FINALISTI NAGRADE LUX

Tri europska filma za svaku preporuku

23.10.2013 u 10:23

Bionic
Reading

U popratnom programu Zagreb Film Festivala možete pogledati tri filma koja se natječu za prestižnu nagradu LUX koju od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji, a ove godine u konkurenciji su filmovi 'Miele', 'Alabama Monroe' i 'The Selfish Giant'

Nagrada LUX usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija. Također, pokušava premostiti jezične barijere i problem distribucije europskog filma, pomažući europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja ih inače možda ne bi imala priliku pogledati. Europski parlament tako podupire kulturnu raznolikost i štiti europski identitet.

Dani LUX filma organiziraju se od 2007. godine tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture. S titlovima na svim službenim jezicima EU-a (njih 24), filmovi koji se natječu postaju dostupni širokoj publici i potiču rasprave o temama koje se tiču svih nas.

Tijekom Dana LUX filma, koji su organizirani u okviru nagrade LUX 2013, tri filma iz užeg izbora prikazuju se istovremeno u 28 država EU-a na 24 jezika. U Hrvatskoj će se prikazati u popratnom programu Zagreb Film Festivala

Tri odabrana filma su 'Miele' u režiji Valerie Golino (Francuska, Italija, 2013), 'Alabama Monroe, The Broken Circle Breakdown' u režiji Felixa van Groeningena (Belgija, 2012) i 'The Selfish Giant' u režiji Clije Bernard (UK, 2013)


Junakinja filma 'Miele' usamljena je Irene koja potajice pomaže neizlječivim bolesnicima da dostojanstveno umru dajući im drogu. Priču zapliće Irenina spoznaja da je jedan od klijenata bio savršeno zdrav.

The Selfish Giant' je moderna bajka o četrnaestogodišnjem Arboru i njegovu najboljem prijatelju Swiftyju, školskim i životnim autsajderima. Kad upoznaju starog skupljača željeza Kittena, počinju raditi za njega, koristeći konja i kola, da bi priča razvojem događaja krenula tragičnim smjerom.


Film 'Alabama Monroe, The Broken Circle Breakdown' prati junake Elise i Didiera na vrtoglavoj vožnji kroz život, kroz dane ispunjene ljubavlju prema glazbi i uzajamnom strašću.

Jedan od ta tri filma bit će dobitnik nagrade LUX 2013, a pobjednik će biti objavljen 11. prosinca 2013. godine