OD 4. DO 9. LISTOPADA

Tjedan češkog filma donosi prave poslastice

26.09.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Najstarija međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj, 18. tjedan češkog filma, održat će se od 4. do 9. listopada u kinu Europa. Na platno kina Europa dolaze recentni i nagrađivani naslovi, a program ove godine uključuje šest filmova najuspješnijih čeških autora i nudi svojevrsni presjek najboljeg iz prošlogodišnje češke produkcije

'Osobna iskaznica', film Ondřeja Trojana, gorka je komedija o odrastanju četvorice tinejdžera u sedamdesetim godinama, u doba kada je već i izlazak na cestu bez osobne iskaznice značio rizik. Kroz plastičnu rekonstrukciju jednog doba, film 'Osobna iskaznica' dojmljivo zahvaća turbulentnu životnu fazu kad se iz djetinjstva prelazi u svijet odraslih. Film je snimljen u strukturi dnevničkog pripovijedanja u kojoj glavni junak bilježi samo za njega važne događaje između 14. i 19. godine. Film je nominiran za nagradu Češke filmske i televizijske akademije 'Češki lav' u jedanaest kategorija.

Film 'Mama & Papas'

U Zagreb dolazi i posljednji film proslavljenog češkog filmaša Jana Švankmajera, 'Preživjeti svoj život'. Film o čovjeku koji vodi dvostruki život, jedan u stvarnosti, a drugi u snovima, spoj je igranog i animiranog. Podvojenost između sna i jave za Evžena, čovjeka u zrelim godinama, dobiva dodatnu snagu kad otkrije ritual koji mu omogućava ulazak u svoje snove kad god poželi. Jan Švankmajer jedan je od u svijetu najcjenjenijih čeških redatelja, a njegovi nadrealni, stilski vrlo prepoznatljivi filmovi utjecali su na brojne autore, među kojima i na Terryja Gilliama te Tima Burtona.

18. tjedan češkog filma donosi i film za cijelu obitelj naslova 'Kuky se vraća'. Poetično je to ostvarenje potvrđenog oskarovskog autorskog tima, oca Zdeněka i sina Jana Svěráka (njihov 'Kolja' osvojio je 1997. Oscara). Netradicionalna, moderna kombinacija igranog i animiranog filma, snažne adute ima u duhovitim dijalozima i mnoštvu akcijskih scena koje podjednako funkcioniraju kod najmlađih, ali i odraslih. 'Kuky se vraća' nagrađen je s četiri 'Češka lava', a prije Zagreba vidjeli su ga posjetitelji niza filmskih festivala (Karlovy Vary, Varšava, Hong Kong, Moskva, Peking i brojni drugi).

Nagrađivan je i film redateljice Alice Nellis 'Mamas & Papas'. Četiri priče o roditeljstvu ispričane iz četiri različita kuta, a različite sudbine parova isprepliću se u opisivanju problema modernih roditelja. 'Mamas & Papas' slojevit je film koji ne propituje samo odnos roditelja i djece, već nudi i širu društvenu sliku modernog doba u kojem i najprirodnije stvari postaju nemoguće složene.

Psihološki trileri nisu česti u češkoj kinematografiji, no film 'Okovi' Radima Špačeka upravo je tog žanra. Smješten u totalitarnu, komunističku Čehoslovačku ranih osamdesetih donosi priču o agentu tajne policije progonjenom vlastitim unutarnjim nemirom. Njegov neartikulirani bijes i očaj usmjerava se prema naizgled nevinoj mladoj ženi. Je li to ljubav, strast ili samo bijeg od dosade? Film je proglašen najboljim češkim filmom u 2010. godini, osvojio je Češkoga lava u svim glavnim kategorijama.

'Kod mene dobro' film je o šest prijatelja, brodara, hobističkih vrtlara i ribiča, koji se sastaju u slikovitoj gostioni na riječnom otoku na rubu Praga. Njihov mir naruše prevaranti iz susjednoga kvarta, čija žrtva postaje jedan član naše šestorke. Ekipa u stilu vesterna odluči preuzeti pravdu u svoje ruke i riješiti problem: vratiti natrag 36,5 tisuća kruna u rabljenim novčanicama. Akcija se provodi na tržnici, na kojoj sve vrvi od lakih dama, švercera, lopova, prevaranata i potplaćenih policajaca. Prijateljstvo, lukavstvo, nešto sreće i asevi iz rukava, glavne su uzdanice njihove misije kroz džunglu ranog kapitalizma.

Široka sadržajna lepeza i redom nagrađivani filmovi prepoznatljivog češkog filmskog stila standardne su odlike svakog Tjedna češkog filma. Ulaznice su u prodaji 20. rujna, a mogu se kupiti na blagajni kina Europa svakoga dana od 17 sati. Cijena pojedinačnih ulaznica iznosi 25 kuna, a paket ulaznica za svih šest projekcija 100 kuna. Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom republike Češke u Zagrebu.