ARAYA 'SLAYER':

Veselimo se povratku u Zagreb

02.04.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Razgovorljivog Toma Arayu, karizmatičnog basista i frontmena Slayera, ulovili smo dok se pripremao za nastup u Moskvi. S njim smo malo popričali o metalu, životu glazbenika, turnejama i - Grammyju

Na ovoj ste turneji u Australiji bili i hospitalizirani? Jeste li se uspjeli oporaviti od svega? Kako se sada osjećate?

Da, sad sam dobro, hvala na pitanju. Imao sam nešto što su nazvali teškom dehidracijom. Osim toga, dva dana sam imao jake vrtoglavice. To me je zateklo dok smo bili u Sydneyju. Morao sam zatražiti liječničku pomoć, na kraju sam završio na hitnoj. Morali smo otkazati jedan koncert od pet već ranije zakazanih, jer mi je pozlilo odmah nakon što smo odsvirali prvi. Čudno sam se osjećao jer mi se stalno vrtjelo u glavi, a nisam imao pojma što mi se događa. Uplašilo me je to što su mi liječnici rekli da bi te vrtoglavice mogle potrajati danima, pa čak i mjesecima. To je čudan osjećaj. Pomalo ste bespomoćni. Ipak, na kraju sam se oporavio.

Bili ste u Zagrebu 1998. s tada malo poznatima System of a Down? Sjećate li se tog nastupa? Što očekujete tog koncerta?

Vjerujem da će biti žestoko i brutalno! Sjećam se da je publika bila nabrijana, pa želim da i ovoga puta daju sve od sebe jer je dobro poznato da su metal fanovi najluđi. Ne sjećam se baš svih detalja nastupa, ali znam da sam se pomalo iznenadio kad sam vidio sve te fanove koji su nas došli vidjeti. Dobro sam zapamtio i da su mi mnogi ispričali o ratu kod vas. Znam da su se borbe vodile nedaleko od Zagreba. Uvijek je to nevjerojatno iskustvo – dođete negdje prvi put daleko od svog doma i imate što za vidjeti - vjerne fanove. To je zbilja ludo! Pomislio sam 'imamo i ovdje obožavatelje'. Bio je to sjajan nastup i ugodno sam bio iznenađen. Zato se veselimo povratku.


Svirate s Megadeth na turneji European Carnage Tour. Kako to izgleda dijeliti pozornicu s dečkima iz Megadetha?

To je genijalna stvar. Obožavatelji nas žele vidjeti na stageu. Oni žele vidjeti Slayer i Megadeth zajedno kao što žele vidjeti zajedno npr. Metallicu, Megadeth ili Slayer. Inače sam veliki zaljubljenik u glazbu, pa mi je to kao obožavatelju sasvim razumljivo. Kad su nam predložili tu turneju, odmah smo pristali. Ja bih npr. išao slušati ta dva benda da ne radim (smijeh).

Kako biste predstavili ukratko 'World Painted Blood'?

To je album za koji slobodno mogu reći koji nas najbolje predstavlja kao bend. To je ono što mi jesmo. Nastavlja se na nasljeđe 'Reign in Blood' ili 'Seasons in the Abyss'. Moje neskromno mišljenje je da je to savršen album. Pomalo je retro, ali ima puno novih utjecaja. Kompleksan je i vrlo uzbudljiv.

Dobro je poznato da su metal fanovi uvijek vrlo odani tog žanru više od drugih konzumenata glazbe. Postoje fanovi koji su jednakom žestinom još odani metalu pa čak i više od 20, 30 godina. Zbog čega je to tako? Što je to u metalu?

Metal je ekstreman i vrlo dojmljiv. To je glazba koja prodire ravno do kosti, ona je ekstremna i dojmljiva. Ona vas okupira u potpunosti. Metal nije za svakoga. Sjajna je stvar da metal fanova imate svugdje po svijetu. To je po meni zbilja sjajna stvar. Uvijek se iznova iznenadim koliko zapravo imamo fanova širom svijeta.

