FOUR TET

'There Is Love In You'

25.01.2010 u 10:09

Bionic
Reading

Šampion folktronice vratio se novim albumom, prvim nakon pet godina 'dugometražne' studijske pauze. Stigao je u pravo doba godine!

U hrvatskoj raspravi oko kulturnih ratova na glazbenoj sceni uvijek se volimo vrtjeti oko besmislenog dualizma 'ruralnog' i 'urbanog' – a kamo bismo onda u tom slučaju smjestili folktronicu, žanr koji je prije nekoliko godina vladao scenom tzv. inteligentne plesne glazbe, kao spoj folky akustike i modernog pimplanja po laptopu? Negdje između ideje o kućici na cvijeću i slike neonskog asfalta?

Four Tet 'Angel Echoes'

Tim se problemima nije previše zamarao 33-godišnji Kieran Hebden, Britanac poznatiji pod pseudonimom Four Tet, koji je još 1999. godine objavio svoj prvijenac 'Dialogue', ali je istinski uzlet karijere doživio tamo negdje početkom novog milenija, miješajući pop, trip hop, jazz i elektroniku u ekspres lonac s etiketom folktronice. Doduše, i njega je ovo žigosanje počelo gušiti, pa se zbog klaustrofobije ladičarenja odlučio malo opustiti, ne bi li skrenuo u neke druge trendovske šprance, povećavajući BPM-ažu i udaljavajući se od recepta koji ga je stvorio/koji je stvorio, i to sve taman kad je odradio turneju s Radiohead i prodao svaku drugu pjesmu svakoj drugoj reklami na TV-u, postavši pristojno velika mainstream zvijezda za svoj rang glazbenika, nakon godina sretnog života u vlastitoj niši.

No vrijeme je za 'iskupljenje' – 'There Is Love In You', peti po redu (eliminiramo li remikse i EP, ujedno i prvi nakon pet godina) album Four Teta, povratak je staroj toplini spoja plesnog i meditativnog, digitalnog i organskog, ali ne toliko da bi se izgubio u retru, tj. taman toliko moderan i taman toliko nostalgičan koliko treba biti.

'Angel Echoes', već prva stvar, savršen je primjer kako treba zvučati Four Tet 2010, sa zazivanjem atmosferičnosti cut 'n' paste vokala jednog Lindstroma, prava poluambijentalna komadina ljepote; doduše, 'Love Cry' počinje kao nešto što vodi u 4-to-the-floor ravnjak, iako ima svojih vrckavih warpijanskih trenutaka (ne treba zaboraviti da je za legendarni Warp gospon Hebden izdao i remiks Aphexa Twina), no brzo se razvije u prekrasni, kaleidoskopski kasnonoćni house maraton, od dobrih devet i sitno minuta trajanja.

Ne samo da je album mozaik, već je i svaka pjesma na tragu više ili manje savršenih laboratorijskih spojeva, koji služe ili pokretanju udova ili sanjarenju uz gledanje kroz prozor. Stoga, želite li osvijetliti tmurne zimske dane, 'Circling', 'This Unfolds', 'Reversing', 'Plastic People' su dio jako korisnog soundtracka. A još ako živite na selu...

Izdavač: Domino Records

Ocjena: 8/10