SIROMAŠNA GODINA

Što nas čeka od domaćih albuma do kraja godine

27.09.2012 u 09:00

Bionic
Reading

I nije baš neka jaka diskografska godina, no svejedno nas do kraja ove apokaliptične 2012. čekaju novi albumi: grupe Kawasaki 3p, Mayales, Thompsona, Plavog orkestra, Joe 4, Tonija Cetinskog, Tomislava Golubana, Colonije, Meritasica, Grette, Nole, Frenkija, Majki (live), Radojke Šverko (live), Pavela, Belfast Fooda, My Buddy Moosa i drugih

Aquaris Records do kraja godine ima tri vrlo jaka naslova od ukupno sedam izdanja, koliko planiraju objaviti do kraja godine. Na prvom je mjestu definitivno album Tonyja Cetinskog 'Opet si pobijedila' koji se očekuje početkom listopada. Potom je tu nova ženska grupa iz Novog Sada The Frajle, čiji se album 'Naš prvi album s putovanja' ovih dana pojavio na tržištu i koji će, po svemu sudeći, vrlo brzo naći put do publike. Treći jesenski adut je povratnički album grupe Mayales. Riječ je o prvom izdanju od albuma 'Svima želim raj za sve' objavljenog prije punih 12 godina. Produkciju potpisuje Coco Mosquito, a album bi se trebao pojaviti početkom listopada. Ne manje važni albumi su novi album Grette 'Kreteni', koji su najavili odličnim prvim singlom 'Moderna', a u suradnji s etiketom Spona, potom novi album pulske grupe Chweger 'Mir', te debi album njihovih sugrađana Radio Aktiv, kao i album sarajevske pjevačice Maye Sar 'Krive riječi'.


Spona i dalje surađuje na svojim izdanjima s ostalim diskografima, pa tako najavljuje kompilaciju 'Kako je nastala velika rock eksplozija', 'Velika rock eksplozija 5' i 'HR Demo 2 – Finalisti 2012'. Novi album Tomislava Golubana 'Med bregi' u suradnji s Menartom te debi album grupe Mantra. I Menart konje za utrku ima. Osim Colonije, tu je i debitant neočekivane popularnosti Ivan Zak te album Filipa Dizdara, klape Cesarice i Jelene Radan. Novi album najavljuju i meritasice u Lukyevoj produkciji te Frenkie koji će publiku osvojiti već svojim prvim singlom 'Situacije' koji je nastao u suradnji sa Sašom Antićem iz TBF-a. Debi album objavljuje i vlasnik fenomenalnog glasa - Mario Huljev 'Igra pod suncem', kao i Priki. Jedno od izdanja koje će zasigurno zainteresirati publiku jest novi album Nole. Zapravo, u pitanju je svojevrsni best of u piano verziji i novim aranžmanima, a sve povodom 20 godina postojanja grupe Nola i sretne ljubavne veze između Gabrijele i Marijana – okosnice Nole.


Croatia Records najviše očekuje od novog albuma Thompsona, ali i Srebrnih krila koja objavljuju album s novim autorskim pjesmama nakon punih 25 godina diskografske pauze. Uz neizbježnog Vladu Kalembera, u Krilima su i Slavko Pintarić Pišta i Dado Jelavić. Unatoč problemima s Poreznom upravom, Thompson je snimio nove pjesme koje će se uskoro objaviti na novom albumu, zasad još uvijek bez naslova. Ovim dvama legendarnim izvođačima svakako treba pribrojiti i Vasilija Mitua, jednako poznatog kao i Siniša Vuco koji je sa svojim heavy metal bendom Živo blato objavio live album 'Live in Zagreb 2012'. Mala, ali agilna etiketa Geenger Records, koja odnedavno sva svoja izdanja nudi kroz besplatni download, planira do kraja godine objaviti albume Franolića i Ćulapa 'Bujrum', potom grupe Joe 4 'Njegov sin' koji je producirao ni manje ni više već Steve Albini, potom Consecrattion s albumom 'Cimet' i She Loves Pablo. Sestrinska etiketa Moonlee Records ovih je dana izbacila album makedonskog izvođača XaXaXa (Hahaha) 'Siromašni i bogati, a u pripremi je i novi album grupe Repetitor.


U Dallas Recordsu su možda najambiciozniji jer planiraju čak deset novih albuma. Novi riječki bend Moskva s lijepom pjevačicom Tamarom Dorčić objavljuje debi album najavljen singlovima 'U tvojim rukama' i 'Poligraf'. Još jedan riječki debitant – The Ant najavio je prvi album singlom 'River'. E.N.I. i Vava snimili su zajednički album koji najavljuju singlom 'Još jednom more'. Na scenu se vraća i Plavi orkestar koji je već izbacio tri singla, a album samo što se nije pojavio. U igri je i riječka grupa Belfast Food s novim albumom, kao i Pavel – projekt Aljoše Šerića bez Ramireza. Carla Belovari napokon izbacuje svoj debi album, dok Bojan Jambrošić već ima drugi. Treći studijski album spremila je i Antonija Šola, a među tom ekipom se smjestio još jedan lik iz talent šoua – Juraj Jurlina s pratećom grupom Off Duty.


Dancing Bear je matična kuća grupe Kawasaki 3p koja je najavila novi album do kraja godine. Beogradska grupa Rebel Star za njih objavljuje treći studijski album, kao i riječki americana rokeri My Buddy Moose 'Shine Shine Shine'. Treba spomenuti da su u planu do kraja godine i albumi klape Kampanel, grupe Mangroove i nove supergrupe Superoperater, sastavljene od članova grupa Laufer, Majke i Kojoti. Nikako ne treba smetnuti s uma i čitav niz albuma koji će se pojaviti izvan okrilja diskografskih kuća, kao na primjer novi album pulske grupe Dogma koja je novi album 'Spam. error' najavila odličnim singlom 'Ja želim biti to što jesam', dok će album 31. listopada ponuditi kao besplatni download. Nema sumnje da će uz njih sigurno biti još izvođača koji su odustali od klasične diskografije kako bi se što više približili publici čiji džepovi su sve prazniji.