OD 6. DO 9. OŽUJKA NA SEDAM LOKACIJA

U Vinkovcima počeo 8. festival dokumentarnog rock filma DORF

07.03.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Premijernom projekcijom kratkog dokumentarnog filma 'Hip hop' o vinkovačkoj hip hop sceni, nastalom u sklopu filmske radionice koju je lani pod vodstvom zagrebačkog filmskog inkubatora 'Blank' pohađalo 20 studenata i srednjoškolaca iz Hrvatske i Srbije, u Vinkovcima je večeras počeo 8. festival dokumentarnog rock filma DORF

Festival je otvorenim proglasio vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić poručivši sudionicima da u sljedeća četiri dana u Vinkovcima uživaju u dobrim glazbenim filmovima i drugim događanjima koje od 6. do 9. ožujka nudi 8. DORF

Posjetiteljima u dvorani Gradskog kazališta Joze Ivakića obratio se kratko i direktor DORF-a Toni Šarić riječima kako ovogodišnji DORF u iduća četiri dana nudi obilje raznovrsnog programa, od projekcija 15 filmova svrstanih u regionalnu i međunarodnu selekciju do promocija knjiga, izložbi, panel diskusija i glazbenih kocerata.

Podsjetio je kako će se pobjednik festivala birati među 10 filmova iz regionalne selekcije. Kome će pripasti nagrada - statua, rad makedonske umjetnice Marije Miloševske, odlučit će žiri u sastavu Ines Pletikos, Damir Čučić i Petar Protić. Već drugu godinu u suradnji s Klasik TV iz Zagreba festival dodjeljuje i nagradu u iznosu 10.000 kuna za najbolji scenarij, rekao je Toni Šarić.

Uoči svečanosti otvorenja, koja se po prvi put mogla pratiti i putem video live prijenosa, u Galeriji likovnih umjetnosti Slavka Kopača otvorena je izložba ARTisFACT. Riječ je o istoimenom projektu u koji je uključeno devet mladih umjetnica i umjetnika s područja Vinkovaca, koji su netom završili likovno-umjetničko obrazovanje na pet različitih akademija.

Kroz zajedničku temu 'Muzika i film' s devet različitih interpretacija u akvarelu, ulju, klasičnoj i digitalnoj grafici, video uratci i instalacije, u izboru akademskog slikara Marka Šošića predstavili su se umjetnici Domagoj Burilović, Martina Đerđ, Vjekoslav Filipović, Ksenija Jurišić, Ivan Matančević, Ivan Miletić, Slavica Salak Balenović, Nikolina Starčević Vorgić i Zoran Šimunović

U Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavio se pak publicist, pisac, glazbenik, urednik i novinar pop kulturnih tema Anđelo Jurkas iz Zagreba s kojim su posjetitelji imali prigodu i razgovarati.

U popratnom dijelu programa 8. DORF-a održat će se i promocija knjige Ante Perkovića Rundek, između – knjiga o pjesmama', Marka Pogačara Jugoton gori', te Velimira Grgića i Marka Mihalineca, 'Žuti titl'.

Uz nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom bit će predstavljeni i nagrađeni radovi s prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva.

Poseban gost festivala je Mark A. Littler, autor brojnih dokumentaraca, a dva njegova filma, 'Noć u Zagrebu' i 'Folk pjevač' bit će prikazana u programu 'Tajna povijest rocka', te kazališna skupina 'Home Theatre Škripzikl', koja njegujenje estetiku nijemog filma, vodvilja i varijetea s početka 20. stoljeća.

Festival dokumentarnog rock filma DORF organizira vinkovačka Udruga ljubitelja filma 'RARE'.