HOBITI I PRIJATELJI U AKCIJI

Veliki povratak kultnih junaka

08.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Dok odbrojavamo dane do hrvatske premijere 'Hobita', koja će se održati 11. prosinca, prisjećamo se Tolkienovih likova s kojima smo se družili u 'Gospodaru prstenova' a koji će nam praviti filmsko društvo i u 'Hobitu'

Nakon što smo u 'Gospodaru prstenova' u društvu Froda, Sama, Merryja i Pippina napravili nevjerojatni i fantastični krug u tri filmska koraka oko Prstena, od 11. prosinca ćemo se vratiti u prošlost hobita u prvom dijelu druge trilogije J. R. R. Tolkiena i Petera Jacksona, 'Hobit'.

Da bi nam povratak bio lakši, vodiči kroz prvu pustolovinu u fantastičnom Tolkienovom svijetu bit će nam dobro znani junaci s kojima smo se već družili u slavnoj filmskoj prstenastoj trilogiji.

Da ne duljimo, brzinski se okrećemo likovima koji su spojili dvije Tolkienove avanture veće od života.

Bilbo Baggins

Prije no što je u 'Gospodaru prstenova' Frodo krenuo u potragu za prstenom, to isto učinio je u Hobitu Bilbo Baggins. Na nagovor čarobnjaka Gandalfa uputio se s trinaest patuljaka u potragu za moćnim Prstenom.

U 'Gospodaru prstenova' u ulozi starog Bilba pojavljuje se Ian Holm. Tu ulogu britanski je glumac ponovio i u Hobitu, a mlađahnog Bilba odglumio je Martin Freeman. Njega smo dosad gledali u poznatoj britanskoj humorističkoj seriji 'U uredu', a glumio je i u 'Vodiču za autostopere kroz galaksiju'. No sigurni smo da će nakon hobitske trilogije biti prvenstveno poznat kao Bilbo Baggins.

Frodo

Iako Tolkien nije uvrstio Froda Bagginsa u 'Hobit', iz jednostavnog razloga što u Bilbovoj mladosti 78 godina mlađi Frodo još nije rođen, Peter Jackson iskoristio ga je kao lik-poveznicu dviju filmskih trilogija.

U 'Gospodaru prstenova' Froda je utjelovio Elijah Wood, a istog lika će ponoviti i u 'Hobitu'. Elijah je 90-ih godina slavljen kao najdarovitiji dječji glumac, no nakon prstenaste trilogije ostat će upamćen isključivo kao jedan, jedini i neponovljivi – Frodo.

Gandalf

Slavni Gandalf jedan je od starijih čarobnjaka koji su poslani u Međuzemlje kako bi pružali otpor Sauronu. Tijekom dvije tisuće godina boravka u Međuzemlju, Gandalf je počeo razumijevati način življenja tih stanovnika, pogotovo hobita te je stalno radio na planovima koji će kontrirati Sauronu. Upravo je Gandalf  nagovorio Bilba da krene u akciju – pronaći Prsten.

Gandalfa je u obje trilogije utjelovio veliki britanski glumac sir Ian McKellen, višestruki dobitnik kazališne nagrade Laurence Olivier, Tonyja, Zlatnog globusa te nominacija za Oscara i Emmy. Prije Gandalfa, glumio je sve od Shakespearea preko suvremenog modernog teatra do znanstvene fantastike.

Galadriel

Lijepa vilenjakinja visokog reda, zlatne kose naslijeđene od majke Eärwen, 'gospa od svjetla' Galadriel je bila noldorska princeza. U vrijeme Rata za Prsten Galadriel je pružila utočište i darove Prstenovoj družini. Za vrijeme samoga rata Galadriel je odbila tri pokušaja osvajanja i pomoću svojih moći srušila zidine Dol Guldura te očistila Mrkodol od zla. Udala se za sindarskog princa Celeborna te su postali Gospodar i Gospodarica Lothloriena. Raspolažući drugim od Triju vilenjačkih prstenova, Galadriel je iskoristila svoje moći da istka zaštitni pojas oko Lothloriena.

U obje trilogije utjelovila ju je australska glumica i kazališna redateljica Cate Blanchett, koja je svjetsku slavu stekla 1998. s filmom 'Elizabeta' redatelja Shekhara Kapura, u kojem je glumila Elizabetu I. Za ulogu Katherine Hepburn u 'Avijatičaru' dobila je Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Saruman

Saruman Bijeli bio je poglavar petorice Istara poslanih iz Valinora da pomognu slobodnim narodima Međuzemlja suprotstaviti se zlu koje je ostalo za Morgothom. Bio je iz reda Auleovih Maiara te se posebno zanimao za Prsten. S vremenom je ta opsesija iskrivila njegovo djelovanje te je izdao Vijeće Mudrih i udružio se sa Sauronom. Boravio je u nekadašnjem gradu utvrdi Gondora, Isengardu gdje zarobljava Gandalfa.

Sarumana je u obje trilogije utjelovio još jedan legendarni britanski glumac, 90-godišnji Christopher Lee koji je u svojoj dugoj i plodnoj karijeri najpoznatiji po ulozi grofa Drakule u seriji hororaca producentske kuće Hammer.

Elrond

Elrond Poluvilenjak je uz brata Elrosa sin vilenjakinje Elwing i smrtnog čovjeka Eärendila. Valari su braći poluvilenjacima dali izbor između besmrtnog i smrtnog života. Elrond je odabrao besmrtnost. Bio je glasnik Gil-galadov. Za vrijeme rata Saurona i vilenjaka preživjelim je vilin kovačima osnovao utočište u Rivendellu. Nakon Rata za Prsten Elrond je otišao u Neumiruće Zemlje iako je njegova kćerka Arwen ostala u Međuzemlju s Aragornom. Jedan je od najvećih iscjelitelja i jedan od nositelja triju Vilin prstena. U njegovim rukama je Vilya, Prsten zraka.

U obje trilogije ga je utjelovio Hugo Weaving, englesko-australski filmski i kazališni glumac poznat po ulozi agenta Smitha u 'Matrixu' te Ticka u filmu 'Avanture Priscille, kraljice pustinje'.

Gollum

Prije nego što se dokopao Prstena, Gollum je bio sasvim običan hobit koji se zvao Smeagol. Jednog dana njegov brat Deagol u rijeci je pronašao Prsten. Smeagol ga je zbog zavisti ubio i oduzeo mu Sauronov Jedinstveni Prsten. Zbog Prstenove moći Gollum je poludio te dobio izgnanstvo iz sela. Odvojenom od svih, Smeagolu Prsten produžuje život, ali ga pretvara u čudnovatog Golluma.

Kompjuteriziranog Golluma glumački je utjelovio Andy Serkis, engleski glumac, redatelj i pisac. Dao je pokrete i sljedećem Jacksonovom junaku King Kongu, a u filmu 'Prestiž' Christophera Nolana odigrao je ulogu asistenta Nikole Tesle.