RED, RAD, REZULTAT

Što sve povezuje Olivera, TBF, Coloniju, Mišu i Jinxe?

23.02.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Iako je kriza napala gotovo sve sektore, diskografi ne miruju. Ove nas godine čekaju novi albumi najrazličitijih glazbenika - TBF-a, Bolesne braće, Olivera Dragojevića, Ede Maajke, Massima, Gibonnija, Colonije, Elementala, Rundeka, live album Urbana, a ima još kojekakvih iznenađenja

Unatoč nepostojanju precizne programske politike domaćih diskografskih kuća kao ni kalendara objavljivanja novih izdanja, a uz pomoć aktualnog pritiska recesije te kaosa koji vlada među domaćim diskografima, 2010. ipak nudi niz zanimljivih diskografskih ostvarenja. Krenimo redom.

Dallas Records već u ožujku izbacuje novi album Gibonnija 'Toleranca' kojem je prethodio singl 'Žeđam', a s obzirom na goste kao što su Masta Ace Urban i Ricardo Luque, album će biti veliko iznenađenje. Bez točnog datuma, ali 'uskoro', na tržištu će se pojaviti i novi studijski album Plavog orkestra nakon 10 godina pauze. TBF su se iz Menarta preselili u Dallas za koje će ove godine objaviti unplugged album, ali, po svemu sudeći, i novi studijski. Jinxi rade na novom albumu, no ne zna hoće li biti gotov ove godine ili ne. Zna se i da riječka grupa Grad sprema novi album 'Ne', a koliko nam je poznato, i reaktivirani Fit opet su u studiju, kao i metalci Father

Aquarius Records ovih dana objavljuje nove albume Dalibora Prochazke, mlade kantautorice Nine Romić i grupe Gretta 'Vidim što vidim'. Potom negdje oko proljeća slijedi album grupe Ludin 'Iz ruke u ruku', Kino kluba i Tedija Spalata sa snimkom njegova nastupa iz Lisinskog. Nastup u Lisinskom zabilježio je i Massimo Savić kome će Aquarius objaviti album 'Massimo pjeva Sinatru', a novi studijski album objavljuje i Oliver Dragojević, ali se za sada ne zna kako će se zvati, a možemo ga očekivati negdje početkom svibnja. U Aquariusu planiraju i seriju kompilacija radnog naslova 'Dva u jedan' na kojoj će se naći po dva albuma na jednom izdanju te još par kompilacija 'Najbolje od…'.

Ni Croatia Records ne oskudijeva s novim izdanjima u 2010. Mada nemaju precizno određene datume, sigurni su da će tijekom ove godine objaviti nove studijske albume Adastre Flyera, Miše Kovača, live album Urbana, duete J. Zlo aka Jasne Zlokić, album Leinera & Hrnka Klape Iskon te antologijsko izdanje povodom 50 godina Splitskog festivala, Box Set Drage Mlinarca s osam CD-a. Valja svakako spomenuti i par vrlo važnih DVD izdanja kao što je DVD s nastupom Rade Šerbedžije u Lisinskom, Gorana Karana 'Noć pod zvizdama' i Psihomodo Popa 'Live in Boogaloo'.

Dancing Bear ovih je dana objavio jedno od svojih najjačih ovogodišnjih izdanja, a to je novi studijski album grupe The Bambi Molesters 'As the Dark Wave Swells', a već 1. ožujka izlazi novi album riječke grupe My Buddy Moose ' Wonderful Feeling of Emptiness' i toplo se nadaju da će novi studijski album ove godine završiti i Goribori i Hal koji je ovih dana izbacio singl 'Bespuća'.

Menart ima par vrlo jakih naslova ove godine. Nakon 'sto godina' novi album su snimila Bolesna braća iako se ne zna točan datum objavljivanja pa je najpreciznije reći ovoga proljeća. Također, ovoga proljeća nove albume imaju Edo Maajka i Ivana Kindl, a u svibnju se očekuje novi studijski album Maje Vučić. Negdje već pred ljeto, novi album imati će Ramirez i Colonia te grupe Sexymotherfuckers. Nove pjesme za novi studijski album snima i Darko Rundek, a Pips, Chips i Veideoclips objavljuju sve svoje albume zajedno s nekim do sada neobjavljenim pjesmama i par novih klapskih prepjeva na USB sticku što je jedan i više nego pionirski poduhvat u ovim krajevima. Navodno i Dubioza kolektiv snima novi album koji bi još ove godine mogao ugledati svjetlo dana.

Sve u svemu, jedna vrlo pristojna godina, no nema sumnje da će se u međuvremenu pojaviti još neka nova imena, neki novi naslovi i neka nova iznenađenja.