TJEDAN IZRAELSKOG FILMA

Večeras na velikom platnu izraelski filmski hit

29.11.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Tjedan izraelskog filma traje od 27. studenog do 1. prosinca u kinu Europa, a sve projekcije su besplatne

Danas će se u sklopu Tjedna izraelskog filma održati projekcije filmova Gei Oni, Dolina snage u 19 sati te Pet sati od Pariza u 21 sat u kinu Europa.

Dolina snage film je koji je u Izraelu bio pravi hit, a projekcije rasprodane. Film je temeljen na knjizi Shulamit Lapid te je režiran pod palicom izraelskog veterana filma Dana Wolmana. Epska je to priča o početku cionističkog pokreta u Palestini krajem 19. stoljeća, koja uključuje elemente dobro poznate većini Izraelaca, ali ne i onima izvan granica.

Krajem 19. stoljeća velik broj Židova emigrirao je iz Rusije i Ukrajine u strane zemlje, pretežno u Ameriku, dok je manji broj njih otišao u Palestinu. Povezujući povijesne činjenice s ljubavnom pričom, film prikazuje priču o udovici i samohranoj majici Fanji koja je preživjela pogrome u Rusiji. Zajedno s djevojčicom u naručju, starim ujakom i bratom koji je proživio brojne traume bez ikakve imovine stiže u novu zemlju. Ubrzo shvaća da taj novi svijet uopće ne izgleda kao obećana zemlja te se udaje za udovca sirijsko-židovskog podrijetla. Yahiel, njen novi muž, siromašan je farmer s dvoje male djece koja su izgubila svoju majku zbog malarije. Oni započinju život u donjoj Galileji, u mjestašcu pokraj Safeda, gdje se svakodnevno susreću sa sušom, neplodnom zemljom i neprijateljskim ponašanjem susjeda Arapa koji su na tom području živjeli stoljećima prije njihovog dolaska.

Film Pet sati od Pariza redatelja Leonida Prodovskog službeno je predstavljen na Toronto International Film Festivalu 2009. godine. Riječ je o nježnoj romantičnoj priči o dvoje ljudi koji nemaju dovoljno povjerenja jedno u drugo. On je rođen i odrastao u Izraelu, a ona je ruska imigrantica. On je vozač taksija, a ona učiteljica glazbenog. On se nada, a ona je od nade odustala odavno. On se boji letenja avionom, a ona se upravo sprema na let. Postoji li šansa da oni završe zajedno? Film je bio velik hit na međunarodnim filmskim festivalima diljem svijeta, od Berlina i Toronta do Conta Coste.