T-MOBILE INMUSIC FESTIVAL

T-Mobile INmusic Festival protiv zagrebačkog Holdinga

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.06.2011 11:43
  • Objavljeno 31.05.2011 u 14:44
T-Mobile Inmusic festival

T-Mobile Inmusic festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: T-Mobile INmusic festival

Unatoč jednoglasno donesenoj preporuci Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba, Zagrebački holding na čelu s predsjednikom uprave Ivom Čovićem odlučio je postupiti sasvim suprotno: time se onemogućava održavanje nultog dana festivala

Prema informacijama koje su organizatori festivala dobili, Ivo Čović odbio je poslušati preporuku Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba. Odbor za kulturu je na 20. sjednici održanoj 11. svibnja 2011. jednoglasno podržao molbu festivala i preporučio Zagrebačkom holdingu d.o.o. da i ove godine odobri nenaplatu najma zemljišta za potrebe održavanja INmusic festivala, s obzirom na međunarodno značenje i ugled festivala.

'Samu odluku g. Čovića smatramo potpuno neprimjerenom, pogrešnom i štetnom za grad Zagreb, a iznad svega smatramo je duboko nedemokratskom. Takvom odlukom g. Čović se stavio iznad izabranih gradskih zastupnika koji predstavljaju volju građana grada Zagreba. Problem je utoliko veći jer samu legitimnost upravljanja Zagrebačkim holdingom g. Čović dobiva baš od te iste skupštine. Ukoliko demokratski izabrani zastupnici koji se bave kulturom u gradu Zagrebu jednoglasno izglasaju da je događaj od značaja za grad Zagreb te da javno komunalno poduzeće ne treba ostvarivati profit na tom događaju, doista ne vidimo od kuda legitimitet predsjedniku uprave komunalnog poduzeća, kojemu je ta ista skupština osnivač, da odluči suprotno.

Odluka g. Čovića zahtijeva objašnjenje i tu odluku je prije svega dužan objasniti i argumentirati Odboru za kulturu gradske skupštine, pa čekamo da to objašnjenje i službeno stigne. Mi ne vidimo nikakav razlog za odbijanje preporuke skupštine jer za Zagrebački holding ne proizlaze nikakvi troškovi ukoliko posluša preporuku skupštinskog Odbora za kulturu, budući sve troškove koji se pojavljuju festival plaća Zagrebačkom holdingu ili dobavljačima (saniranje zemljišta, čišćenje, zatvaranje prometa, potrošnja vode, potrošnja električne energije, spasioci itd.). Uz sve to, Zagrebački holding ostvaruje i značajan profit od rasprodanog parkinga na Jarunu tijekom trajanja festivala' ističu organizatori koji obrazlažu da zbog plaćanja najma zemljišta INmusic festival nužno mora smanjiti veličinu i obim kampa i ne može produžiti trajanja festivala na tri dana.

Prema njihovom mišljenju zbog takve odluke trpi publika festivala, a to su građani grada Zagreba u najvećem broju jer će festival trajati jedan dan kraće, trpe kamperi (strani i domaći gosti Zagreba), trpe privremeni zaposlenici festivala (oko 1.000 ljudi) jer će zaraditi dvije dnevnice umjesto tri, trpe i hrvatski proizvođači jer će se potrošiti manje hrane i pića u dva dana festivala nego u tri dana.

'Takva odluka je, dakle, izrazito štetna za grad Zagreb jer guši turistički potencijal festivala i gospodarski značaj festivala.Zbog svih navedenih razloga, mislimo da g. Čović treba ispraviti svoju pogrešku te poslušati preporuku Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba i time pomoći jačanju demokratskih institucija i demokratskog načina odlučivanja u gradu Zagrebu.' stoji u priopćenju koje su organizatori festivala danas proslijedili medijima.

Podsjećamo, festival će ove godine ugostiti zvijezde poput Arcade Fire, Cypress Hill, Jamiroquai, Grinderman....

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi