Detour

'TV'

16.10.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Novi album Detoura smjestio se negdje između Yammata i Jinxa, trudeći se ipak ponuditi svoj glazbeni izraz kroz konceptualno složen album s kojeg su već i prije izlaska potrošili dva najbolja singla - 'Kroz tebe se vidi' i 'Prijatelj'

Nakon što su se prije tri godine svojim debi albumom predstavili kao bend na koji treba računati, i to s razlogom, Detour na novom albumu 'TV' nudi 12 novih pjesama, od kojih su 'Kroz tebe se vidi' i 'Prijatelj' već i prije izlaska albuma odigrale svoju ulogu i osvojile publiku s obzirom na to da je singl 'Prijatelj' puna tri tjedna proveo na prvom mjestu domaće top ljestvice Otvorenog radija.

Želeći pošto-poto biti drukčiji od ostalih sudionika na domaćoj sceni, kako glazbom, tako i nekim drugim potezima, album su nazvali 'TV' nudeći ga u tri boje (crvena, zelena i plava) koje se ujedno i osnovne boje koje daju sliku na TV prijemnicima. Tako su i pjesme raspoređene na albumu, pa su prve četiri crvene - energetski nabijene pjesme, četiri zelene - pjesme opuštenog ugođaja te četiri plave pjesme - sjetnog i elegičnog ugođaja.

Okosnicu benda i dalje čine pjevačica Maja Posavec i gitarist Nenad Borgudan koji potpisuju sve tekstove i glazbu. Međutim, svoj dodir u produkciji albuma dali su, uz Borgudana, Marko Pelaić i Zvonimir Dusper Dus, kao i Berko Muratović iz Jinxa, u čijem je studiju album i snimljen, pa je i neki lagani štih Jinxa uočljiv već kod prvog slušanja.

Cjelokupni doživljaj albuma jest pozitivan, ali istovremeno ostavlja dojam neke nedorečene hladnoće i lagane monotonije, iako na momente zabljesne poneka pjesma poput prva dva singla, koji su s razlogom osvojili publiku, ali i 'Od vrha do dna', 'Čudan zvuk' te 'Gledano sa strane' koje nudi povratak u šlagerske 70-e, ali i neke promašaje kao što je 'Lisica'.

Produkcijski na vrlo zavidnoj razini, Detour na svom drugom albumu nije napravio očekivani korak naprijed od prvog albuma, ali definitivno nije ustuknuo i napravio korak nazad. Pristojan album koji više nudi pozadinsku glazbu za dnevne poslove i obaveze pojačane željom za soundtrackom vlastitih misli. Kao da su s pjesmama 'Kroz tebe se vidi' i 'Prijatelj' ispucali adute hitova ostavivši na albumu pjesme koje ne 'udaraju' na prvu, ali i ne slute da će postati veliki hitovi.

Međutim, ako zaboravimo na komercijalnu stranu albuma i pogledamo u skladateljske sposobnosti Borgudana i vokalne sposobnosti Maje Posavec, zajedno zapakirane u prikladnoj produkciji uz kreativan doprinos ostalih članova benda, dobili smo zreli album koji će zasigurno osvojiti prikladnu količinu publike osiguravši im pristojnu popunjenost klupskih koncerata. Barem u Zagrebu.

Ocjena: 7/10

Izdavač: Aquarius Records