PRAZNIK ZA METALCE

Veličanstveni povratak metal veterana Iced Earth

26.01.2014 u 12:48

  • +8

Iced Earth u Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Drugi zagrebački koncert američkih dugovječnih metal legendi Iced Earth potvrdio je ono što smo i očekivali od njih – adrenalinski spektakl za sve ljubitelje moćnog, tradicionalnog teškometalnog zvuka

Prije gotovo pet godina, Iced Earth nastupio je u zagrebačkom Boogaloou priredivši impresivan show, a mnogi koji nisu vidjeli i čuli ove metal veterane uživo, još dugo su žalili za propuštenom prilikom. Na svu sreću Jon Schaffer i društvo ponovno su uvrstili Zagreb na svoju tour listu na kojoj promoviraju aktualni album Plagues of Babylon koji su kritičari okitili samo superlativima.

Sve to bila je i više nego dobra preporuka da se subotnja večer predbilježi upravo za dvoranu Pogona Jedinstvo i Iced Earth, pa ne čudi što su mnogi ljubitelji teških nota, bez obzira na hladnoću i led – a rekli bismo i sasvim prigodno s obzirom na naziv benda - pohrlili po svoju 'porciju' metala.

Bend je osnovan još 1985. godine, a unatoč brojnim promjenama u ljudstvu tijekom godina, Iced Earth uspio se nametnuti kao prepoznatljivo ime u svijetu metala, osobito albumima 'The Dark Saga', 'Something Wicked This Way Comes' ili 'Horror Show', a po pitanju live nastupa pravi su majstori zanata koji bez problema mogu stvoriti paklenu atmosferu.

Dakako, ni sinoć to nije bila iznimka.

Fantastičnim prepoznatljivim riffom iz pjesme 'Plagues of Babylon' Iced Earth započeo je koncert u dobro popunjenom Jedinstvu, dočekan ovacijama publike željne iskonskog heavy metal zvuka.

Iced Earth, koji je u svakom trenutku izgledao kao uigrani tim glazbenika, svojom brutalnom set listom na kojoj su se, između ostalih, našle i stvari Democide, Dark Saga, If I Could See You (posvećena Jonovom djedu), Among the Living Dead, Red Baron/Blue Max, Vengeance Is Mine, Cthulhu, The End?, A Question of Heaven, Dystopia i dr. pošteno je razgibao vratove najžešćih fanova u prvim redovima te izmamio zadovoljan osmijeh i onih koji možda nisu toliko upoznati s njihovim glazbenim izrazom, jer ti momci na sceni daju sve od sebe.

Nema se što prigovoriti ni pjevaču Stuu Blocku koji je pokazao nevjerojatan raspon vokala, od growlanja pa do maidenovske pjevne dramatičnosti, a u nekoliko je navrata komunicirao s publikom na simpatičnom hrvatskom.

Ovaj odličan koncert zasigurno će mnogima ostati u lijepom sjećanju, a treba spomenuti i solidne predgrupe: kalifornijske thrashere Warbringer i australske metal uzdanice Elm Street.

A u ponedjeljak, 3. veljače, čeka nas još jedna metal poslastica - koncert progressive metal virtuoza Dream Theater u KC Dražena Petrovića.