Što ste slušali u mladosti?

Dok sam učio svirati bas gitaru, slušao sam Rolling Stones i Beatles, vjerovali ili ne. Ali moja glazba su Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Black Sabbath, uz to sam odrastao. Kad smo Kerry i ja osnivali bend, on me je upoznao s nekim izvođačima. Volio sam i Judas Priest, ali kad sam otkrio Iron Maiden, pomislio sam 'wow, ovo je ono pravo. Ostavili su me bez daha. Čini se da je taj metal očigledno bio negdje u meni (smijeh).

Što danas slušate?

Mi u SAD-u smo danas npr. stalno izloženi različitim izvođačima, no meni ta glazba ne odgovara baš previše. Postoje neki bendovi koji su mi dragi, ali čekam da se dokažu. Ja osobno volim poslušati cijeli album. Danas pak puno bendova imaju tek par pjesama i vrlo brzo nestanu sa scene. Volim uživati u cijelom albumu. Nimalo mi se ne sviđa ideja to da danas mnogi imaju samo jednu hit pjesmu i nestanu.

Vjerojatno su vas puno puta pitali koliko dugo namjeravate još svirati. Kad možemo očekivati novi album?

Ove godine slavimo naših 30 godina na sceni. Na to je pitanje teško odgovoriti. Zbilja ne znam. Dok god nas ljudi žele slušati i vidjeti na stageu kao Slayer. Imamo puno novog materijala. Mogli bismo godinama svirati (smijeh). Novi album se može očekivati kad se Jeff Henneman oporavi. Nakon toga ćemo ući u studio. Osim toga, Kerry također ima puno novog materijala.

Imali ste prošle godine operaciju leđa. Jeste li dobili liječničke naputke o ponašanju na stageu? Imate li problema s headbangingom?

Da, nažalost. Jako mi to teško pada jer moram paziti na kralježnicu, a zbilja želim headbangati, no liječnik mi je to strogo zabranio. Teško mi se suzdržati. Kad vidim publiku koja me oduševljeno gleda, to me zbilja ponese. Ali zadovoljni su i kad ne mašem glavom. To mi jako puno znaci.

Kad biste mogli s nastupati s nekim bendom ili glazbenikom, tko bi to bio?

Bilo bi sjajno kad bi bismo mogli opet nastupati kao 'Big Four' – ta svjetska turneja bi bila genijalna. Evo, to bi me jako veselilo.

Što pamtite s nekih koncerata?

Bilo je toga zbilja dosta. Imali smo neke totalno lude nastupe. Na nekima je publika pokidala sva sjedala i bacila ih. Ili bi se ograda raspala nakon prvih taktova pjesmama, sve bi uništili. To je bilo sigurno 10-ak puta, ako ne i više. Znalo je biti prilično kaotično u publici.

Kako provodite vrijeme kad niste na turneji?

Uživam u slobodnim trenucima koje provodim sa svojom obitelji i djecom. Često sam na turneji pa ih ne viđam. Imam i životinje o kojima se brinem. To je za mene najbolji odmor.

Sviđa li se glazba Slayera vašoj djeci?

O da, moja djeca obožavaju glazbu mog benda. Obožavaju Slayer, slušaju Metallicu, Megadeth, Panteru… Pravi su fanovi metala (smijeh).

Dobitnici ste dvaju Grammyja? Jeste li bili na dodjeli tih glazbenih nagrada?

Bili smo nominirani pet puta i dobili smo dva Grammyja. Išli smo na tri dodjele, bilo je to neobično iskustvo za nas. I ove godine smo bili nominirani pa sam išao s obitelji. To mi je bilo vrlo neobično iskustvo. Ali bilo je super vidjeti te neke glazbenike uživo, npr. bluzera Buddyja Guyja ili neke druge kvalitetne glazbenike koje nemam priliku vidjeti često. U svakom slučaju, bilo je zanimljivo.