VELIČA SRPSKE ZLOČIN(C)E

Svijet u Kusturici prepoznao srpskog Thompsona

26.01.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon niza Kusturičinih koncerata po Europi, na kojima je veličao četništvo i srpskog zločinca Radovana Karadžića, pojavili su se prvi protesti. Njemačko 'Društvo za ugrožene narode' tako je oštro prosvjedovalo protiv njegova koncerta u Münchenu

Već neko vrijeme Bosanac, Srbin i novopečeni Hercegovac Emir Nemanja Kusturica sa svojim bendom No smoking Orchestra'harači' Europom, pjesmama veličajući četništvo i srpskog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Pjeva tako Kusturica, između ostaloga, u čast doktoru Dabiću, iliti zloglasnom Karadžiću, stihove poput - 'Ko ne voli Dabić Rašu, popušio kitu našu'.

Ipak, čini se da se Emirovom pjevušenju bliži kraj. Tako je njegov zadnji najavljeni koncert, koji se održao 24. siječnja u Münchenu, imao vrlo zanimljivu uvertiru. Naime, kako javlja Deutsche Welle, njemačka organizacija za ljudska prava 'Društvo za ugrožene narode' upozorila je u protestnom pismu šefa policije u Münchenu kako Kusturica u svojim javnim nastupima pokušava umanjiti ulogu haškog optuženika Radovana Karadžića u ratnim zločinima u BiH.

Time je Kusturica u očima Europe krenuo putovima našeg Thompsona, koji je prije njega prepoznat kao hrvatski nacionalist koji veliča ustaštvo. Ubrzo zatim krenule su zabrane koncerata, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj (posljednji slučaj vezan je za pulsku Arenu). U najskorije vrijeme tako će svjetski slavan režiser (koji nemilice troši nekadašnju slavu vlastitog imena i djela) nailaziti na zatvorena vrata koncertnih dvorana. Čini se da i svijet sve češće u Kusturici vidi tek ekscentrika koji se davno rastao s razumom i opako prevršio mjeru.