MEĐUNARODNE PREMIJERE

'Svećenikova djeca' u Brazilu, Italiji, Poljskoj i Švedskoj

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2014 15:13
  • Objavljeno 26.05.2014 u 11:56
Korejski plakat filma 'Svećenikova djeca'

Korejski plakat filma 'Svećenikova djeca'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Inter film

Hrvatski film 'Svećenikova djeca'nastao po motivima istoimene drame Mate Matišića u produkciji INTERFILMA, redatelja Vinka Brešana je nakon deset tjedana kino distribucije u Brazilu ostvario gledanost od preko 30.000 gledatelja – izvještava internetska stranica Box office Mojo. U Italiji je film započeo distribuciju 15. svibnja i u prvom vikendu otvaranja ostvario gledanost od preko 6.000 gledatelja. Film se u Italiji prikazuje pod naslovom 'Padre Vostro'. U Švedskoj i Poljskoj su 'Svećenikova djeca' bila u distribuciji u mreži art kina. U Poljskoj su se prikazivala pod naslovom 'Ojciec Szpiler'. U srpnju 2014-te će kino distribucija 'Svećenikove djece' započeti u Danskoj, Mađarskoj i Južnoj Koreji, a u kolovozu - u Njemačkoj

Povodom distribucije filma 'Svećenikova djeca' u svijetu redatelj Vinko Brešan izjavio je: 'S obzirom da je hrvatska kinematografija gotovo potpuno nepoznata kino publici u svijetu i s obzirom da je ovo prvi slučaj nakon 1990-e da neki hrvatski film igra u kino mreži tih zemalja, ovakvi rezultati me vesele. Film kao umjetnost, bez dvojbe, ima najveću moć prezentiranja neke nacionalne kulture, a može ostvariti i određeni komercijalni ili turistički efekt. Ta činjenica je važna s obzirom na to da se u zadnjem rebalansu kulture od svih kulturnih djelatnost najviše oduzelo filmu. U svjetlu predstojećeg Svjetskog nogometnog prvenstva možemo reći da Hrvatska već igra u Brazilu'.

Film 'Svećenikova djeca' je s preko 158.000 gledatelja najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću, a Europska filmska akademija nominirala ga je za europsku komediju godine. Svjetski distributer filma 'Svećenikova djeca' je francuska distributerska kuća WIDE.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!