NIGHTWISH U ZAGREBU

Vatromet, konfeti i neuvjerljiva Anette

03.04.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Prvo gostovanje finskog symphonic power metal benda Nightwish u Hrvatskoj, u zagrebačkom KC Dražen Petrović, s velikim se nestrpljenjem iščekivalo među metal fanovima koji u posljednje vrijeme imaju priliku uživati u vrlo bogatoj koncertnoj ponudi izvođača ovoga žanra poput, spomenimo samo neke, Iced Earth, Amon Amarth ili In Flames

Nightwish je, bez sumnje, jedan od najpoznatijih finskih bendova s ogromnom bazom odanih fanova i nekoliko milijuna albuma prodanih širom svijeta što zasigurno duguju i nekadašnjoj pjevačici, karizmatičnoj Tarji Turunen, čiji je operni vokal savršeno nadopunjavao njihovu mističnu glazbenu viziju s hladnog europskog sjevera.

Jedna od predgrupa bili su i Pain

Iako su u mnogim intervjuima basist Marco Hietala i klavijaturist Tuomas Holopainen objašnjavali kako su nakon odlaska Tarje tražili nekoga tko će imati drukčiji pjevački izraz, poprilično su iznenadili obožavatelje odabirom Šveđanke Anette Olzon. Već je odmah pojavom albuma Dark Passion Play bilo jasno da su NW krenuli u nekom drugom smjeru, jer je Anettin pop vokal 'omekšao' njihov zvuk do neprepoznatljivosti, usprkos poslovično sjajno odsviranim dionicama Marca i Tuomasa.

Upravo se i na zagrebačkom koncertu potvrdilo ono o čemu su se već neko vrijeme vode velike rasprave među fanovima, a to je da se Anette, usprkos velikom trudu koji ulaže, jednostavno ne uklapa ni vokalno niti vizualno u bend koji uživa kultni status poput Nightwisha.

Nightwish su puno truda uložili u vizualne efekte kojih sinoć, u ne do kraja popunjenom KC Dražen Petrović nije nedostajalo. Pirotehnika, konfete, papirići i impozantno uređena pozornica, dobro su začinili nastup slavnih Finaca koji su u oko sat i pol predstavili set-listu prepunu hitova poput Dead To The World The Siren Amaranth Dead Boy's Poem The Poet and the Pendulum Nemo Dark Chest Of Wonders Wish I Had An Angel.

Uigran dvojac Hietala-Holopainen nije ni ovoga puta razočarao premda je sve ostalo u sjeni neuvjerljive Anette koja je mnoge fanove začudila i svojim odabirom odjeće primjerenijem nekom fancy događaju. Bilo kako bilo, solidne koncertne zabave i headbanginga sinoć nije nedostajalo, a okorjeli fanovi Tarje moraju se pomiriti s time da nema povratka na staro. Iako su mnogi, uvjereni smo, pomislili kako bi bilo dobro da ipak nekad u budućnosti dočekamo povratak tamnokose Finkinje u NW.

Inače, koliko su Nightwish popularni u svojoj domovini, govori i podatak da su sinoć u publici bile i mlade reprezentativke Finske u sinkroniziranom klizanju odjevene u bijele majice što je bila zanimljiva protuteža prevladavajućoj crnoj boji odjeće ostalih fanova.

Treba spomenuti i to da su zagrijavanje za koncert finskih sympho metal heroja odradili zanimljivi Indica i sve popularniji Pain, koje su mnogi nakon njihova energičnog nastupa poželjeli vidjeti i na nekom samostalnom koncertu.