SAZNAJTE

Što vam je danas pripremio 7. Subversive Film Festival

09.05.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Večeras u 20 sati u kinu Europa nemojte propustiti najveće iznenađenje ovogodišnjeg berlinskog Foruma, 'Formu' japanske sineastice Ayumi Sakamoto. Nakon Forme u 22:30 sati slijedi Putovanje na zapad (Xi you), eksperimentalni film tajvanskog redatelja Tsai Ming-lianga, a u kinu Tuškanac pogledajte 'Francusku', krajnje neobičan film Sergea Bozona i 'Caravaggio', najpoznatiji film kultnog britanskog multimedijalnog umjetnika Dereka Jarmana. Danas s početkom u 18 sati u Kinu Europa (Dvorana Müller), također se nastavlja i književni program Subversive Festivala

Iako je Ayumi Sakamoto u redovima radikalnijih japanofila poznatija kao asistentica kultnog Shinye Tsukamota, njezin igranofilmski debi 'Forma', puno je bliži svojevrsnoj japanskoj varijanti Michaela Hanekea. U pitanju je zamamno spora i zgusnuta priča o slučajnom susretu dviju bivših školskih kolegica, koji će prerasti u fatalnu igru eksplozivnih konfrontacija, tenzija, paranoja i potisnutih emocija. Film je osvojio nagradu Japanese Cinema Splash na lanjskom Tokyo Film Festivalu, te prestižnu FIPRESCI nagradu u sklopu off selekcije Forum na ovogodišnjem Berlinaleu.

Nakon 'Forme' u 22:30 sati slijedi 'Putovanje na zapad' (Xi you), eksperimentalni film tajvanskog redatelja Tsai Ming-lianga. Budistički monah bosonog hoda ulicama Marseillea. Ponekad ga slijedi začudni Denis Lavant, imitirajući njegove pokrete, dok su užurbani prolaznici pored kojeg oni prolaze posve indiferentni na njihov 'performans'. Sporost kojom kreću postaje svojevrsna optička iluzija. Ipak, možda nije Tsaijev monah taj koji hoda sporo, već smo mi oni koji hodaju prebrzo… Je li Tsaijev film igra iluzija, ukazanja i nestanaka? Ili sve to zajedno? Bilo kako bilo, film je to koji je na najbizarniji mogući način najavio Tsaijevo filmsko sutra.

U kinu Tuškanac pogledajte 'Francusku' (La France), krajnje neobičan film Sergea Bozona o Prvom svjetskom ratu, s neodoljivom Sylvie Testud, koja se u potrazi za mužem, preodjevena u vojnika, pridružuje grupi umornih ratnih dezertera kojima je svega dosta, a ponajviše rata. Tu je i 'Caravaggio', najpoznatiji film kultnog britanskog multimedijalnog umjetnika Dereka Jarmana. Priča o velikom renesansnom umjetniku započinje njegovom smrću u egzilu od trovanja olovom, s njegovim jedinim dugogodišnjim prijateljem Jerusalemom uz njega. Na smrtnoj postelji Caravaggio se prisjeća svojeg života, odrastanja i bolesti zbog koje je boravio sa svećenicima. Film je svojevremeno osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, a zanimljiv je i po tome što je glumica Tilda Swinton u njemu ostvarila svoju prvu ulogu.

RETROSPEKTIVA TRINH T. MINH-HA

U subotu, 10. svibnja u 20 sati u Kinu Tuškanac, u sklopu retrospektive redateljice Trinh T. Minh-ha prikazuje se film 'Noćni prolaz' (Night Passage, 2004). 'Noćni prolaz' digitalni je film o prijateljstvu i smrti, zamišljen kao hommage klasičnom romanu Kenjija Miyazawe, 'Milky Way Railroad'. Priča je to o duhovnom putovanju mlade žene u društvu najboljeg prijatelja i malenog dječaka u svijet bogatih međustvarnosti. Njihov pohod u zemlju 'probuđenih snova' i iz nje događa se tijekom duge vožnje noćnim vlakom. Redateljica elegantno opisuje svaki susret u dvodimenzionalnom prostoru jedinstvenom umjetničkom gestom i ingeniozno uokviruje prijelaz kroz niz ritmičkih sekvenci viđenih kroz prozor vlaka.

Nakon filma slijedi razgovor s Trinh T. Minh-ha u sklopu kojeg će joj i publika moći postavljati pitanja, a moderatorica je Leonida Kovač (teoretičarka, kustosica i izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu).

Književnost na Subversiveu

Danas, u petak 9. svibnja s početkom u 18 sati u Kinu Europa (Dvorana Müller) nastavlja se književni program Subversive Festivala. Josef Haslinger, pisac i predsjednik njemačkog P.E.N.-a, autor trilera o terorizmu, realityju i politici Bal u operi, govori o piscima u zatvoru, ali ponajviše o slobodi izričaja i načinima kako je obraniti, u sklopu panela 'Književnost i sloboda'. Moderatorica je Nadežda Čačinovič

Sublit Café počinje u 20 sati: pjesnički i pjevačko-pjesnički scenski spektakl, čitamo i pjevamo poeziju, svoju i drugih majstora. Plotuni stiha, rafali poezije, salve šansona. Poezija i rat, poezija u ratu, o ratu, protiv rata: sto godina od početka Prvog svjetskog rata, sedamdeset i pet godina od početka Drugog. Moderiraju: Dunja Matić i Milan Rakovac

Poeziju govore: Kruno Lokotar, Aleksandar Hut Kono, Davor Ivankovac (Vinkovci), Marko Tomaš (Mostar), Miloš Živanović (Beograd), Ahmed Burić (Sarajevo).

Poeziju pjevaju: Željko Satović-Gula (gajde) i Livio Morosin.