FESTIVAL MEDITERANSKIH ZEMALJA

Veljku Bulajiću u Rimu dodijeljena nagrada za životno djelo

29.06.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Filmskom redatelju Veljku Bulajiću sinoć je odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu dodijeljena Nagrada za životno djelo, nakon što je u rimskoj Filmskoj palači prikazan njegov film 'Libertas' o životu i djelu velikog hrvatskog pisca Marina Držića

U obrazloženju nagrade ističe se da je Bulajić svojim filmovima hrvatsku i ex jugoslavensku kinematografiju izveo u svijet i time doprinijeo širenju mediteranske i europske kulture, priopćila je u subotu ujutro Bulajićeva tajnica Tajana Radotić

Posebno se ističe njegov film 'Vlak bez voznog reda' kao prvi film hrvatske i ex jugoslavenske kinematografije koji je bio prikazan u zemljama Europe i na drugim kontinentima.

Bulajiću je Nagrada za životno djelo dodijeljena poslije sinoćnje projekcije njegova filma 'Libertas' iz 2006. godine o životu i djelu Marina Držića. Taj veliki hrvatski pisac rođen je u Dubrovniku 1508. godine, a svoj je život proveo putujući na relaciji talijanskih gradova i Dubrovnika, pišući o društvenim vrlinama i manama svoga vremena.

Talijanski listovi, kao Il Messaggero i La Repubblica, film 'Libertas' ističu kao značajno ostvarenje hrvatske i talijanske kinematografije, stoji u priopćenju.

U međunarodnom natjecateljskom programu festivala, u kojem je sudjelovalo 9 dugometražnih filmova iz mediteranskih zemalja, film "Halimin put" redatelja Arsena A. Ostojića, u produkciji Arkadene Zagreb je nagrađen Nagradom publike koju dodjeljuje sedmeročlani multikulturalni žiri. U svom obrazloženju žiri navodi da se nagrada dodjeljuje "za sposobnost i umijeće kojim uspijeva kreirati snažnu empatiju između gledatelja i likova, obrađujući tako kompleksne teme poput rata sa svojim razornim posljedicama i konfliktnim društveno-obiteljskim silnicama, odigranim sa snažnim emotivnih izražajem. Žiri je posebno pozdravio duboku senzibilnost kojom film naglašava nesvakidašnju snagu, hrabrost i mogućnosti svijeta žena." Ovo je 17. nagrada koju je film osvojio u posljednjih desetak mjeseci.U natjecateljskom programu dokumentarnih filmova sudjelovao je film "Blokada" Igora Bezinovića, a u natjecateljskom programu animiranih fimova "Zašto slonovi" Marka Meštrovića. Prikazan je također i poseban program "Novi hrvatski film" u kojem je bilo devet hrvatskih naslova. Mladi hrvatski producent Ivan Kelava sudjelovao je u žiriju za međunarodni kratkometražni program koji je sastavljen od studenata i zatvorenika iz institucija diljem Italije uključenih u projekt Methexis posvećen promicanju inkluzije i interkulturalnog dijaloga.